Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Scrisoare deschisă pentru un Palat al Culturii la Cluj

  Distribuiţi
  avatar
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 608
  Data de inscriere : 04/02/2009
  Varsta : 70
  Localizare : Ashkelon, Israel

  Scrisoare deschisă pentru un Palat al Culturii la Cluj

  Mesaj  Admin la data de Dum 18 Oct 2009 - 19:54

  Filarmonica, Academia de Muzică şi Universitatea de Artă şi Design solicită autorităţilor locale un spaţiu de desfăşurare a activităţilor culturale clujene.

  Marius Tabacu, directorul Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, Adrian Pop, rectorul Academiei de muzică „Gheorghe Dima” şi Ioan Sbârciu, rectorul Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca vor înainta astăzi o scrisoare deschisă prin care solicită autorităţilor locale, Primăriei şi Consiliului Judeţean, înfiinţarea unui Palat al Culturii, unde să se întâlnească activităţile culturale ale celor trei instituţii.

  Cei trei cunoscuţi oameni de cultură ai Clujului sunt nemulţumiţi de faptul că oraşul, considerat capitală culturală a Transilvaniei, nu dispune de un spaţiu prielnic de desfăşurare a evenimentelor de cultură din Cluj. „Ne adresăm Domniilor voastre ca edili ai Clujului, municipiu care se vrea a fi, cu tot dreptul, capitala culturală a Transilvaniei. Dar această titulatură obligă. Iar, în condiţiile date, ea nu are o acoperire materială”, se menţionează în scrisoarea adresată autorităţilor.

  Liderii instituţiilor de cultură menţionate şi-au motivat cererea pe ideea că oraşul nu are o sală de congrese şi de conferinţe, nu are o sală de manifestări culturale multifuncţională, dotată cu instalaţiile aferente, nu are o sală de concerte, nu are un spaţiu expoziţional adecvat, nu are o casă municipală de cultură corespunzătoare, iar Filarmonica Transilvania nu are sediu. „Toate acestea ar putea fi comasate într-un singur Palat al Culturii, care ar trebui să fie construit în inima municipiului, pentru municipiu”, s-a mai arătat în scrisoarea deschisă.

  Scrisoarea este iniţiată de Tabacu şi este pusă la dispoziţia oricui ar vrea să o semneze, după cum spune el. Potrivit lui, o mulţime de oameni sunt de-acord cu ideea. „Vreau să atrag ateţia asupra faptului că în Cluj nu sunt săli pentru evenimente culturale”, a mai menţionat Tabacu. El a mai ţinut să sublinieze că îşi doreşte un centru cultural în care să se organizeze congrese, conferinţe, expoziţii şi concerte, mai precis, tot ce ţine de cultură.

  Tabacu este de părere că, la nivelul de dezvoltare a Clujului, casele de cultură existente nu sunt satisfăcătoare. „Casa municipală de cultură este un banc prost”, a declarat Marius Tabacu. Deşi în scrisoare se menţionează că locul ideal pentru acest Palat al Culturii ar fi inima Clujului, iniţiatorul scrisorii nu s-a gândit la un spaţiu anume. „Locul nu mai este problema noastră. E treaba edililor. Totuşi, locul unde e stadionul care se dărâmă ar fi bun. Cred că un stadion ar trebui să fie plasat în afara oraşului, nu în centru”, a precizat Tabacu.

  Sbârciu susţine ideea directorului Filarmonicii. Potrivit lui, Clujul are nevoie de o galerie permanentă, unde artişii veniţi de pretutindeni să-şi expună lucrările şi care să se concretizeze într-un centru cultural internaţional.

  „Altfel nu ne putem proteja valorile. Casele de cultură din Cluj nu sunt pentru artă profesionistă, ci mai degrabă pentru amatori”, a spus Sbârciu. El este de părere că municipalitatea ar putea chiar construi o clădire nouă pentru sediul viitorului Palat al Culturii. „Cred că o să obţinem ceea ce cerem la un moment dat, chiar dacă nu în viitorul apropiat. Şi ştiu sigur că domnul primar este deja de acord cu noi”, a încheiat acesta.

  Teodora PĂCURAR teodorapacurar@ziuadecj.ro

  (preluat din "Ziua de Cluj", 27 oct.2008)

   Acum este: Vin 18 Ian 2019 - 13:59