Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  C.J.C.P.C.T. Cluj, 2007

  Admin
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 608
  Data de inscriere : 04/02/2009
  Varsta : 71
  Localizare : Ashkelon, Israel

  C.J.C.P.C.T. Cluj, 2007 Empty C.J.C.P.C.T. Cluj, 2007

  Mesaj  Admin la data de Lun 6 Apr 2009 - 8:28

  Anul 2007 a însemnat o perioadă de maximă activitate în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Cu sprijinul financiar primit din partea Consiliului Judetean Cluj, s-au realizat 106 manifestari culturale.

  Aceste manifestari s-au derulat în cadrul celor 6 programe pe care s-a structurat activitatea centrului în ultimii ani:
  - programul de prospectare-cercetare a culturii tradiţionale din judetul Cluj
  - programul de conservare şi promovare prin spectacol
  - programul de educaţie permanentă şi perfecţionare profesională
  - programul de editare de carte (albume, studii, cercetari, culegeri de folclor)
  - programul de editare muzicală
  - programul de arhivare a culturii tradiţionale

  Au fost iniţiate noi manifestari importante ca „Festivalul de interpretare a cantecului popular românesc „Dumitru Sopon” şi Programul pilot de instruire a reprezentanţilor primăriilor comunale pentru accesarea fondurilor acordate de Ministerul Culturii în vederea reabilitării căminelor culturale, a instruirii referenţilor şi a directorilor de cămine culturale

  Au crescut numeric si calitativ manifestările „Fiii satului”, „Hora Satului”, „Casa dansului popular”. Dincolo de scopul principal al acestor manifestari, acela de revitalizare a activităţii caminelor culturale, s-a urmărit şi evaluarea stadiului actual al culturii tradiţionale în localităţile respective, promovarea în randul tinerilor a culturii tradiţionale şi atragerea unui număr cît mai mare de participanţi la aceste manifestări. În anul 2007 s-au realizat în colaborare cu primăriile din comune un număr de 28 de manifestări „ Fiii satului” în cadrul cărora au avut loc expoziţii etnografice, expoziţii de artizanat, concursuri de costume populare şi jocuri la „Hora satului”

  Cu un numar de 60 de activităţi culturale pe semestrul II al anului 2007, s-a ajuns la o medie de 10 activităţi culturale pe lună ceea ce reflectă cu claritate efortul organizatoric, imens, făcut pentru realizarea acestora.

  Cele mai reprezentative ansambluri tradiţionale din judet au reprezentat folclorul românesc în două manifestări de anvergură: ansamblul „Zorile” din Mociu (formaţie multietnică constituită din români, maghiari şi ţigani) a reprezentat folclorul din Transilvania la festivalul internaţional de la Strzegom-Polonia, iar ansamblul din Frata a fost exponentul culturii tradiţionale din judetul Cluj la „Festivalul artelor si traditiilor populare din Romania” desfasurat la Muzeul National Astra din Sibiu .

  De altfel judeţul Cluj a reprezentat Transilvania la acest mare festival derulat in cadrul manifestarilor „Sibiu-capitala culturala europeana” printr-o delegaţie de 100 de membri compusă din profesori şi copii practicanţi ai mesteşugurilor tradiţionale, tarafuri tradiţionale,mesteri populari, rapsozi populari, formaţia de dansuri tradiţionale din Frata, grupul „Zestrea” al Zegrenilor din Ceaba (grup familial), bucătari, jurnalişti şi membri Centrului Judetean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.

  În semestrul II al anului 2007 s-au realizat cele mai importante manifestări din calendarul instituţiei:
  - Participarea la „Festivalul artei şi culturii tradiţionale din Romania” în cadrul manifestărilor „Sibiu-capitală culturală europeană”
  - Festivalul internaţional de folclor „Sfîntul Stefan”
  - Participarea cu ansamblul tradiţional „Zorile” din Mociu la festivalul internaţional de folclor de la Strzegom-Polonia alături de reprezentanţii altor 9 ţări.
  - Festivalul agrar „Turdafest”
  - Festivalul concurs naţional al cantecului de cătănie
  - Festivalul “Jocul fecioresc din Transilvania”
  - Festivalul concurs naţional pentru voci bărbăteşti „Ion Cristoreanu”
  - Expoziţia concurs naţional „Fotografia-document etnografic”
  - Salonul iconei ardelene
  - Aniversarea orchestrei profesioniste „Cununa Transilvana” la 50 de ani de activitate
  - Festivalul concurs de muzica instrumentala „Trio transilvan”
  - Festivalul concurs de muzica ţigănească
  - Festivalul concurs-naţional de interpretare a muzicii populare pentru copii „Tinere sperante”
  - Festivalul judeţean de muzică şi dans maghiar
  - Festivalul concurs naţional de colinde pentru copii „Raza soarelui”
  - Festivalul naţional „Colind Iancului”

  Cîteva dintre aceste manifestări sunt unicat în ţară de exemplu:
  - Festivalul concurs naţional pentru voci bărbăteşti „Ion Cristoreanu”
  - Festivalul concurs naţional al cantecului de cătănie (realizat de Cercul Militar Cluj şi reluat dupa o intrerupere de 3 ani)
  - Expozitia concurs naţional „Fotografia-document etnografic”
  - Festivalul „Jocul fecioresc din Transilvania”.

  Chiar dacă unele dintre aceste manifestări s-au organizat în colaborare cu alte instituţii (case de cultură, fundaţii, muzee, etc) amploarea lor a solicitat eforturi financiare şi organizatorice deosebite din partea CJCPCT Cluj.

  Tinerii interpreti de muzică populară din judeţul Cluj au participat la 15 concursuri nationale unde au ciştigat 8 premii, primind un sprijin pertinent, moral si material din partea CJCPCT Cluj

  Nu a fost neglijată nici cultura minoritaţilor naţionale realizindu-se cercetări, culegeri şi înregistrări pe teren, lansări de CD-uri şi spectacole pentru cunoaşterea şi promovarea culturii maghiare, evreieşti şi ţigăneşti.

  S-a editat un CD de muzică tradiţională klesmer cu formaţia evreiască Mazel Tov, CD lansat în spectacolul organizat cu ocazia aniversării a 5 ani de activitate a acesteia. Cu aportul referentului de specialitate în domeniul culturii minoritatilor nationale, s-au realizat 6 spectacole interetnice la Gheorgheni, Huedin, Rascruci, Gilau, Buza si Chesau; s-au sustinut cursuri de dansuri populare pentru aproape 160 de copii si tineri din Savadisla si Cluj-Napoca (Liceul de Muzica, Liceul Bathory Istvan, Liceul Onisifor Ghibu, Casa de Cultura a Studentilor); acestia susţinind un număr de 22 spectacole şi participînd la 12 festivaluri din care 2 internaţionale (Gherla si Szeged).

  În ceea ce priveşte cercetarea de teren s-au realizat 13 culegeri de folclor maghiar si ţigănesc în 17 localităţi: Jeica, Sieu, Suceagu, Sic, Bontida, Cojocna, Dimbau, Răscruci, Fizeşul Gherlii, Gheorgheni, Vişea, Buza, Suatu, Pălatca, Chesău, Mociu şi Hărănglab, arhivîndu-se un fond documentar relevant.

  Pentru promovarea culturii minorităţilor s-au mai realizat: spectacol de Ziua internaţională a rromilor, festival de muzica ţigănescă, festival judeţean de muzică şi dans maghiar, spectacol de colinde ţigăneşti, expoziţie de fotografii despre comunitatea armenească din Gherla şi degustare de produse specifice bucătăriei armeneşti.

  De Ziua internationala a rromilor s-a organizat un spectacol cu formaţiile ţigăneşti din Gherla Bonţida, Floreşti şi Cojocna la Casa municipala de cultura din Cluj-Napoca.

  Menţionăm că în cadrul festivalului „Serbările transilvane” au participat şi ansambluri folclorice evreieşti, maghiare şi ţigăneşti

  La tîrgul naţional al meşterilor populari au participat meşteri populari ai tuturor etniilor, de asemenea şi la faza judeţeană a Olimpiadei Artelor si meşteşugurilor din Romania

  Un important domeniu al activităţii noastre a fost cel privitor la conservarea meşteşugurilor populare realizîndu-se, împreună cu Asociţtia meşterilor populari clujeni, numeroase acţiuni ca:
  - expoziţie de 24 ianuarie la Casa de Cultura a Studentilor
  - tîrg naţional al meşterilor populari la Expo Transilvania
  - faza judeţeană a olimpiadei artelor şi mesteşugurilor tradiţionale,
  - expoziţie la „Festivalul artei şi tradişiilor populare din Romania” - Sibiu
  - expoziţie în cadrul festivalului Turdafest,
  - expoziţia din cadrul festivalului jocului fecioresc din Transilvania
  - expoziţie de la Casa Matei Corvin
  - salonul icoanei ardelene
  - standul din Tîrgul cadourilor de la Expo Transilvania
  - expoziţie la „Ziua Muntelui” la Mărisel, jud. Cluj

  Pentru valorificarea creţiei populare şi imortalizarea prin memoria peliculei, s-au realizat cîteva filme de prezentare a meşterilor populari produse în colaborare cu postul de televiziune NCN despre :
  - cusătoresele din Chinteni,
  - meşterul popular Veturia Suciu, membră a Academiei artelor şi meşteşugurilor traditionale din Romania
  - Nemeth Francisc - ultimul olar din Iara,
  - ultimul fierar din Iara

  Meşterul popular Vincze Francisc (cioplitor specializat în cioplitul porţilor de lemn) şi instrumentistul Iosif Ghemant (vioară) au fost primiţi în Academia artelor şi meşteşugurilor tradiţionale din România, ca urmare a demersurilor noastre si a maiestriei lor artistice.

  Un compartiment aparte în cadrul institutiei noastre îl constituie Orchestra „Cununa transilvana” care a sustinut 33 de spectacole în anul 2007, asigurind acompaniamentul orchestral la toate festivalurile importante organizate în judet. Pentru îmbunatatirea activitatii orchestrei au fost angajaţi tineri instrumentişti, s-au achiziţionat pupitre pentru partituri si consumabile (corzi, ancii, perniţe, saciz, etc) pentru instrumente.

  Aniversarea a 50 de ani de activitate a orchestrei profesioniste „Cununa transilvana” a insemnat apogeul de activitate al colectivului CJCPCT Cluj pe anul 2007. Au fost distinşi cu diplome de excelenţă toţi cei care de-a lungul celor 50 de ani de activitate ai orchestrei au lucrat sau au colaborat cu aceasta. S-a realizat o carte despre istoria acestei orchestre, s-au editat 5 Cd-uri cu inregistrările orchestrei şi ale soliştilor şi s-a realizat un spectacol de cea mai bună calitate.

  CD-urile editate cu aceasta ocazie sunt:
  1. Orchestra de muzică populară a Filarmonicii de Stat din anii 1957 – 1975, dirijori: Ilie Tetrade, Gh. Mureşan, M. Cîmpeanu, O. Barteş
  2. Dorel Merticaru, interpret acordeon – fost dirijor al Orchestrei de muzică populară
  3. Soliştii vocali ai Orchestrei „Cununa Transilvană”: Amalia Codorean. Mariana Morcan, Maria Peter, Ana Pop Corondan, Ilie Muţiu, Felician Fărcaşu, Maria Marcu, Dumitru Sopon, înregistraţi de-a lungul celor 50 de ani de activitate ai Orchestrei Filarmonicii Cluj
  4. Gheorghe Mureşan, interpret acordeon – fost dirijor al Orchestrei de muzică populară
  5. Festivalul „Trio transilvan” Gherla, ediţia a XXIII
  6. Orchestra Cununa Transilvana, 2007

  Tot în anul 2007 s-au mai editat următoarele CD-uri cu muzica populară şi colinde:
  1. Mazel Tov
  2. Muzicanţii din Mociu
  3. Iosif Ghemant şi Bob Alexandru, Gherla
  4. Sus, în vârfu’ muntelui – CD de colinde tradiţionale înregistrat cu localnicii din Răchiţele.

  Activitatea de prospectare a culturii tradiţionale în localităţile judeţului Cluj a continuat parcurgindu-se pînă la sfirşitul anului 19 comune si 35 de sate şi culegînd informaţii de la 85 de informatori.

  Un succes deosebit, remarcat de cercetătorii etnologi din ţară şi considerat de excepţie la avut programul de editare de carte tipărindu-se următoarele lucrări:
  1. „Etnos. Studii şi cercetări de etnologie”, autor prof. Univ. Dr.
  Gheorghe Pavelescu
  2. „Sub semnul ceremonialului”, autor prof.univ. dr. Ilie Moise
  3. „Obiceiuri tradiţionale românesti din Transilvania” (vol. III )
  autor dr. Maria Bocse
  4. Albumul „Fotografia document etnografic”
  5. Albumul „Bisericile de lemn din judeţul Cluj”
  6. „Antologie de folclor someşan”, autor prof. Floarea Martian
  7. „Înţelepciunile şi minunăţiile copiilor” autor Pavel Ferghete
  8. Calendarul festivalurilor din judeţul Cluj
  9. Monografia satului Bedeciu
  10. Monografia satului Girbău
  11. Monografia comunei Mihai Viteazul
  12. Monografia satului Sînicoara
  13. Monografia satului Rugăşeşti

  Buletinul informativ al CJCPCT Cluj realizat în scopul informarii operatorilor culturali din judet despre activitate centrului, se editeaza intr-un tiraj de 250 de exemplare si se distribuie gratuit ansamblurilor folclorice din judet, primariilor comunale, caminelor culturale, caselor de cultura, mesterilor populari din judet si tuturor Centrelor Judetene din tara.

  Odată cu constituirea în anul 2008 a Asociaţiei şcolilor păstrătoare de tradiţii, tirajul buletinului informativ va creste la 300 de exemplare, realizind în acest fel o bună comunicare cu toţi cei interesaţi de cultura populară.

  Numeroase informatii utile despre ansamblurile folclorice, meşterii populari, interpreţii de muzică populară, despre programul Centrului, manifestările organizate, concursurile din ţară şi Buletinul informativ sunt accesibile pe site-ul institutiei la adresa www.traditiiclujene.ro


  Director CJCPCT Cluj
  Drd. Tiberiu Groza

   Acum este: Joi 27 Feb 2020 - 13:52