Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    Caminul Cultural din Mahmudia, j.Tulcea

    Admin
    Admin
    Admin


    Numarul mesajelor : 608
    Data de inscriere : 04/02/2009
    Varsta : 75
    Localizare : Ashkelon, Israel

    Caminul Cultural din Mahmudia, j.Tulcea Empty Caminul Cultural din Mahmudia, j.Tulcea

    Mesaj  Admin Mier 3 Iun 2009 - 20:38

    Proiectul: Mini-studio de teatru pentru artisti amatori

    Caminul cultural din Mahmudia este cunoscut mai ales datorita trupei de teatru „Salsovia“, alcatuita din tineri liceeni, studenti si adulti, cunoscuta in judet si apreciata de publicul spectator fidel acestui gen de spectacol. Proiectul prevede amenajarea unui studio teatral, care va intari si dezvolta actuala trupa de artisti: actorii amatori vor invata noi tehnici de actorie, care ii vor ajuta sa realizeze spectacole si mai atractive. Proiectul se incheie cu un festival national de teatru, la care artisti amatori din toata tara isi vor prezenta spectacolele pe noua scena a Caminului cultural din Mahmudia. Festivalul va urmari sa atraga comunitatea locala, comunitatea zonala din mediul rural, turistii din tara si din strainatate.

    Teatrul dintre ape

    Pentru cei mai amatori de istorie dintre turistii ajunsi la „poarta“ Deltei, Salsovia e o veche cetate romano-bizantina, ale carei ruine se mai vad si astazi in comuna Mahmudia. Este, altfel spus, simbolul unei traditii care se conserva. Dar este, nu mai putin, numele de data recenta al unei „traditii“ in curs de impunere: aceea a unei trupe de teatru la caminul cultural din localitate. „Actorii“ cu ambitii viitoare de mare scena sint liceeni, studenti, ba chiar si parintii lor, bunici poate, veniti sa uite o vreme de griji si sa se „perfectioneze“ impreuna. Calea lor spre „profesionism“ a fost netezita de ocazia pe care a avut-o caminul cultural de-a fi inclus in programul Phoenix ’05. Modele de dezvoltare a institutiilor culturale in zonele rurale din Romania. Colaborarea aceasta, asteptata de trei ani, va permite, prin sprijinul financiar oferit de Programul Cultural Elvetian in Romania – Fundatia Pro Helvetia si Agentia Elvetiana de Dezvoltare, amenajarea unui mini-studio de teatru pentru artistii amatori. Astfel, schimbul de experienta pe scara larga se va produce mult mai usor. Actorii de ocazie, deocamdata, vor putea, in perspectiva, sa-si faca din aceasta mica distractie o meserie care sa le aduca, apoi, chiar consacrarea.

    Ei vor avea la dispozitie „logistica“ si sprijinul profesionistilor, care sa le permita deprinderea unor tehnici noi de punere in scena a spectacolelor. De asemenea, la sfirsitul proiectului, caminul cultural din Mahmudia va avea resursele materiale si umane de-a organiza un festival national al teatrului de amatori, urmarind sa atraga oameni pasionati de lumea scenei din toata tara. Acest festival, ca si „montarile“ realizate pe parcurs, se poate transforma intr-o veritabila atractie turistica, ajungind, cine stie, sa concureze stravechea cetate. Aceasta, centru al cultului Soarelui pe vremea imparatului Luciniu, amintita de Sadoveanu in Umbrele trecutului, este mindria mostenita a Mahmudiei. Trupa care ii poarta numele (si renumele) mai departe, si care se va impune, va face mindria ei „construita“ de oamenii locului, cu sprijinul constant al unor finantatori inimosi.


    (Preluat din www.observatorcultural.ro/)

      Data/ora curentă este: Vin 19 Apr 2024 - 16:49