Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  EXIT! - Festivalul de teatru al detinutilor

  Distribuiţi
  Maier
  Maier
  Admin

  Numarul mesajelor : 913
  Data de inscriere : 06/02/2009
  Varsta : 70
  Localizare : Ashkelon,Israel

  EXIT! - Festivalul de teatru al detinutilor

  Mesaj  Maier la data de Mar 24 Noi 2009 - 19:53

  In zilele de 25-26 noiembrie 2009 va avea loc festivalul de teatru al detinutilor din Romania "EXIT!" la teatrul Nottara din Bucuresti.


  Evenimentul este realizat de A.R.T. Fusion in colaborare cu Administratia Nationala a Penitenciarelor si urmareste pozitivarea mentalitatii romanesti asupra tinerilor detinuti pentru a usura procesul de reintegrare sociala a acestora dupa terminarea perioadei de detentie. Trupe de teatru de improvizatie din penitenciarele oraselor Baia Mare, Oradea, Satu Mare, Arad, Timisoara, Tg.Jiu, Iasi, Bistrita, Craiova, Targsor, Margineni, Tg.Ocna, Botosani, Codlea, Galati, Braila si Gherla s-au intrecut pentru a-si castiga sansa de a-si juca piesa pe scena teatrului Nottara si au fost selectate 10. Am avut onoarea unui juriu compus din nume sonore ale scenei si regiei romanesti: Maria Manolescu, Mihaela Michailov, Radu Apostol si Bogdan Georgescu.

  Atmosfera artistica va fi intretinuta si de vernisajul expozitiei HOME, coordonata de Cosmin Bumbut, ce contine fotografii realizate de detinutele din penitenciarele romanesti.

  Festivalul este finantat prin Programul Tineret in Actiune cu sprijinul Comisiei Europene si sustinut de Fundatia Iosiaxenin Edra Plaiari - Grecia si United Nations Development Programme - Romania.

  Pana la intalnirea finala din Bucuresti au avut loc reprezentatii in tara, in toate cele 17 locatii.

  Program festival

  25 Noiembrie 2009

  16.00 - Vernisaj Expozitie foto HOME coordonata de Cosmin Bumbut

  17.00-21.00

  Centrul de reeducare Tg.Ocna
  Poveste de neuitat
  Regia si scenariul - Ortansa Codreanu
  Minorii dintr-un centru de reeducare isi joaca cu candoare propriile roluri, cele mai dramatice momente din viata lor, uimirile, asteptarile si durerile unor copii care nu accepta sau nu inteleg in totalitate deciziile si reactiile adultilor din viata lor. (40 minute)

  Penitenciarul Timisoara
  A fost
  Autori detinutii actori sub indrumarea regizorului Sabin Popescu
  O piesa scrisa de catre actorii detinuti, bazata pe propria lor experienta de viata, afectata dramatic de consumul de droguri. Drogurile nu sunt o notiune abstracta, drogurile sunt reale si otravitoare pentru orice existenta. (50 minute)

  Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova
  Otravit de culorile vietii mele
  Scenariul si regia - Alexandru Calangiu
  Tablou din dramaturgia lui Cehov combinat cu intamplari reale din viata detinutilor. (30 minute)

  Penitenciarul Baia Mare
  Caietul albastru
  Regia si scenografia - Marian Ilea
  Prelucrare dupa Daniil Harms (40 minute) O poveste despre libertate si eliberare care nu este o poveste, este viata care doare.

  Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi
  Haina de om
  Regia - Florin Dumitrescu Caracala
  Cristian Barsan, fost detinut si autorul piesei, porneste de la eticheta primita de fostii detinuti de catre societatate. Intoarcerea in mijlocul ei ii gaseste pe cei fost institutionalizati confuzi si respinsi, spectacolul vorbind despre imposibilitatea fostilor detinuti de a se incadra in societate, despre toleranta, acceptare, oferirea increderii neconditionate sau mai exact a lipsei acesteia. (60 min)

  26 Noiembrie 2009

  16.00 - Vernisaj Expozitie foto HOME coordonata de Cosmin Bumbut

  17.00-21.00

  Penitenciarul Codlea
  Colonelul si pasarile de Hristo Boicev
  Regia – Gabriel Costea
  O comunitate de nebuni inofensivi dintr-o manastire din Balcani, o comunitate in care iluzia poate deveni o forta capabila sa mobilizeze spiritele inchistate. Granita dintre normal si anormal, dintre real si imaginar este trecuta fara veste si cu veselie iar morala se impune treptat. Fiecare om are misterul sau si, oricat ar fi de diferit de ceilalti, legaturi, uneori invizibile, il unesc de cei din jurul sau. (60 minute)

  Penitenciarul Poarta Alba
  Infirmeria vesela
  Text si Regie Florin Pretorian
  Sapte detinute din penitenciar parodiaza viata intr-o inchisoare romanesca, intr-o incercare induiosatoare de a colora spatiul carceral, greu de suportat pentru orice fiinta omeneasca. (30 minute)

  Penitenciarul Gherla – Sectia Exterioara Cluj
  Casa Bernardei Alba de Federico Garcia Lorca
  Regia Andreea Iacob
  Casa Bernardei alba, piesa din 1936 a dramaturgului Federico Garcia Lorca spune povestea a noua femei din Andaluzia , claustrate in casa indoliata a tiranicei Bernarda, in urma mortii celui de al treilea sot al acesteia. Noua femei intr-un singur spatiu, unele vor sa evadeze, altele accepta fara impotrivire tirania. Cine poate intelege mai bine claustrarea daca nu noua femei condamnate la inchisoare…(30 minute)

  Penitenciarul Oradea
  StripTease de Slawomir Mrozec
  Regia - Emil Sauciuc
  Piesa abordeaza problematica etico-morala a libertatii, implicit a liberului arbitru in maniera teatrului absurd. (30 minute)

  Penitenciarul de Maxima Siguranta Arad
  Camera 129
  Scenariul si regia - Andrei Elek
  Pornind de la pretextul pregatirii spectacolului de teatru pentru festivalul National de Teatru pentru Detinuti, piesa se centreaza pe alternanta intre realitatile din camera de detinere, pe experienta afectiva personala a detinutelor si pe povestile de viata ale protagonistelor.(60 minute)

  Intrarea este libera, iar accesul spectatorilor se va face in limita locurilor disponibile.  Iris Ditulescu
  Coordonator Programe
  Asociatia A.R.T. Fusion
  0726 304 898
  www.artfusion.ro

   Acum este: Mier 23 Ian 2019 - 9:41