Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Sa invatam sa pastram traditia impreuna cu marii olimpici mestesugari

  Distribuiţi
  avatar
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 608
  Data de inscriere : 04/02/2009
  Varsta : 70
  Localizare : Ashkelon, Israel

  Sa invatam sa pastram traditia impreuna cu marii olimpici mestesugari

  Mesaj  Admin la data de Sam 22 Aug 2009 - 18:19

  Vineri , 21 august , in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se deschide cea de a XIV- a editie a Olimpiadei Nationale Mestesuguri Artistice Traditionale , cu un Te Deum oficiat la Biserica din Dretea , judetul Cluj , orele 11:30. Deschiderea oficiala si prezentarea concurentilor - cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani , imbracati in portul popular specific zonei de provenienta va avea loc la orele 17:00 pe Scena de pe lac.

  Organizata de Ministerul Educatiei , Cercetarii si Inovarii , prin Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu , in colaborare cu Ministerul Culturii , Cultelor si Patrimoniului National prin Complexul National Muzeal ASTRA Sibiu faza nationala a concursului reuneste in jur de 150 de participanti , premianti ai fazelor judetene din 37 de judete ale tarii.

  Astfel , intre 21 - 25 august , micii mestesugari vor anima gospodariile Muzeului in aer liber , plasmuind , cu daruire , obiecte traditionale , prin tehnici dobandite de la maestrii lor , fie in familie fie in scoala. Sambata , 22 august si duminica , 23 august daruirea si talentul micilor mestesugari vor putea fi admirate si in Piata Mica , Casa Artelor.

  Privirea vizitatorului va fi incantata de intalnirea cu micul atelier de creatie dezvoltat in cadrul gospodariei si prin etalarea de catre fiecare concurent a propriilor obiecte confectionate de-a lungul anilor la unul din mestesugurile: olarit , tesut la razboi orizontal si vertical , brodat , confectionat podoabe , cojocarit , curelarit , confectionat masti , prelucrare lemn , sculptura lemn , prelucrare sau decorare a metalului , osului sau cornului , confectionat instrumente muzicale , pictat icoane pe lemn sau sticla , pictura naiva pe lemn sau sticla , incondeiat oua , impletit fibre vegetale ( paie , foi de porumb sau nuiele ). Vizitatorul are si posibilitatea de a le achizitiona.

  Din anul 2004 , Olimpiada a dobndit si un caracter interactiv , concurentii devenind ei insisi instructori pentru vizitatorii de orice varsta dornici sa-si si exerseze indemnarea in cadrul atelierelor initiate ( la razboiul de tesut , sculptura lemn , incondeiat oua sau chiar la roata olarului ).

  Manifestarea va fi ncununata si de spectacole folclorice. Duminica va avea loc un nou spectacol folcloric , incepand cu orele 1700.

  Si in acest an , Concomitent , se vor desfasura si cea de-a I-a editie a Taberei de mestesuguri artistice traditionale Fara limite impreuna pentru Traditie , precum si Tabara de pictura pe sticla , aflata la ce-a de-a V-a editie , sub indrumarea mentorului Maria Constantinescu , artist plastic din Bucuresti , membru al Academiei Artelor Traditionale din Romania.

  VA INVITAM sa ne bucuram impreuna de indemanarea micilor mestesugari participanti , care cu siguranta vor fi nerabdatori sa va impartaseasca din tainele mestesugului practicat.

  (21.08.2009)

   Acum este: Lun 22 Oct 2018 - 1:41