Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Romania la EUROFEST 2009

  Distribuiţi
  avatar
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 608
  Data de inscriere : 04/02/2009
  Varsta : 70
  Localizare : Ashkelon, Israel

  Romania la EUROFEST 2009

  Mesaj  Admin la data de Vin 11 Sept 2009 - 20:54

  Parcul Jean-Drapeau din Montreal va gazdui duminica, 25 iulie, ziua Romaniei in cadrul amplei manifestari Eurofest 2009, eveniment la care tara noastra va fi reprezenatata de o sumedenei de artisti ce-i vor oferi publicului un program extrem de captivant, transmite Romanian Global News, care citeaza publicatia multilingva Terranova Magazine.
  Vernisajul si pleida de spectacole Eurofest 2009 - Romania si culturile europene la Montreal vor fi animate de tanarul quebecois, deja un prieten foarte apropiat al comunitatii romanesti, violonistul Ludovic Moulin, impreuna cu populara cantareata, foto-model si «loft» -ista de origine romana, Mihaela Coman,

  Programul Eurofest Jeunesse, prezentat de copii artisti, se va derula de la ora 11:00 dimineata pana la ora 13:00, pe scena mare, unde va avea loc un program de muzica si dansuri pentru copii, animatie cu personaje din lumea copilariei, corale si solisti, program in care se vor intalni micuti si mai mari din mai multe comunitati. Prestatiile artistice romanesti vor avea cel mai intins repertoriu. Din program: dansuri traditionale prezentate de ansamblul de dansuri Skazka, dans modern Poker Face, coregrafia Oana Bartha, corala Centrului rusofon Mechta, Andrei Bochis, care va prezenta un recital de chitara clasica; Brenda Garcia, care va canta in spaniola si engleza; grupul instrumental ce reuneste bateristul Cristian Margineanu, si violonistul Doru Margineanu, alaturi de pianistul Ibrahim; animatie cu marionete, cantece romanesti si multe alte surprize.

  Intre 13:30 si 15:30 se va desfasura un vernisaj si un recital de poezie si muzica. Sub denumirea "Pol de intalniri interculturale", vernisajul expozitiei Interferences Montreal, care reuneste arta traditionala si contemporana, va prezenta icoane bizantine, obiecte de artizanat, tablouri si fotografii, un atelier de arta veche romaneasca prezentat de Valuarda si de artistii Vladimir Midvichi si Aura Chiriac, exponate artizanale executate de Florin Salajan, tablouri ale pictoritei Desa Lozo si fotografii ale artistului de origine armeana Hrair Katcherian. Subliniem prezenta muzicienei de renume international Stana Bunea care va acompania cu acorduri de harpa lansarea volumelor de poezie Nenumite si Insula iubirii ale poetei invitate din Romania, Maria Calciu. Va urma un recital de poezie, regizat de Daniel Bucur, care va fi sustinut de tanara actrita Ana Calciu, invitata din Romania (colaboratoare la Teatrul National Bucuresti, Teatrul Bulandra, Teatrul Act din Bucuresti) si de cunoscutul actor Septimiu Sever, care s-a evidentiat pe scena si in televiziunea canadiana.

  Vernisajul reprezinta un pol de intalniri interculturale si va reuni membri ai comunitatii romanesti si ai altor comunitati est-europene din Montreal, precum si reprezentanti mass-media, numeroase personalitati montrealeze, inclusiv un deputat din Parlamentul Romaniei, care si-a manifestat dorinta de a participa la acest eveniment. Spectatorii care vor sa cunoasca artistii si organizatorii sunt invitati la acest dialog de suflet si literar-artistic.

  Spicuiri din spectacolul care se va desfasura pe marea scena din Parcul Jean Drapeau intre orele 15:30 si 23:00:

  De la ora 15:30, programul se va dezlantui pana spre miezul noptii pe site-ul Insulei Ste. Helene, cu dansuri si muzica pentru tineri si maturi, cu cantece de petrecere si folclorice, recitaluri de muzica clasica.

  Din program:

  Dansuri: ansamblul de dansuri transilvanene Hora, condus de Florin Salajan, dansurile grupului Annia, condus de Diana Guseva, ansamblul folcloric al asociatiei Hamazkayin, care va dansa pe acorduri de instrumente traditionale armenesti.

  Teatru cu tanara actrita Aliona Munteanu, cunoscuta mai ales din cinema (filmul Schimb valutar, in regia lui Nicolae Margineanu).

  Muzica: Ansamblul Virtuozii din Montreal, condus de Nicolae Margineanu si avandu-l ca solist pe remarcabilul acordeonist Sergiu Popa, laureat al mai multor festivaluri; Valuri de Matase, (Mircea Trifan si Terry Ellen Christophersen) de la Quebec, interpretele de muzica populara Anuca Dragan si Mariana Ilutiu, grupul Xox, actrita Aliona Munteanu care debuteaza si ca interpreta de muzica usoara. Momentele de muzica clasica vor innobila seara de 25 iulie: madrigale romanesti prezentate de corala Vox Anima, dirijoare Andra Covaciu si moment compozitor Iacob Muresianu si cu muzica de opera, bariton Catalin Stoleru si pianista Ruxandra Oancea. Orchestra Imperial Chamber Orchestra, condusa de dirijoara si compozitoarea de origine armeana Lori Antounian, va oferi publicului un concert extraordinar cu melodicitate senina si voci eterate de ambianta. Programul va continua pana tarziu in noapte cu multe nume de artisti din comunitatea romana, dar si excelenti artisti armeni, basarabeni, bulgari, rusi, ucraineni, precum grupurile Carpathia, format din cantareata Marina si pianistul Jan Krejkar, grupul Pryvit, condus de muzicianul Mark Bednarczyk, cu totii ucrainieni, compozitorul armean Pierre Keyork, solistul grupului Shopping Kart Band, dar si tinerii interpreti de muzica usoara Simona Cosareanu, Johnathan Moscovici, Mihaela Coman, si multi, multi altii, pe parcursul celor 12 ore de program-maraton.

  Nu vor lipsi bucatele traditionale romanesti, charcuterie Balkani si restaurant Maison Rustik venind cu toate bunatatile culinare cunoscute, din care nu vor lipsi ciorba de burta, mititeii si mamaliguta cu branza si smantana, "ca la mama acasa".

  Publicul va avea ocazia sa guste si din alte bucatarii traditionale la acest amplu eveniment, organizat de Association Rocade, pentru a doua oara in cadrul Eurofest: Romania si culturile europene, proiect realizat in parteneriat cu Ville de Montreal si Societe du parc Jean-Drapeau, sub egida celei de-a 5-a editii a Week-ends du Monde.

  Duminica, 26 iulie, de la ora 14.30, la Biserica ortodoxa romana "Inaltarea Domnului", poeta Maria Calciu si actrita Ana Calciu vor prezenta recitalul de poezie in limba romana, Insula iubirii, evenimentul avand ca scop si sustinerea donatiilor de fonduri pentru construirea noului lacas ortodox romanesc.

  (Romanian Global News)

   Acum este: Lun 22 Oct 2018 - 1:52