Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    Asigurarea spectacolelor in Romania, intre normalitate si necesitate

    Admin
    Admin
    Admin


    Numarul mesajelor : 608
    Data de inscriere : 04/02/2009
    Varsta : 75
    Localizare : Ashkelon, Israel

    Asigurarea spectacolelor in Romania, intre normalitate si necesitate Empty Asigurarea spectacolelor in Romania, intre normalitate si necesitate

    Mesaj  Admin Joi 27 Aug 2009 - 6:07

    Datorita cresterii numarului evenimentelor deschise publicului larg, cu participarea tot mai frecventa a artistilor straini, organizatorii au inceput sa fie mai vigilenti in privinta riscurilor pe care le comporta organizarea unui asemenea spectacol. Astfel, scenariul contractarii unei polite de asigurare specifice este din ce in ce mai des intalnit in Romania, chiar daca solutiile de asigurare sunt cautate pe piete externe.

    Problema plasamentului riscurilor

    In ultima perioada, spune Cristian Fugaciu, general managerul companiei de brokeraj de asigurari Marsh Romania, datorita evenimentelor deschise publicului larg - cum sunt concertele, festivalurile, evenimente sportive, la care este asteptat un numar mare de spectatori -, organizatorii au inceput sa fie mai vigilenti in privinta riscurilor pe care le comporta organizarea unei astfel de manifestatii, intrucat nu sunt singulare cazurile de amanare sau anulare a unui eveniment de anvergura datorita unor situatii neprevazute.

    “Organizarea de evenimente cu participarea artistilor straini care au concertat in Romania in ultimii ani si care in multe dintre cazuri solicita chiar ei insisi incheierea anumitor polite de catre organizatori a dus la dezvoltarea industriei asigurarilor de evenimente in Romania, precum si la o deschidere catre o atitudine prevazatoare si responsabila din partea organizatorilor”, declara Fugaciu.

    Totusi, piata de asigurari de evenimente din Romania resimte anumite lipsuri din punct de vedere al plasamentului riscurilor asociate organizarii de evenimente pe piata locala. “Noi, de exemplu, simtim in continuare nevoia de a apela la pietele internationale, intrucat nu exista foarte multi asiguratori deschisi in a prelua astfel de riscuri in portofoliul lor”, spune Fugaciu.

    In Romania, asigurarile de evenimente sunt inca in stadiu incipient, spune Laura Coroianu (foto), CEO Emagic, unul dintre cei mai importanti jocatori de pe piata organzarii de evenimente.

    “Va mai dura putin pana cand produsele de asigurari autohtone vor ajunge la nivel competitiv cu cele din strainatate. E adevarat, nici piata romaneasca de live entertainment nu este la fel de dezvoltata ca cea din afara, dar lucrurile se misca din ce in ce mai repede si mai bine, fapt pentru care putem spera ca in urmatorii ani sa putem apela cu incredere si la companii autohtone in ceea ce priveste asigurarile”, explica ea.

    Totusi, asigurarile de evenimente se practica de ani buni in Romania. Spre exemplu, primul proiect in care a fost implicat Marsh Romania a fost concertul sustinut de Julio Iglesias in septembrie 1999, eveniment organizat, de Sfinx Experience.

    “In ceea ce ne priveste este foarte important sa apelam la diferite produse de asigurari specifice acestui mediu de activitate. In cazul de fata dificultatile deriva din faptul ca, cel putin pe piata romaneasca, acest gen de produse de asigurari nu sunt foarte bine fundamentate, fapt pentru care de cele mai multe ori se opteaza pentru colaborari cu brokeri si companii din strainatate”, adauga Coroianu.

    Ea mai spune ca peste hotare exista societati specializate pe acest gen de asigurari, care cunosc foarte bine acest tip de business si riscurile implicate.

    Ce pot evita organizatorii printr-o astfel de polita

    In lumina evenimentelor organizate recent, in care riscul de non-aparitie al artistului a crescut, considerarea cheltuielilor cu remuneratia artistului sunt demne de luat in seama. Astfel, se pot evita despagubiri destul de costisitoare pe care organizatorii le-ar avea de suportat in cazul anularii evenimentului planificat pe seama imbolnavirii, decesului sau a oricarei alte cauze care pot impiedica sosirea artistului, spune seful Marsh Romania.

    Privind prin prisma organizatorului de evenimente, sustine Coroianu, nu este niciun eveniment mai greu sau mai usor de asigurat.

    “Nu am intampinat dificultati majore dat fiind faptul ca societatile de brokeraj cu care am colaborat de-a lungul timpului au fost familiarizate cu specificul acestui business. Acest lucru este foarte important: compania cu care lucrezi trebuie sa cunoasca foarte bine riscurile pe care le implica acest gen de activitate, sa-ti poate oferi un produs bun”, mai spune CEO-ul Emagic, compania care s-a ocupat cu organizarea concertului de astazi al vedetei pop internationale Madonna.

    In general, riscurile acoperite de o astfel de polita sunt cele de anulare, de amanare si abandon al evenimentului, non-aparitia artistului din orice cauza, chiar si vremea adversa. Insa, trebuie stiut ca vremea nefavorabila se considera daca respectivele conditii sunt resimtite in zilele dedicate evenimentului si sunt considerate de catre autoritatile competente ca riscante pentru buna desfasurare a evenimentului.

    “La fel ca orice polita de asigurare, si cele pentru evenimente au excluderi, iar din experienta Marsh mentionam ca acestea constau in conditii pre-existente ale starii de sanatate ale artistilor inainte de incheierea politei de asigurare, nedisponibilitatea locatiilor, dispute contractuale intre organizatori si artisti etc.”, explica Cristian Fugaciu (foto).

    Sumele asigurate cuprinse intr-o astfel de polita pot fi impartite intre costurile operationale pe care le comporta organizarea unui astfel de eveniment si remuneratia sau fee-ul artistului sau artistilor, impartirea facandu-se pe baza unor procente alocate din suma totala asigurata pentru oricare dintre cele doua categorii.

    In acest domeniu de activitate (live entertainment n.r.) sunt doua tipuri importante de asigurare, spune sefa Emagic: asigurarea de raspundere civila- pentru organizatori, dar si pentru colaboratori (“liability”) si asigurarea de anulare, care permite acoperirea unor cheltuieli in caz de anulare a evenimentului.

    ”Pentru evenimentele noastre noi am optat initial pentru societati specializate din Marea Britanie, Lloyds fiind una dintre ele. Recent insa, pentru asigurarile de raspundere civila am colaborat si cu o serie de companii autohtone, printre care Allianz-Tiriac”, declara Coroianu.

    “Polita de raspundere civila se va contracta pentru daunele materiale si vatamarile corporale pe care le poate provoca participantilor la eveniment sau oricarei terte persoane, sau locatiei in care se desfasora evenimentul, precum si datorita poluarii accidentale ca urmare a organizarii respectivului eveniment”, adauga oficialul Marsh Romania.

    Pe o astfel de polita, limitele de raspundere care se pot contracta variaza in functie de numarul de participanti la eveniment, daca se vor servi sau nu bauturi alcoolice si daca vor fi sau nu jocuri de artificii inainte sau dupa eveniment.

    Totodata, spune Coroianu, costurile depind in primul rand de amploarea evenimentului dar si de tipul de asigurare. “In acest sens, nu exista o polita standard. Totul este adaptat la evenimentul in cauza, prin urmare e greu de mentionat o suma exacta”, explica specialistul in organizare de evenimente.

    Fiind o polita de raspundere legata strict de activitatea operationala de organizare a evenimentelor, pe o astfel de polita sunt excluse cheltuielile cu amenzi si penalitati, moartea sau accidentarea artistului, a formatiei sau insotitorilor formatiei ca urmare a altor evenimente decat cele legate strict de desfasurarea activitatii organizatorului.

    Totodata, sunt excluse si cheltuielile cu daunele provocate de sub-contractorii angajati pentru activitatile de montare-demontare scena.

    Acest lucru se datoreaza faptului ca sub-contractorii trebuie sa aiba la randul lor contractate polite de raspundere civila.

    Piata asigurarilor de evenimente si procesul de maturizare

    Fugaciu a explicat ca, pentru riscul de non-aparitie, cotele de prima se invart in jurul valorii de 3% pentru concerte indoor si 3,5% pentru cele outdoor, dar preturile depind foarte mult si de negocieri.

    “Un alt factor important sta in starea de sanatate a performerului. Spre exemplu, s-au intalnit in piata cazuri in care cota de prima a ajuns si la 35% pentru un concert al tenorului Luciano Pavarotti. In acest moment cote mari de prima se inregistreaza si pentru Rolling Stones”, spune Fugaciu.

    El sustine ca in ceea ce priveste daunele platite ar trebui sa luam ca model o piata matura de asigurari de evenimente, cum ar fi cea din Marea Britanie, unde se asigura inclusiv evenimente din Romania.

    “Daca volumul de prime subscrise pe acest segment depaseste 120 milioane de euro, daunele avizate si platite – intr-un interval de un an – depasesc pragul de 70 de milioane de euro. Totusi, trebuie spus ca acest raport se pastreaza doar in anii in care nu sunt anulate turnee importante sau evenimente sportive majore”, specifica Fugaciu.

    Echipa Marsh a fost implicata in realizarea unor proiecte precum Jocurile Olimpice de vara si iarna, incepand din 1988 pana in 2010, Campionatul Mondial de fotbal din 1998 si 2002, Campionatul European de Fotbal din 2000, Ceremonia de investire a presedintelui SUA Barack Obama, dar si Campionatul European de Fotbal din 2012 (Ucraina si Polonia) pentru asigurarea ceremoniilor de deschidere, respectiv inchidere a locatiei in care se va desfasura acest eveniment.

    “In opinia Marsh, piata mondiala a evenimentelor de anvergura a crescut constant in ultimii ani, iar Romania nu face exceptie, Bucurestiul fiind inclus in tururi mondiale ale unor artisti de renume precum: Madonna, Depeche Mode sau Rolling Stones. Pentru tarile din regiune Bucurestiul, prin B’Estfest, a devenit deja o destinatie importanta a “vanatorilor” de concerte. In aceste conditii, organizatorii de evenimente din Romania sunt nevoiti sa-si caute solutii de asigurare pe piete mature”, adauga Cristian Fugaciu.

    “Ne-am dori ca si in Romania produsele de asigurari specifice acestui tip de evenimente sa devina mai bine fundamentate, iar societatile de asigurari sa vina cu oferte la nivel de concurenta cu cele externe”, a concluzionat, pentru Wall-Street, Laura Coroianu.

    (preluat din www.wall-street.ro)

      Data/ora curentă este: Joi 28 Mar 2024 - 16:17