Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Radu Beligan – pentru Guinness Book

  Distribuiţi
  avatar
  Maier
  Admin

  Numarul mesajelor : 913
  Data de inscriere : 06/02/2009
  Varsta : 70
  Localizare : Ashkelon,Israel

  Radu Beligan – pentru Guinness Book

  Mesaj  Maier la data de Vin 26 Mar 2010 - 19:37

  Cel mai longeviv actor porneste in turneu! Radu Beligan este cel mai elocvent exemplu ca devotamentul pentru arta nu tine cont de varsta.

  La fix 91 de ani şi 3 luni, abnegatia maestrului de a sadi “aceeasi melancolie, aceeasi cumpatare pentru fiecare gest si pentru fiecare replica” se va reflecta prin debutul unui nou turneu, pentru piesa “Egoistul”, in cele mai importante orase din tara.

  Dupa mai bine de 70 de ani in care a scris istoria teatrului romanesc cu penita sa inmuiata in dragoste si pasiune, performanta unui turneu national la o varsta atat de inaintata ar putea atrage atentia chiar si reprezentantilor Guiness Book.

  Turneul va incepe la Constanta (15 martie, Sala Sindicatelor), urmand a evolua la Cluj-Napoca (12 aprilie, Teatrul National), Iasi (26 aprilie, Casa de Cultura a Studentilor) si Timisoara (10 mai, Opera Nationala).
  In cadrul acestui spectacol fabulos, romanii vor putea să il urmăreasca pe maestru nu numai in calitatea ce i-a adus notorietatea, cea de actor, ci si in calitatea de regizor.

  Sub bagheta sa prinde viaţă casa de sfârşit de secol XX a unui celebru dramaturg, prin care se perindă toţi apropiaţii acestuia pentru a obţine mult râvnitele... autografe, pe cecuri de 20 de mii de franci. Cu replici de un firesc uluitor se construieşte o poveste comică, presărată cu mici panseuri care, până la final, conturează fidel destinul şi filosofia de viaţă a unui om care a trăit, dăruindu-se generos unei lumi prea puţin dispusă să-l înţeleagă.

  Radu Beligan a fost dispus să înţeleagă lumea în care s-a născut, a fost atent la cel mai mic detaliu al vieţii, putând astfel să descopere secretul longevităţii: iubirea. Iubiţi-vă prietenii şi duşmanii, iubiţi tot ce e viu sau neviu, dar vă acompaniază trecerea prin lume, şi o să ajungeţi seducători nonagenari. Iar dacă iubiţi, atunci vă iubeşte şi Dumnezeu, ajungeţi să simţiţi cum Creatorul a tot şi a toate vă pune degetul pe frunte.

  "Suntem suma întâlnirilor noastre, dar şi rezultatul unui proces de învăţare continuu", spune Radu Beligan. Ce e mai reconfortant pentru spirit decât să vezi un om de 90 de ani care şi-a păstrat cu bucurie starea de elev, nu le ştie pe toate şi încă mai aşteaptă să înveţe ceva de la unduirea cortinei, bătaia unei pleoape sau adierea unui gând?

  "Societatea românească, în ansamblu, se complace în situaţia de a bălti în vorbă şi miştocăreală, în loc să fie preocupată de seriozitate, onestitate, competenţă, performanţă reală", declara maestrul. Prin turneul pe care îl începe, domnia sa dă o lecţie de seriozitate, onestitate, competenţă şi reală performanţă. Fapte, nu vorbe!

  (preluat din Jurnalul.ro)

   Acum este: Sam 15 Dec 2018 - 0:01