Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Saptamana culturala franco-romana la Strasbourg

  Maier
  Maier
  Admin

  Numarul mesajelor : 913
  Data de inscriere : 06/02/2009
  Varsta : 71
  Localizare : Ashkelon,Israel

  Saptamana culturala franco-romana la Strasbourg Empty Saptamana culturala franco-romana la Strasbourg

  Mesaj  Maier la data de Dum 2 Mai 2010 - 19:50

  SAPTAMANA CULTURALA FRANCO – ROMANA

  10 – 14 mai 2010, STRASBOURG


  PROGRAM

  Doamnelor si domnilor,

  Avem placerea de a va trimite programul si invitatia de a participa la Saptamana culturala franco – romana care va avea loc intre 10 si 14 mai 2010 la Strasbourg in Salle de la bourse, place de Lattre de Tassigny, tram A si D, statia Etoile – Bourse.

  Aceasta « Saptamana » este organizata sub inaltul patronaj a domnului senator si primar a Strasbourg-ului, domnul Roland RIES, a domnului Marcel ALEXANDRU, consul general a Romaniei la Strasbourg , a domnului Dominique KENNEL, presedintele Consiliului general din Bas Rhin si cu sprijinul Departamentului Relatiilor cu Romanii de Pretutindeni (DRRP). Evenimentul va fi popularizat de Dernières Nouvelles d’Alsace (DNA) si postul de radio France Bleu Alsace.

  - Luni 10 mai la ora 18,30, Inaugurarea oficiala cu o scurta interventie muzicala a marelui chitarist roman Tudor ANGHELESCU si a formatiei Zakuska din Strasbourg.

  - Marti 11 mai la ora 19,30, film documentar “ Tara unde traia pamantul” cu participarea realizatorului sau, Vincent FROEHLY, cineast francez care a realizat mai multe filme documentare despre Romania, filme care au fost date pe posturile de televiziune din Franta. Este un documentar despre viata dintrun sat taranesc din Maramures. Durata documentariului : 1 ora.

  - Miercuri 12 mai la ora 20, “Arhitectura la sfarsitul secolului al 19-lea. Doua regiuni : Alsacia si Transilvania ». Prezentare : Ferenk CSORTAN, consilier pentru protectia monumentelor arhitecturale la Ministerul culturii. O comparatie din punct de vedere arhitectural a contructiilor din cele doua regiuni in special intre1867 si 1918. Sunt foarte multe asemanari dar si diferente, frecvent foarte interesante. Sunt doua regiuni cu influente puternice : lsacia cu influenta celui de al treilea Reich german si Transilvania cu influenta imperiului austro – ungar. Pe durata expunerii vor fi proiectate si imagini.

  - Joi 13 mai, ora 20, “Tineretea lui Adrian Zograffi” de Panait Istrati. Lectura/spectacol de compania de teatru Lelio Plotton din Paris. Cuvintele lui Panait Istrati au un ecou incredibil si astazi si ne interogheaza in felul lor asupra numeroaselor noastre preocupari actuale.

  Panait Istrati a scris toate operele sale in limba franceza in scopul apropierii celor doua culturi foarte strans legate.

  - Vineri 14 mai la ora 19,30, Concert cu Tudor Anghelescu (Ro) si grupul Zackuska (F). Marele concertist roman a cantat pe cele mai prestigioase scene din Romania si internationale. Iata-l in sfarsit la Strasbourg pentru un concert extraordinar de muzica traditionala romaneasca dar si cateva tangouri argentiniene. Grupul Zakuska, este format din patru tineri artisti strasburghezi care fac improvizatii foarte reusite dupa muzica folclorica romaneasca.

  Pe durata “Saptamanii” va fi o expozitie de mai multi artisti strasburghezi si romani :

  - Atelierul de ceramica de la ARES (Christine Hugueny, Sonia Hasser, Maria (Adriana) Penciu, Danielle Leclaire si Grace Auclaire) va prezenta mai multe lucrari de ceramica.

  - Expozitie de fotografii a patrimoniului cultural din Sibiu realizate de elevi din diferite licee din Sibiu care au participat la concursul “Patrimoniu cultural european organizat de Consiliul Europei”.

  - Mariana Andra TUDORACHE (Ro), artist plastic roman cu pictura contemporana

  - Mihail MARIAN (Ro), realizator si fotograf

  Expozitia va fi deschisa in fiecare zi intre orele 12 – 22.

  Toate manifestatiile sunt deschise tuturor, sunt gratuite si sunt de consumat fara moderatie.


  Vizitati situl nostru : www.acar-strasbourg.eu !

   Acum este: Joi 27 Feb 2020 - 12:26