Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Proiecte la Casa de Cultura a Municipiului "Mihai Ursachi" Iasi

  Distribuiţi
  avatar
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 608
  Data de inscriere : 04/02/2009
  Varsta : 70
  Localizare : Ashkelon, Israel

  Proiecte la Casa de Cultura a Municipiului "Mihai Ursachi" Iasi

  Mesaj  Admin la data de Vin 13 Mar 2009 - 9:25

  Florin Lazarescu, referent cultural in cadrul Casei de Cultura a Municipiului Iasi "Mihai Ursachi", spune ca, pentru institutia pe care o reprezinta, cel mai important aspect e reprezentat de apropierea de public. "Bugetul Casei de Cultura «Mihai Ursachi» nu a fost inca aprobat de Primarie, urmeaza sa se intimple acest lucru. Noi avem multe proiecte inca din noiembrie. Unul dintre cele mai importante este cel pe care l-am pus in aplicare inca de anul trecut, intitulat «Copou – Parcul poeziei». Sint peste 25 de poeti pe care i-am promovat in Parcul Copou pina acum si vom continua acest proiect cu siguranta si in 2009.

  Un alt proiect foarte important care cu siguranta va fi pus in practica este un club al scriitorilor. Vom aduce aici scriitori profesionisti care sa invete publicul modul in care trebuie scris un text, de la povestiri, pina la texte jurnalistice sau scenarii. Apoi vom face un atelier de creatie, in care oamenii pe care ii vom aduce isi vor putea citi textele. Cred ca, in astfel de ateliere, conteaza foarte mult atmosfera pe care ele o genereaza", a spus Lazarescu.

  Astfel, reprezentantul Casei de Cultura "Mihai Ursachi" a continuat sa prezinte proiectele ce vor fi puse in practica in acest an. "Un alt proiect consta in lecturi publice. Am avut citeva astfel de lecturi in 2008. Publicul roman nu este obisnuit cu acest gen de evenimente. Vrem sa chemam scriitori profesionisti care sa faca aceste lecturi, cum ar fi Dan Lungu, Lucian Teodorovici. Totusi, aici ar fi nevoie de fonduri pentru a aduce scriitori din afara Iasului, din tara. De asemenea, acest proiect va fi cu siguranta pus in practica, pentru ca, daca vor fi sau nu foarte multi bani de la buget, voi gasi sponsori. Pe de alta parte, in cadrul clubului scriitorilor, vrem sa infiintam o sectiune care sa se intituleze «Avanpremiera de la Iasi»", a declarat Florin Lazarescu. Acesta a precizat ca, in cadrul "Avanpremierei de la Iasi", autorii vor prezenta fragmente din cadrul operelor in curs de aparitie si ca proiectul va incepe cel mai tirziu la mijlocul lunii februarie, avind un caracter saptaminal. In acelasi timp, Lazarescu a mentionat faptul ca, pentru a pune in aplicare "Avanpremiera", ar fi necesari mai multi bani, pentru acordarea unor onorarii scriitorilor ce urmeaza a veni la Iasi.

  Un alt mod de a vedea cultura

  Florin Lazarescu este de parere ca mai presus de valoarea bugetului sint vointa si modul de administrare a banilor pe care ii ai la dispozitie. "Nu cred ca problema e ca nu sint multi bani pentru cultura ori pentru o institutie sau alta. Noi n-am avut foarte multi bani nici anul trecut. In primul rind, cred ca trebuie sa stii sa-ti administrezi fondurile. Anul trecut, de exemplu, doar pentru primii zece poeti, in cadrul «Copou – Parcul poeziei», am primit fonduri din partea programului «Iasi 600» si a Uniunii Scriitorilor. In 2009, Casa de Cultura «Mihai Ursachi» are in plan aducerea la Iasi a unei serii de poeti din Republica Moldova la «Copou – Parcul poeziei», urmind ca poeti romani sa mearga la Chisinau", a spus Lazarescu.

  Reprezentantul Casei de Cultura "Mihai Ursachi" a mentionat faptul ca proiectele avute in vedere in acest an sint atit pe partea de literatura, cit si pe cea de film, de teatru sau de fotografie. Astfel, acesta a precizat ca in 2008 au fost prezentate peste 30 de spectacole, in colaborare cu Teatrul Ludic. In plus, Florin Lazarescu a subliniat ca a fost infiintata trupa de teatru ludic Parc Copou, care a obtinut deja doua premii de interpretare la festivalurile internationale, aceasta trupa fiind coordonata de regizorul Aurel Luca.

  "Vrem sa urmam o anumita linie, vrem sa iesim catre public, sa venim in intimpinarea lui cu film, teatru, poezie... Pentru a urma aceasta linie, avem in plan o multitudine de proiecte, cum ar fi cel numit «Zidul personalitatilor» – un loc in care sa se ridice, din caramizi, un fel de monument. Pe fiecare caramida ar urma sa fie imprimate palma unei personalitati si autograful acesteia. Totodata, ne trebuie aprobare pentru un proiect legat de «nebunia» «Nu calcati pe iarba!». Proiectul nostru se va intitula «Va rugam calcati pe iarba!» si va consta intr-un spatiu in parc in care oamenii vor putea veni, vor putea sta pe iarba si vor putea citi, deoarece intentionam sa postam o rotativa care sa contina carti de autori romani. Pe de alta parte, vrem sa organizam un festival de literatura, insa acest proiect necesita ceva mai multi bani. De asemenea, vrem sa facem o revista lunara exclusiv cu creatii literare. Pe linga asta, am dori sa infiintam niste burse de creatie in colaborare cu «Memorialul Ipotesti», acolo unde exista spatii de cazare. Ideea ar fi ca patru artisti din diverse domenii de activitate sa mearga acolo, sa stea pentru o perioada si sa creeze. La final, ar fi ideal ca toti sa realizeze si un proiect comun. Am stabilit deja acest parteneriat si el va fi pus in practica, mai asteptam o aprobare. Totodata, Dan Mititelu are un proiect care va fi intitulat «Iasul in fotografii». Este vorba despre o expozitie online, in care sa fie realizata o «harta» a orasului prin intermediul unor poze artistice facute in fiecare cartier. In plus, vrem sa organizam un concurs de street art, aici, pe o alee a parcului, in care diversti artisti, de la mimi si pina la cintareti, sa-si prezinte programele si sa fie jurizati de catre public", a mai spus Lazarescu.


  (Ciprian Nedelcu, "Suplimentul de cultura" nr.214/31 ianuarie-6 februarie 2009)

   Acum este: Lun 21 Ian 2019 - 18:08