Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  La teatru si ceai cu Samuel Beckett

  Distribuiţi
  Maier
  Maier
  Admin

  Numarul mesajelor : 913
  Data de inscriere : 06/02/2009
  Varsta : 70
  Localizare : Ashkelon,Israel

  La teatru si ceai cu Samuel Beckett

  Mesaj  Maier la data de Vin 11 Feb 2011 - 23:47

  Redactia Teatru a Societatii Romane de Radiodifuziune si Fundatia Teatrul ACT – Sala de Lectura realizeaza, in stagiunea 2010-2011, un parteneriat, TEATRU&CEAI, ce consta in auditii cu public ale unor spectacole de teatru dupa dramaturgie moderna si contemporana sau noi variante radiofonice ale unor texte dramatice clasice.

  In spatiul rafinat si primitor al Ceainariei Sala de Lectura – Teatru ACT, publicul are posibilitatea sa cunoasca creatiile unor consacrati actori sau tineri talentati care vor sa se impuna, in montari ale unor regizori exersati si convinsi de posibilitatile expresive ale universului artistic sonor ce da identitate teatrului radiofonic. Proiectul TEATRU&CEAI continua prin prezentarea miercuri, 9 februarie 2011, ora 19:00, a spectacolului “Toti cei care cad”, de Samuel Beckett.

  “Dumnezeu ii sprijina pe toti cei care cad si ii ridica pe toti cei smeriti” – este versetul psalmului 145 citat de Samuel Beckett in finalul piesei “Toti cei care cad” (All That Fall), psalm care pare sa-l fi inspirat, ca tema, pe dramaturgul irlandez in scrierea textului mentionat, in fapt, o piesa radiofonica. Nevoia de a fi sprijiniti de un Dumnezeu mantuitor in toate avatarurile noastre existentiale – mici sau mari, impiedicari sau caderi din proiectul divin – transpare in piesa “Toti cei care cad” scrisa in 1956 (la putin timp dupa premiera pariziana a spectacolului “Asteptandu-l pe Godot”) si este subliniata dorinta de protectie pe care omul o resimte din partea aceluiasi Dumnezeu abandonat tot de el.

  Doamna Rooney – personajul principal din piesa “Toti cei care cad” – se lupta cu o batrinete pe care o considera nedreptatea majora a vietii. Cu arme inegale, se lupta cu destramarea fizica, cu bolile, cu durerile pe care nu le mai poate controla, cu o ingustare tot mai abrupta a sperantelor si posibilitatilor sale. Si cu o singuratate tot mai sufocanta, devastatoare. Pare sa fie povestea oricarui destin omenesc – asa si este –, iar Samuel Beckett reuseste sa construiasca un univers uman invadat de poezie, poate aspra, dar autentica, si avand drept contra-punct un umor muscator, lucid, care salveaza personajul de lamentari.

  Regizorul artistic Attila Vizauer a realizat distributia grupand in jurul actritei Mariana Mihut, careia i-a incredintat personajul Doamna Rooney, parteneri pe masura: Victor Rebengiuc, Constantin Cojocaru, Petre Nicolae, Gelu Nitu, Mircea Constantinescu, Liliana Pana, Pavel Bartos, Silviu Biris. Regia de studio a fost asigurata de Milica Creiniceanu, regia tehnica este semnata de inginer Mirela Georgescu, iar cea muzicala de Patricia Prundea.

  Intrarea libera in limita locurilor disponibile. Durata 1h20.


   Acum este: Mier 23 Ian 2019 - 10:13