Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Icoane banatene - expozitie la MTR

  Distribuiţi
  avatar
  Maier
  Admin

  Numarul mesajelor : 913
  Data de inscriere : 06/02/2009
  Varsta : 70
  Localizare : Ashkelon,Israel

  Icoane banatene - expozitie la MTR

  Mesaj  Maier la data de Mar 14 Dec 2010 - 7:16

  Icoane banatene
  15 decembrie 2010 – 7 ianuarie 2011
  Muzeul Taranului Roman, Sala Irina Nicolau  Muzeul Taranului Roman va asteapta miercuri, 15 decembrie 2010, la ora 15:00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expozitiei Icoane banatene.


  Icoanele prezentate in expozitie au fost descoperite de catre scriitorul Toma George Maiorescu in a doua jumatate a anilor '60 in urma unor cercetari sistematice in doua sate, Stinotari si Carbunari, situate pe Muntele Gheorghe (Muntii Banatului). Locuitorii celor doua sate, cunoscuti sub numele de bufeni, erau olteni veniti in sudul Banatului a caror ocupatie era carbunaritul. Este foarte probabil ca a existat in zona un centru de pictura a icoanelor pe sticla, in apropierea Muntelui Gheorghe.

  Multe dintre acestea cuprind scene din Vechiul Testament, care nu au mai fost abordate de mesterii tarani de pana atunci, remarcandu-se printr-o „libertate absolut fantastica de desen si culoare” (culori tari rosu, albastru si verde), dar si printr-o certa influenta catolica.

  Majoritatea icoanelor din aceasta colectie – cea mai veche este datata 1838 – sunt pictate pe sticla, colectionarul fiind atras de ele datorita „libertatii de expresie formidabila a iconarilor”.


  Dupa vernisajul expozitiei, ne va colinda Grigore Lese.

  Expozitia poate fi vizitata pana pe 7 ianuarie 2011, de marti pana duminica, intre orele 9:00 si 17:00, la Sala Irina Nicolau.
  Intrarea este libera.

   Acum este: Dum 18 Noi 2018 - 12:26