Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  "CALUSUL" in dezbatere

  Distribuiţi
  avatar
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 608
  Data de inscriere : 04/02/2009
  Varsta : 70
  Localizare : Ashkelon, Israel

  "CALUSUL" in dezbatere

  Mesaj  Admin la data de Dum 8 Mar 2009 - 14:47

  Miercuri, 4 martie, de la ora 17.00, invitatii Anca Giurchescu, etnocoreolog si Dr. Ioana Popescu, etnolog, vor supune discutiei Calusul, intr-o dezbatere moderata de Ovidiu Simonca, redactor Observator Cultural si condimentata cu fotografii si inregistrari video stranse de-a lungul vremii in cercetari de teren.

  Ce era Calusul pe vremea lui Dimitrie Cantemir? Daca si cum s-a schimbat Calusul in vremea lui Dimitrie Gusti? Cum s-a legitimat Ceausescu prin dansul Calusului? Ce mai inseamna Calusul astazi? Cum s-a ajuns de la obiceiul Calusului la traditia Calusului si la Ritualul Calusului Capodopera a Patrimoniului Cultural Oral si Imaterial al umanitatii (UNESCO)?
  Intrebari cu posibile raspunsuri multiple, imagini cu mireasma de cronica veche, istorii inca nescrise si dezbateri foarte actuale.

  Muzeul Taranului Roman cunoscut pe vremuri si ca Muzeul de la Sosea, continua ciclul sau de conferinte vizand dezbaterea publica a problematicii vaste a traditiilor in cultura romana actuala: Ce inseamna, de fapt, traditii si cum se deosebesc acestea de obiceiuri? Ce mai inseamna astazi traditiile si care mai sunt relatiile noastre cu trecutul traditional? Cum se fac, se imagineaza, se vand si se cumpara astazi traditii in spatiul public romanesc? De la filosofia traditiei la practica si marketingul traditiilor. Conferintele incearca sa abordeze aceasta vasta problematica prin prezentarea si dezbaterea directa si virtuala a unor studii de caz: traditie si modernitate, patrimonializarea Calusului, piata actuala de artizanat, cat de imaterial este patrimoniul imaterial, branding si traditii - produse si targuri traditionale etc.
  Conferintele se adreseaza publicului larg, in mod special tinerilor specialisti din domeniile umaniste si se organizeaza in fiecare luna, la Clubul Taranului.

   Acum este: Lun 22 Oct 2018 - 1:32