Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Proiectul "La Cetate"

  Distribuiţi
  avatar
  Maier
  Admin

  Numarul mesajelor : 913
  Data de inscriere : 06/02/2009
  Varsta : 70
  Localizare : Ashkelon,Israel

  Proiectul "La Cetate"

  Mesaj  Maier la data de Joi 10 Dec 2009 - 10:28

  Cunoaştere versus ignoranţă, implicare versus nepasare, respect versus distrugere = tineri creativi si inovativi in beneficiul cetatii Bucureşti

  Cu ocazia implinirii a 550 ani de la prima atestare a orasului Bucuresti si in Anul European al Creativităţii şi Inovaţiei, proiectului are ca scop încurajarea implicării şi promovarea iniţiativelor tinerilor în domeniul cultural-artistic.

  GRUP ŢINTĂ
  Proiectul se adresează, la scară largă, publicului din Bucuresti, dar vizează în mod special ca participanţi la manifestările culturale tinerii activi în domeniul cultural-artistic - muzicieni, ansambluri, trupe de teatru sau dans ale tinerilor din licee şi universităţi, membri ai atelierelor de creaţie literară, plastică, foto sau multimedia, cluburi şi organizaţii din Bucureşti.
  De asemenea, vor fi invitaţi şi vor participa la manifestări tineri artişti (în curs de afirmare), artişti consacraţi, profesori de la şcolile, liceele şi universităţile de artă, personalităţi ale culturii româneşti, jurnalişti etc.
  Pentru a asigura participarea studenţilor de la universităţile de artă din Bucureşti, Asociaţia “Cetatea lui Bucur 7 centre” va colabora cu Universitatea de Arte Plastice, Universitatea de Arhitectură, Universitatea de Muzică şi Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică.

  PROBLEME ADRESATE
  Ciclurile economice si sociale tot mai reduse, cresterea nivelulului de adaptabilitate si creativitate cerut de noua societate si economie fac necesar un sistem de modelare ce poate furniza o resursa umana cu totul diferita – capabila sa faca fata unor schimbari tehnologice si sociale dramatice, oameni cu o inteligenta creativa, emotionala si capacitati de comunicare/ socializare crescute.
  Sistemul linear de educatie de masa actual este depasit si incapabil de a forma resursa umana la standardele cerute de nivelul economic, social si tehnologic actual.
  Carentele educatiei primite in scoala de tineri sunt agravate de mesajele mass-media care promoveaza in general, modelul unor personaje egoiste si distructive.

  Cercetarile desfasurate in tarile avansate economic au demonstrat ca educatia prin arte si implicarea in activitati artistice contribuie la formarea unei resurse umane mai performante, capabilă de creativitate şi inovaţie, mai bine adaptabilă social
  Implicarea tinerilor in activitati artistice si creative (in programe educative extracurriculare) este de aceea cu atat mai necesar sa fie incurajata, mai ales in momentul in care, din motive economice, Ministerul Educatiei isi propune sa elimine educatia artistica din programele curriculare.
  Implicarea in astfel de activitati dezvolta la tineri capacitatea de comunicare, sensibilitatea si respectul pentru valori, conducand la cresterea unei tinere generatii care va fi mai implicata in pastrarea, valorificarea si dezvoltarea patrimoniului national cultural, mobil si imobil.
  Vieţile unui mare număr de persoane sunt îmbunătăţite de arte. Ne bucurăm de artă şi o preţuim atât ca parte a bunăstării şi dezvoltării personale, cât şi ca parte a vieţii comunitatii si naţiunii. Prin arte ne putem exprima si împlini ca persoane si putem interacţiona cu alţi oameni in moduri pe care alte forme de comunicare nu le oferă.

  Mai mult, in economia moderna, artele si punerea in valoare a valorilor culturale contribuie substantial la dezvoltarea economica a unei comunitati.

  SCOPUL PROIECTULUI
  Asociaţia “Cetatea lui Bucur 7 centre” îşi propune să organizeze în perioada 25 Aprilie – 15 August, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti si cu Centrul de Tineret al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, o serie de evenimente culturale, care să cuprindă atât spectacole “live” – concerte, spectacole de teatru şi expoziţii cât şi momente interactive, la care pot să participe şi spectatorii - ateliere de creativitate, concursuri, “living library”, work-shop-uri, in Cişmigiu – la „Cetate” – o zonă frecventată de mulţi tineri.
  De asemeni formatorii şi reprezentanţii mass-media vor fi responsabilii pentru crearea de "tipare atitudinale" , iar tinerii, receptorii mai sensibili la influenţele mesajelor mediului socio-cultural şi al celor primite prin canalele mass-media.

  OBIECTIVELE PROIECTULUI
  În cadrul manifestărilor bilunare se vor desfăşura următoarele tipuri de activităţi:

  •Expoziţii şi ateliere “live” de creaţie grafică şi pictură;
  •Spectacole de teatru susţinute de trupe de amatori din licee, universităţi si cluburi, demonstraţii şi spectacole interactive tip teatru forum, teatru invizibil sau de comedie
  •Concerte şi recitaluri muzicale
  •Spectacole de dans şi mişcare în aer liber, inclusiv spectacole interactive şi momente de mişcare ritmică la care vor participa şi spectatorii
  •Expoziţii de artă fotografică şi prezentări multimedia
  •“Living library” – întâlniri ale tinerilor cu personalităţi – cărţile vii ale culturii româneşti, lecturi şi dezbateri literar-poetice
  •Work-shop-uri cu diferite teme culturale şi comunitare (în special legate de “cetatea” şi viaţa culturală a Bucureştilor)
  •Concursuri:
  ◦de fotografie - “Bucureşti în alb şi negru” – ce-mi place şi ce nu în Bucureşti
  ◦multimedia - “Descoperă comorile Cetăţii Bucureşti” sau „Istoria Caii Victoriei”
  •Seminar „Istoria dramatica a unei capitale europene” si „Sistematizarea Bucurestilor”, sustinut de unii membri ai Academiei Romane: Acad Razvan Theodorescu membru titular si Acad Dinu Giurascu membru titular, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare, in ziua de 25.04.2009. ora 12:00

   Acum este: Lun 22 Oct 2018 - 1:32