Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Directorul Casei de Cultura Baicoi vrea sa aduca mai mult suflu tineresc

  Distribuiţi
  avatar
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 608
  Data de inscriere : 04/02/2009
  Varsta : 70
  Localizare : Ashkelon, Israel

  Directorul Casei de Cultura Baicoi vrea sa aduca mai mult suflu tineresc

  Mesaj  Admin la data de Mier 1 Apr 2009 - 21:05

  Vasilica Spiridon - inginer de profesie - este, de doi ani, seful Biroului cultural al Primariei Baicoi, functie care, de fapt, inseamna director al Casei de Cultura din oras. Pentru a face fata acestei misii, ea a urmat cursuri de management cultural, iar pentru a ocupa respectivul post a prezentat administratiei locale un proiect special privind activitatea pe care o va desfasura intr-o perioada de 3-5 ani. Intr-un dialog cu Vasilica Spiridon, am aflat cam tot ceea ce a facut pana acum in Casa de Cultura din Baicoi si ce pune la cale de pe fotoliul de director al acestei institutii.
  - Doamna director, de ce ati renuntat la inginerie si v-ati apucat de cultura?
  - De inginerie m-am lasat fortata de imprejurari, iar de cultura m-am luat pentru ca mi-am dat seama, la un moment dat, ca vreau si as putea sa fac ceva mai deosebit in acest domeniu. Oamenii din oras nu mai stiu, aproape, unde este Casa de Cultura, nu mai au timp pentru cultura. S-au rupt de multe dintre activitatile specifice acestei institutii care, altadata, avea numerosi participanti. A fost, asadar, la inceput, poate, si un pic de orgoliu, si ceva ambitie.
  - Si v-a iesit ceva din ambitiile cu care ati pornit pe acest drum?
  - In doi ani care au trecut de la primirea functiei - si vreau sa mentionez ca, alaturi de mine mai sunt si alte patru cadre, refe-renti - am facut, mai mult, management administrativ. Starea imobilului nu era dintre cele mai bune, asa ca am trecut la refacerea instalatiilor pentru apa, gaze si lumina. De asemenea, cu sprijinul Primariei, al Consiliului Local, am inlocuit vechile sobe cu doua centrale termice pe gaze - una pentru sala de spectacole cu 300 de locuri, si cealalta, pentru birouri si dependinte - iar de o saptamana ne-am dotat cu o instalatie de sonorizare, care se afla in faza de montaj. Concomitent, am desfasurat si activitate culturala propriu-zisa; aceasta s-a axat, in principal, pe pregatirea formatiei proprii de dansuri "Craisorul", pentru care, cu acelasi concurs al Primariei, am angajat un instructor si am reusit sa cumparam 12 perechi de costume populare - pentru fete si pentru baieti.
  - Biblioteca aveti?
  - Da, biblioteca este, intr-adevar, in subordinea Casei de Cultura, dar sediul ei este la Tintea. Acolo sunt circa 24.000 de volume, dar am adus si aici, in oras, vreo 5.000 de carti, deoarece am observat ca, gustul pentru citit nu a disparut in randul baicoienilor. Trebuie sa mentionez, insa, ca fondul de carte tre-buie innoit si, pentru a ajunge la acest de-mers, trebuie sa apelez tot la Primarie pentru fonduri.
  - Ce ati vrea sa faceti, in continuare?
  - Publicul meu tinta este, totusi, tineretul. Pe tineri mi-am propus sa-i atrag, in primul rand, la Casa de Cultura, atat ca participanti in formatiile artistice, cat si la cursurile pe care le vom organiza pe diferite domenii, informatica fiind cea mai solicitata. De asemenea, am avut succes - si speram sa se mentina - cu spectacolele pentru copii, pentru acestia venind pe scena noastra artisti chiar din Bucuresti. Ramane, insa, o mare problema pe care mi-am propus sa o am permanent in vedere: atragerea oamenilor la aceasta institutie, participarea lor la actiunile noastre. De retinerea lor de a se indrepta spre Casa de Cultura imi este, inca, teama!
  - Aceasta ar fi si o insatisfactie pentru dv?
  - Daca as spune ca nu am public, mi s-ar reprosa ca nu stiu eu sa il atrag. Dar eu cred, in continuare, ca nu mai sunt timpurile de altadata, ca a cam disparut gustul oamenilor pentru cultura, pentru actiuni cu acest specific. Dar, sper ca vom depasi aceasta etapa, ca un oras ca Baicoiul, care are 750 de ani, ar avea multe de prezentat celor de astazi; aici au trait, au muncit si au creat generatii intregi de petrolisti, s-a format o anume traditie pe care trebuie sa o continuam, iar de aici s-au ridicat oameni de seama despre care oricand putem vorbi cu mandrie.
  - Cum va doriti sa arate Casa de Cultura Baicoi peste cativa ani?
  - Cu multa viata tinereasca. iar acele cursuri despre care am amintit sper sa fie nucleul in jurul caruia se va consolida intreaga activitate a institutiei. De asemenea, acelasi suflu tineresc al activitatii va fi asigurat si de colaborarea noastra cu Clubul Elevilor din oras, cu care realizam, impreuna, spectacole, iar un recent concurs de dans modern pentru scolari si prescolari - la care au participat 13 formatii din tara - este un argument care sustine increderea mea in devenirea acestei institutii.

  Leon Chirila, "Prahova", 15 august 2007

   Acum este: Lun 21 Ian 2019 - 18:07