Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Cultura in Aninoasa, j.Dambovita

  Maier
  Maier
  Admin

  Numarul mesajelor : 913
  Data de inscriere : 06/02/2009
  Varsta : 71
  Localizare : Ashkelon,Israel

  Cultura in Aninoasa, j.Dambovita Empty Cultura in Aninoasa, j.Dambovita

  Mesaj  Maier la data de Mier 4 Noi 2009 - 22:02

  Potential cultural si ecumenic:
  Patrimoniul cultural imobil: Caminul Cultural Iscroni
  Viata religioasa (lacase de cult, mânastiri, schituri): 4 biserici ortodoxe, 2 biserici romano-catolice si o biserica reformata
  Viata artistica: Clubul Sindicatelor MTI Aninoasa

  Evenimente socio-culturale:
  Festivalul de muzica usoara pentru copii "Voci de Copii" - aflat anul acesta la cea de-a XIII-a editie (prima editie a avut loc în anul 1993 la initiativa dl. primar Ilie Botgros)
  Festivalul de colinde "Ziurel de Ziua" (la initiativa dl. primar Ilie Botgros)
  Sarbatori populare/câmpenesti: "Nedeia Tulipanului"
  Traditii si obiceiuri locale: "Masuratul oilor"
  Ansambluri si formatii de muzica si dansuri populare traditionale, coruri satesti: Formatia de Muzica Anena care isi desfasoara activitatea la Clubul orasenesc.

  Viata culturala din Aninoasa si Iscroni a fost bogata si diversa înca de la începuturile existentei vietii omenesti pe aceste meleaguri. Pâna la începuturile mineritului, viata culturala se baza mai mult pe traditiile culturale si religioase ale taranilor localnici. Documentele amintesc despre câteva din obiceiurile taranilor de aici, unele fiind de fapt prilej pentru organizarea unor manifestari cultural-artistice "maritatul barbatului" - adica obiceiul de a numi unele parti din sat dupa numele capului de familie, care a stapânit odinioara acel loc (Danutoni, Catanesti, Martinesti, Banciloni, etc), apoi sarbatorirea lupului, a ursului, când nu se lucra nimic si oamenii îsi petreceau timpul cu jocuri, manifestari de sarbatoare, etc. Toate acestea sunt traditii ancestrale, mostenite de la daci si romani si care aveau menirea sa le protejeze animalele de salbaticiunile locului.

  Dar, cel mai cunoscut obicei este "nedeia", - astazi mai exista Nedeia Tulipanului, care reprezinta întrunirea în târguri de tara; obiceiul avea loc în munti si în sate, cu petreceri intersatesti traditionale, fiind initiat în aceeasi zi cu târgul de tara, cel mai important din cursul anului, iar mai târziu, concomitent cu hramul bisericii.

  Un alt obicei care se pastreaza totusi, este "masuratul oilor", organizat odata cu urcarea oilor la pasunile alpine din jur (Morisoara, Cândet, Vacaria) si când se stabileste ordinea proprietarilor la facutul brânzei, în functie de numarul oilor si cantitatea de lapte mulsa.

  În perioada interbelica la mina Aninoasa exista o fanfara care tinea concerte publice sâmbata si duminica pentru populatie, iar când era necesar participa la înmormântarile celor decedati din localitate.

  De asemenea, în perioada interbelica la mina Aninoasa a functionat un cor al sindicatului minier local, cu o bogata activitate cultural-artistica.

  Dupa 1948, viata cultural artistica locala s-a desfasurat conform normelor stabilite de societatea comunista instaurata, dar a fost la fel de bogata, chiar daca avea tendinte si un pronuntat caracter politico-ideologic.

  În prezent în Aninoasa se desfasoara doua festivaluri pentru copii :

  Festivalul de muzica usoara "Voci de copii"

  Aflat anul acesta la cea de-a treisprezecea editie, festivalul a luat fiinta la initiativa primarului Ilie Botgros, în anul 1992. Este singurul festival pentru copii din Valea Jiului.
  Se desfasoara în fiecare an la începutul lunii iunie.

  An dupa an pe scena Festivalului "Voci de copii" au urcat sute de copii talentati, multi dintre ei fiind rasplatiti cu premii pe masura. Juriul festivalului are în componenta profesori de muzica de la Scoala de Muzica din Petrosani, precum si importante personalitati ale muzicii românesti, compozitori consacrati. Anul acesta presedintele juriului a fost compozitorul Aurel Manolache, directorul Festivalului Mamaia Copiilor. Copiii din Aninoasa si Iscroni care au participat la Festival au fost pregatiti de învatator Didina Botgros - sufletul festivalului din fiecare an.

  Festivalul este posibil datorita contributiei Consiliului Local al orasului Aninoasa si Sindicatului MTI al EM Aninoasa.

  Corul de copii de la Scoala Sf. Varvara Aninoasa, care in perioada 08.07 - 10.07.2005 a participat la Festivalul Mamaia Copiilor. Corul este condus de invatator Botgros Didina si educator Olari Oltea.

  Laureatii festivalului au participat si la alte concursuri si manifestari culturale organizate la nivel national, reprezentând cu succes Valea Jiului.

  Festivalul de colinde "Ziurel de ziua"
  Este de asemenea destinat copiilor Vaii Jiului. Aici participa formatii de copii cu colinde mai vechi si mai noi din zona Vaii Jiului dar nu numai.
  Festivalul se desfasoara în fiecare an în luna decembrie.

  Acest festival este realizat de Consiliul Local Aninoasa prin aportul deosebit al primarului Ilie Botgros si Sindicatul MTI al Expolatarii Miniere Aninoasa reprezentat, de presedinte Avram Emil.

  Festivalul este un bun prilej de a pune în valoare obiceiuri vechi de Craciun si de a pastra traditiile stramosesti.

  "Nedeia Tulipanului"
  Frumusetea deosebita a "Pomului cu Lalele" i-a inspirat pe locuitorii Aninoasei, ca la sarbatoarea Inaltarii Domnului sa organizeze o minunata "Nedeie a Tulipanului", prilej de întâlnire a tuturor locuitorilor Vaii Jiului, iubitori de frumos, pastratori de datini si obiceiuri populare.

  La "Nedeia Tulipanului" au fost invitate personalitatile Vaii Jiului precum si conducerea Consiliului judetean si a Prefecturii judetului Hunedoara.

  "Nedeia Tulipanului" se organizeaza cu sprijinul Consiliului Local. In anul 2005 la Nedeia Tulipanului au participat formatii de dansuri populare din Aninoasa, (scoala generala Iscroni), Petrila, Vulcan, Ansamblul de dansuri ai Casei Studentesti Petrosani. Actiunea a fost un real succes, dansurile populare incantand deopotriva pe cei mici cat si pe cei mari.


  Formatia de muzica Anena:
  - a fost înfiintata în anul 1995;
  - are sediul în cadrul Clubului orasenesc Aninoasa
  - formatia a imprimat pana acum 6 casete cu muzica populara din zona Vaii Jiului si nu numai, si un CD (in anul 2001).

  La inceputul anului 2002, formatia s-a despartit, in prezent existand formatia Anena în subordinea Consiliului Local, avand urmatoarea componenta :

  Alin San - clape - CNH Petrosani
  Radoi Radu - saxofon - electrician EM Aninoasa 0722 476838
  David Dina Vasilica - tobe - pensionar - tel 0254 512022
  Vilvarescu Sica - saxofon - liber profesionist
  Liliana Lascau - solist - profesoara scoala Uricani
  Formatia participa la evenimentele culturale organizate în oras, (la cele doua festivaluri ale orasului "Voci de copii" si "Ziurel de ziua" - asigurând sonorizarea si acompaniamentul muzical), la nunti si botezuri. Formatia este sprijinita de Sindicatul MTI al EM Aninoasa, reprezentat prin presedinte sindicat Ing. Avram Emil.

  ultima actualizare : 17.08.2005

   Acum este: Lun 30 Mar 2020 - 10:13