Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    Casa de Cultura "Geo Bogza" Campina

    Admin
    Admin
    Admin


    Numarul mesajelor : 608
    Data de inscriere : 04/02/2009
    Varsta : 75
    Localizare : Ashkelon, Israel

    Casa de Cultura "Geo Bogza" Campina Empty Casa de Cultura "Geo Bogza" Campina

    Mesaj  Admin Dum 18 Oct 2009 - 19:16

    Prezentare Casa de cultura
    Intenţia construcţiei unei case de cultură există, conform documentelor, din anul 1958, când se acordă, din partea Ministerului Învăţământului şi Culturii, un Aviz asupra proiectului „Sală de festivităţi la Câmpina” (în oct. 1959, se acordă autorizaţie pentru conservarea sălii de festivităţi). Abia la 5 ianuarie 1951 este emisă Autorizaţia pentru executare de lucrări la Construcţia Casei de Cultură Raională Câmpina, în strada Griviţei colţ cu str. Câmpineanu (preşedinte la Sfatului Popular al oraşului: Gh. Ilioiu).
    Tot din izvoarele istorice scrise aflăm că începând cu 1 martie 1974 Casa orăşenească de cultură Câmpina, str. Griviţei nr. 95, este instituţie cultural educativă cu personalitate juridică subordonată Consiliului popular orăşenesc.
    Prin Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Câmpina, instituţia, cu personalitate juridică, devine în 1996 Casa Municipală de Cultură Câmpina «Geo Bogza».
    Clădirea a fost, de la început, concepută ca sală de spectacole cu 770 de locuri, plus anexe şi utilităţi. O sală de cca 150 de locuri, la etaj, este destinată altor tipuri de manifestări culturale şi ştiinţifice.
    La momentul anului 2005, activitatea Casei Municipale de Cultură se desfăşoară pe două dimensiuni: cercurile şi cursurile din domeniul educaţiei permanente şi atelierele cu profil artistic.
    Pentru primul domeniu, instituţia oferă publicului cursuri de pregătire profesională pentru operare PC cf. sistem ESDL, alimentaţie publică (ospătari-bucătari, ospătari-barmani, cofetari-patiseri, vânzători),
    construcţii (fierari-dulgheri, zidari-faianţari, zugravi-vopsitori, tâmplari-parchetari,tinichigii-geamgii) şi cursuri de interpretare muzicală.
    Atelierele cu profil artistic acoperă specialităţile: dansuri populare, teatru (Teatrul Popular «B. P. Hasdeu» – teatru scurt, recitaluri de poezie şi muzică), creaţie literară (Cercul literar «Geo Bogza» [atelierul de scriere creativă, cenaclul literar], care editează, în colaborare cu Fundaţia Hasdeu, publicaţia lunară «Revista Nouă» - ediţia electronică www.revistanoua.3x.ro - director Constantin Trandafir, redactor-şef Florin Dochia) , educaţie plastică (expoziţii) şi educaţie muzicală (formaţii pop-rock, concerte de muzică de cameră în colaborare cu Societatea Filarmonică din Câmpina).
    Manifestările artistice sunt destinate publicului câmpinean, dar şi celor din tară şi străinătate, datorită participării la festivaluri şi turnee de gen.

    Ansamblul folcloric
    Istoric
    Judeţul PRAHOVA este ţinutul în care se îmbină tremurarea fertilă a şesurilor cu adâncul încărcat de bogăţie al Subcarpaţilor.
    Datinile străbunilor, sunetul fluierelor şi al cavalelor, lutul oalelor, lemnul vrăjit al naiurilor, tropotul vibrant al horelor, au trecut prin veacuri până la noi, poposind în aceste locuri pentru a păstra obiceiurile şi tradiţiile populare româneşti.
    Ansamblul Folcloric „GHIOCELUL” al Casei de Cultură „GEO BOGZA” Câmpina – PRAHOVA a fost înfiinţat în anul 2000, timp în care a desfăşurat o amplă activitate concretizată în trofeele şi premiile obţinute la festivaluri şi concursuri, atât din ţară, cât şi din străinătate.
    Prin joc şi cântec, entuziasm şi artă, tinerii artişti ai ansamblului transmit pura şi adevărata valoare a tradiţiei româneşti.
    Ansamblul este format din 12 perechi de tineri dansatori, orchestră şi solişti vocali ce interpretează cântece şi jocuri specifice zonelor folclorice româneşti.
    Municipiul CÂMPINA găzduieşte în fiecare an Festivalul de dansuri şi muzică populară „HORA PRAHOVEANĂ”, spectacol ce a ajuns la cea de-a 14-a ediţie.
    Festivalul se bucură, în fiecare an, atât de prezenţa ansamblurilor folclorice din judeţ şi din ţară, cât şi a ansamblurilor din străinătate (Grecia şi Turcia).

    Repertoriu

    Dansuri şi cântece populare din PRAHOVA, ARDEAL, OAŞ, OLTENIA

    Festivaluri
    1. Festivalul Internaţional de dansuri populare - Silivri – TURCIA;
    2. Festivalul Internaţional de Folclor - Grotta Ferrata – ITALIA;
    3. Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare - Sibiu – ROMANIA;
    4. Festivalul Vinului - Lavra – PORTUGALIA;
    5. Concursul Internaţional de dans şi muzică populară „Delfinul de Aur” - Fivizzano – ITALIA;
    6. Festivalul European de dansuri populare - Coutances – FRANTA;
    7. Festivalul Internaţional „BanatFolk” - Timişoara – ROMANIA.

      Data/ora curentă este: Joi 28 Mar 2024 - 21:38