Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Caminul Cultural Lipovat, j.Vaslui

  Distribuiţi
  avatar
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 608
  Data de inscriere : 04/02/2009
  Varsta : 70
  Localizare : Ashkelon, Israel

  Caminul Cultural Lipovat, j.Vaslui

  Mesaj  Admin la data de Mier 3 Iun 2009 - 20:36

  Proiectul: Centrul Cultural „Stefan Ciubotarasu“

  Proiectul are drept scop infiintarea unui cinematograf in caminul cultural, care se va numi Centrul Cultural „Stefan Ciubotarasu“ (cu numele renumitului actor roman nascut in acest sat). Implementarea proiectului este la final: dupa un an de zile, Centrul Cultural „Stefan Ciubotarasu“ este acum o cladire impunatoare, atractiva pentru membrii comunitatii Lipovat. Referentul cultural din Lipovat a beneficiat si de asistenta in implementarea proiectului.

  Cultura fara frontiere

  Asezat in Podisul Central Moldovenesc, in partea de nord-est a colinelor Tutovei, la 12 km departare de municipiul Vaslui, satul Lipovat este o asezare cu vechime, atestata documentar inca din anul 1450, de pe vremea lui Bogdan al II-lea, tatal lui Stefan cel Mare.
  Denumirea localitatii vine din slava veche, unde „lipa“ inseamna „tei“, iar „vat“ este un sufix diminutival. In traducere, numele inseamna, asadar, „Valea Teiusului“. Se crede ca satul a fost „botezat“ astfel fiindca dealurile ce-l strajuiau erau acoperite de paduri de tei.
  In acest sat imprejmuit de paduri, Lipovat, a vazut lumina zilei, la 21 martie 1910, actorul Stefan Ciubotarasu, personalitate artistica de marca, interpret inzestrat cu un mare talent, dublat de simpatia pentru oamenii simpli, din rindul carora s-a ridicat.
  Pentru locuitorii din Lipovat, Stefan Ciubotarasu nu este numai un actor cu o delicata alcatuire sufleteasca, o pilda de modestie si sensibilitate, ci este, mai ales, un om plamadit si rupt din dealurile Humarie, Ghearas, Timoftei si Coranga si din padurile Fagadau si Movila.
  Aici, in satul moldovenesc pe care-l considera „al lui“, a deprins a cinta din trisca, din frunza, din fluier de bostan, a juca „batuta“ si „coragheasca“, dupa baietii satului.

  De aceea, in cinstea sa, am vrut sa infiintam la caminul cultural din sat un centru care sa poarte numele lui Stefan Ciubotarasu. In 1990 am preluat functia de referent la vechiul nostru camin cultural, infiintat in 1957, si am inceput sa „visez“ la acest proiect. Ca sa avansam cu realizarea lui, aveam nevoie de bani, nu putini. Urma sa-i investim intr-un sistem de sunet si lumini si in lucrarile de amenajare a unei sali de cinematograf in cladirea caminului cultural.
  Totul parea mult prea greu de realizat, pina cind am primit invitatia de a participa la un curs de instruire in management cultural organizat de Centrul de Asistenta Rurala Timisoara si Fundatia Pro Helvetia. Din cei 109 candidati, 15 referenti culturali selectati au participat la cele doua sesiuni de training organizate la Valea lui Liman, jud. Timis, in perioada 1-7 aprilie 2002 si la Baile Herculane, jud. Caras-Severin, in perioada 25-30 noiembrie 2002. Aici am acumulat cunostinte despre managementul proiectelor culturale si am avut prilejul sa impartasim experientele si ideile colegilor din judetele participante: Alba, Botosani, Mures, Timis, Teleorman, Tulcea si Vaslui. De asemenea, am putut sa ne promovam, fiecare, caminul cultural si comunitatea din care facem parte.

  La cea de-a doua sesiune s-au prezentat patru proiecte culturale, elaborate de referentii din Lipovat, jud. Vaslui, Virfu Cimpului, Stauceni si Cotusca, jud. Botosani, Mahmudia, jud. Tulcea, si Tomesti, jud. Timis.
  In ceea ce ne priveste, ne-am exprimat atunci dorinta ca prin infiintarea Centrului Cultural „Stefan Ciubotarasu“, al carui coordonator sint, in prezent, sa ne sustinem traditiile locale si sa ne descoperim modelele, aflate de cele mai multe ori la indemina, dar prea adesea ignorate.
  Spre satisfactia mea, proiectul-pilot Centrul Cultural „Stefan Ciubotarasu“ a primit o finantare nerambursabila de 12.000 franci elvetieni si am beneficiat de consultanta in cadrul proiectului Phoenix ’05. Model de dezvoltare a institutiilor culturale in zonele rurale din Romania. Vestea care a bucurat intreaga echipa de proiect a venit in 4 martie 2003, moment in care a inceput derularea proiectului.
  Finantarea a fost acordata in trei transe pentru cele doua obiective din proiect. Cu banii primiti in prima transa ne-am indeplinit primul obiectiv: achizitionarea unui sistem de sunet si lumini (s-au procurat boxe audio Mackie S500, mixer Mackie PPM808S, cablu boxe, cablu microfon, microfoane, stativ boxe si lumini).

  A doua transa de bani mi-a permis achizitionarea de mobilier pentru sala de cinematograf, atingindu-se astfel al doilea obiectiv al proiectului. Pentru primirea videoproiectorului m-am deplasat la Timisoara.
  Dotarea cu tehnica de sunet si lumini performanta permite acum realizarea intr-un cadru optim a numeroase activitati, in colaborare cu scolile si bisericile de pe raza comunei.
  Tin sa multumesc, pe aceasta cale, echipei cu care am colaborat: Gabriela Tudor, Ioana Popescu, Cristina Gaspar, Sorin Predescu, Doru Luchis si echipei Caminului cultural care m-a ajutat: Hriscu Valerian, Rusu Victoria, Rusu Oana, Moise Delia. Cu totii am reusit sa ne transformam visul in realitate, spre bucuria mea si a comunitatii din care fac parte.
  Am reusit, pe 7 noiembrie 2004, sa finalizam proiectul, sa inauguram si sa sfintim Centrul Cultural „Stefan Ciubotarasu“ si Cinematograful Phoenix. Implicarea tuturor factorilor de raspundere din comuna, precum si conditiile meteorologice favorabile au „ajutat“ manifestarea sa iasa bine. Oameni de toate virstele au participat la proiectia filmelor Porto Franco, unde in „prim-plan“ apare actorul „celor 300 de roluri“ Stefan Ciubotarasu, si Stefan cel Mare, in regia lui Mircea Dragan.

  Multumirea a fost si mai mare cind am citit articolele din presa locala, care a apreciat atit numarul de participanti, cit si reusita proiectului.
  Voi continua sa organizez astfel de manifestari, atit in cadrul Centrului Cultural „Stefan Ciubotarasu“, cit si in celelalte sate ale comunei. Locuitorii din satele Chitoc si Capusneni au avut ocazia sa vizioneze filmul Patimile lui Iisus. Nu cu mult timp in urma, elevii Scolii „Stefan Ciubotarasu“ din Lipovat au dorit sa vada desene animate „pe ecranul mare de la caminul cultural“ si au venit cu propunerea de a viziona Ocolul Pamintului in 80 de zile.
  Pentru ei, am acum posibilitatea de a face pasi importanti in modernizarea caminului cultural si in atragerea comunitatii locale la desfasurarea activitatilor culturale. Doresc sa revitalizez viata spirituala a locuitorilor din Lipovat, sa aduc in prim-plan obiceiurile, traditiile si datinile populare, meseriile si indeletnicirile traditionale specifice comunitatii, sa asigur conditiile de petrecere a timpului liber potrivit diverselor interese si preocupari ale locuitorilor.

  Fie ca reusita mea – obtinerea a 12.000 franci elvetieni si asistenta in realizarea proiectului – sa reprezinte un punct de plecare pentru stimularea interesului colegilor mei referenti de a propune proiecte culturale concrete.
  Sint vise pentru a caror implinire nu ajunge sa vrei. Ca sa reusesti, e nevoie de bani, munca, intelegere, ajutor, echipa.
  De aceea, vreau sa multumesc, o data in plus, Centrului de Asistenta Rurala din Timisoara, Fundatiei Pro Helvetia si Agentiei Elvetiene de Dezvoltare si Cooperare pentru ca au avut curajul si increderea sa ma ajute, deopotriva financiar si moral.

  Maricel RUSU
  referent Caminul cultural Lipovat


  (Preluat din www.observatorcultural.ro/)

   Subiecte similare

   -

   Acum este: Dum 18 Noi 2018 - 12:25