Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    Proiectele Platformei Culturale Asii Romaniei e.V., Nurenberg, Germania

    Maier
    Maier
    Admin


    Numarul mesajelor : 913
    Data de inscriere : 06/02/2009
    Varsta : 75
    Localizare : Ashkelon,Israel

    Proiectele Platformei Culturale Asii Romaniei e.V., Nurenberg, Germania Empty Proiectele Platformei Culturale Asii Romaniei e.V., Nurenberg, Germania

    Mesaj  Maier Vin 11 Dec 2009 - 10:52

    În data de 29 noiembrie proiectele Platformei Culturale AŞII ROMÂNI e.V din Nürnberg- Germania, reprezentată prin Berthold Staicu şi Ionela van Rees-Zota au fost lansate în faţa a peste 300 de persoane, printre care: presa internaţională, personalităţi culturale, artistice şi oficialităţi din Germania şi România, hotărând ca împreună să se implice în proiectul deschiderii Centrului Cultural Româno-German şi a Bibliotecii Româneşti „Ion Minulescu.”

    Podul interculturalităţii şi-a găsit pe scena de la Nürnberg un fertil teren de manifestare, iar momentele artistice prezentate de binecunoscutul artist român Mihai Trăistariu, însoţit de prezentatorul şi cântăreţul de muzică populară Florin Racoci, Formaţiile Silver Star, Akord şi Consolare au fost completate cu momente oficiale la care au participat personalităţi deosebite precum : Michael Fernbach- Ataşatul Cultural de la Consulatul din München, Cosmin Mitrea – Diplomat în cadrul Ambasadei de la Berlin, Părintele Herineanu- Preotul paroh al Bisericii Sf. Dimitrie din Nürnberg, Horst Göbbel- Preşedinte Haus der Heimat Nǘrnberg, KUF- prin Heidi Walter şi Primăria din Nürnberg.

    Referitor la strategiile de organizare şi funcţionare a Centrului Cultural Româno-German (CCRG) direcţiile de interes se îndreaptă spre 6 obiective hotărâtoare, care au fost prezentate în cadrul spectacolului inaugurar de la Nürnberg şi sunt următoarele:

    1. Oferirea unui număr variat de activităţi şi manifestări culturale, educaţionale şi divertisment românilor şi germanilor din împrejurimi.

    2. Constituirea unui centru de socializare, informare comunitară şi multiculturală.

    3. Formarea unui mediu instructiv educaţional menit să favorizeze schimburile interculturale şi să pregătească integrarea noilor membrii ai comunităţii româneşti în societatea germană.

    4. Instituirea - în cadrul centrului - a unei biblioteci româneşti, care să ofere servicii de specialitate, inclusiv posibilitatea de a consulta cărţi editate în limbile: română, germană, engleză, franceză.

    5. Crearea unei ludoteci destinată desfăşurării de jocuri şi a altor activităţi menite să satisfacă nevoia de joc şi socializare creatoare a copiilor români şi germani.

    6. Proiectarea vizionării unor producţii cinematografice din filmografia românească.

    În cadrul CCRG va exista şi biblioteca publică românească din Nürnberg care va purta numele celebrului scriitor, Ion Minulescu. Pentru ca acest proiect să se realizeze, un sprijin deosebit de important, în susţinerea acestei campanii, începută în vara acestui an, a fost acordat de Biblioteca Judeţeană Mureş, prin domnişoara Liliana Moldovan, care a încheiat mai multe parteneriate cu biblioteci din ţară, precum: „Petre Dulfu” din Baia Mare, Biblioteca Academiei Române, bibliotecile judeţene din Cluj Napoca, Rm- Vâlcea, Iaşi şi Braşov, dar şi cu sprijinul doamnei Susanne Schneehorst de la Biblioteca din Nürnberg, care s-a alăturat Bibliotecii Ion Minulescu.

    De asemenea, colecţia de carte destinată viitoarei biblioteci din Nürnberg s-a format şi prin contribuţia editurilor: RAO şi Tritonic din Bucureşti, Lumen şi Polirom din Iaşi, Casa Cărţii de Ştiinţă şi Limes din Cluj Napoca, Editura Ardealul şi Editura Cezara Marica din Tîrgu-Mureş, pentru a le numi pe cele mai importante şi colecţii donate de către persoane fizice din ţară şi străinătate.

    Încărcat de emoţie a fost şi capitolul alocat acordării unui trofeu din partea Bibliotecii Judeţene Mureş, reprezetând o bufniţă, ca simbol al înţelepciunii, trofeul s-a transformat într- un semn al prieteniei şi al încrederii că bibliotecile româneşti pot contribui la propagarea culturii române şi pot îmbogăţi imaginea României peste hotare, chiar şi atunci când ele funcţionează în oraşe din ţări diferite. Realizat de artistul Eugen Cătălin Cioană din Alba Iulia, trofeul a fost înmânat din partea Lilianei Moldovan, de către Mihai Trăistariu care a acceptat să ia parte la acest moment solemn şi a oferit trofeul Ionelei van Rees-Zota, lui Berthold Staicu şi tuturor colaboratorilor care au sprijint acest proiect.

    Temelia Centrului Cultural Româno-German şi a bibliotecii româneşti Ion Minulescu a fost realizată. S-au adunat în jurul nostru un grup eficient de prieteni şi iubitori de cultură care au creat contextul favorabil organizării unui concert desfăşurat sub titlul : „Cultura nu dăunează sănătăţii”, unde organizatorii au fost asaltaţi de întrebări şi cereri pentru implicarea în organizarea viitoarelor evenimente şi deschiderea celui mai important centru al românilor din zonă.

    Mulţumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment:,artişti invitaţi, oficiali germani şi români, reprezentanţi ai bisericii, prieteni ai culturii româneşti şi nu în ultimul rând publicului participant la spectacol, pentru încrederea investită în acest proiect, pentru sprijinul acordat şi interesul manifestat pentru revigorarea limbii române şi punerea în lumina reflectoarelor a unei culturi româneşti autentice, încărcată de valori artistice esenţiale.

    Jurist Ionela van Rees- Zota

      Data/ora curentă este: Joi 28 Mar 2024 - 15:07