Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Concertele "Dalles"

  Distribuiţi
  Maier
  Maier
  Admin

  Numarul mesajelor : 913
  Data de inscriere : 06/02/2009
  Varsta : 70
  Localizare : Ashkelon,Israel

  Concertele "Dalles"

  Mesaj  Maier la data de Mar 12 Oct 2010 - 16:23

  Stagiunea 79 a Concertelor Dalles, organizate in parteneriat cu Universitatea Populara „Ioan I. Dalles”, debuteaza Luni 11 octombrie 2010 cu proiectul Artisti Rezidenti si continua cu frecventa cvasi-saptamanala pana la finele lunii Mai 2011. Vor fi prezenti pe scena bucuresteana - batrana dar ultracentrala - muzicieni romani si straini, atat debutanti cat si nume consacrate, care vor oferi publicului meloman numeroase surprize agreabile, iar prin intermediul radioului, televiziunii si al Internetului vor asigura o promovare sustinuta in tara si din lume a muzicienilor romani si a muzicii romanesti, dar si a legendarei Fundatii „Ioan I. Dalles”, edificata sub egida Academiei Romane.

  Primii Artisti Rezidenti invitati la Dalles cu sustinerea generoasa a Dr. Elena si Vasile Dimitriuc sunt Alexandru Malaimare – vioara si Mihai Ritivoi, pian, doi tineri bucuresteni care, dupa ce au trecut prin numeroase incercari artistice individuale – concursuri, concerte, recitaluri, master classes, si-au impus ca impreuna sa dea dovada maiestriei si talentului - de care unii sustin ca s-ar face vinovati - printr-un sirag de sase aparitii programate de-a lungul intregii stagiuni, in formule de duo, solo, trio si cvartet. Actul I al acestui veritabil tur de forta, in premiera in viata muzicala a Romaniei, il constituie recitalul de duo programat Luni 11 Octombrie, cu un program Debussy, Enescu, Cesar Frank.

  Ca „premiu” pentru acest efort sustinut, duo-ul Malaimare-Ritivoiu va fi protagonistul unor recitaluri organizate sub egida Concertelor Dalles in sali prestigioase din Moscova si Sankt Petersburg, proiect coordonat de distinsul pianist Nicolae Dumitru, fost student la Moscova si adesea invitat sa concerteze pe principalele scene din Rusia.

  Alexandru Malaimare canta pe o vioara creata de renumitul lutier Mare Vasile din Reghin, care, din dorinta de a sustine ascensiunea unui tinar instrumentist roman, a oferit Concertelor Dalles in folosinta gratuita pentru un an o vioara de maestru, spre a fi atribuita printr-o selectie ce va fi organizata in luna decembrie. Fericitul castigator va avea prilejul sa ne demonstreze maiiestria intr-o serie de recitaluri programate in 2011, iar noi speram ca Sponsori si Mecena generosi sa ne sustina pentru ca vioara sa poata fi cumparata si daruita acestuia. O a doua vioara de maestru va fi oferita la inceputul anului 2011 de foarte apreciatul lutier Claudiu Ciurba, de asemenea din Reghin.

  Între timp, sub genericul Marc & Raceu Stagiunea a 79-a va continua Luni 18 Octombrie cu artistii clujeni Octavia Marc, pian si Vlad Raceu, vioara, intr-un recital Schumann, Ravel, Liszt, Grieg, iar Luni 25 Octombrie vom adresa un salut emisferei australe: „Buenas noches, Buenos Aires” va fi un recital de chitara si vioara oferit de alti doi clujeni, Beke Istvan si Ionut Bugnar Cristian, in ritm de tango pe muzica de Astor Piazzolla si Maximo Diego Pujol.

  Va urma in luna Decembrie o Seara Finlandeza, realizata cu suportul Ambasadei Finlandei la Bucuresti si contributia generoasa a comunitatii finlandeze de afaceri. Concertul va fi replicat la Cluj-Napoca in parteneriat cu Academia de Muzica „Gheorghe Dima”. Curand dupa aceea, in chiar Noaptea Anului Nou, amatorii de insolit sunt invitati sa-l petreaca - cu Bufet si Champagne! - pe Don Giovanni...la opera; va fi un spectacol-coupè realizat de regizorul Marcel Stanciucu: Don Giovanni, acum batran si misogin este inselat de mult mai tanara lui sotie, pe care, totusi, o scoate in lume, cei doi alegand sa mearga la opera, unde se joaca „La serva padronna”.

  Concertele Dalles - inaugurate in 1932 - au fost reluate in mai 2010 sub auspicii strict private, in scopul strangerii de fonduri pentru renovarea Salii Dalles si restaurarea Pianului „George Enescu” aflat in incinta, la care marele maestru al muzicii romanesti a cantat de zeci de ori intre anii 1940 si 1946. Noua serie a atras imediat atentia scenei muzicale nationale si internationale, in special dupa ce am anuntat intentia noastra de a gazdui la Sala Dalles - dupa renovare - o sectiune a Concursului si Festivalului International George Enescu, incepand cu editia 2011.

   Acum este: Mier 23 Ian 2019 - 9:37