Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Carl Gustav Jung şi imaginarul alchimiei

  avatar
  Fundatia Calea Victoriei

  Numarul mesajelor : 5
  Data de inscriere : 06/01/2010

  Carl Gustav Jung şi imaginarul alchimiei Empty Carl Gustav Jung şi imaginarul alchimiei

  Mesaj  Fundatia Calea Victoriei la data de Mier 6 Ian 2010 - 10:27

  Fundatia Calea Victoriei va invita, din 11 inauarie, la atelierul „Carl Gustav Jung si imaginarul alchimiei”, cu lectorul Mario Barangea.

  Se spune că alchimia nu are ce să ofere filosofiei, se crede că alchimia nu aparţine decât unei faze evolutive a chimiei moderne, se bănuieşte că alchimia nu poate ieşi din condiţionarea strâmtă a cercetării imaginarului. „Se spune…se crede…se bănuieşte…” sunt sintagme pe care Jung le-a ignorat, cu care a riscat să lupte. Şi a fost o luptă cu prejudecăţile, cu superstiţia şi cu ignoranţa, în ultimă instanţă.

  Cursul îşi propune să redea unei analize pertinente motivaţiile afinităţii lui Jung pentru alchimie ca instrument de lucru şi direcţie metodologică. În acelaşi timp, e un prilej de a pune la încercare discernământul alegerii unei bibliografii autentice şi de primă mână.

  Începând din secolul al XVI-lea, alchimia intră în perioada numită „decadentă”. Simbologia ajunge să capete o importanţă majoră, impunând un stil obscur al scriiturii. Tratatele par să ascundă mistere a căror divulgare presupune pericole însemnate. Vocabularul devine din ce în ce mai ermetic iar iconografia codifică fapte şi stări în aceeaşi măsură greu descifrabile. C.G.Jung îşi angajează cercetările spre acest tip de tratate. Cursul invită la accesarea critică a motivelor alchimice în opera lui Jung.

  Temele atelierelor sint:
  1. Interesul lui C.G.Jung pentru alchimie: cauze şi efecte. „Psihologie şi alchimie” – o analiză din perspectivă filosofică.
  2. Ce este de fapt alchimia? O sondare a imaginarului alchimiei de secol XVII în Europa occidentală. Limbajul şi iconografia alchimiei.
  3. Chestionarea contribuţiilor alchimiei la dezvoltarea psihologiei analitice (psihoterapiei jungiene). Rolul alchimiei în procesul de recuperare personală în psihoterapia jungiană.
  4. C.G.Jung şi imaginarul alchimiei: o relaţie intensificată de epistemologie.
  5. Alchimia şi investigarea modernă a inconştientului. Simbolurile transformării între metaforele disoluţiei şi promisiunea recuperării.
  Durata curs: 5 ateliere
  Frecventa: saptaminal, luni
  Cost curs: 150 ron / 115 ron - elevi, studenti
  Loc: fundatie – Intrarea Pristolului, 3
  Data: 11 ianuarie, 18:30


  Mario Barangea este doctorand al Facultății de Filosofie - Universitatea din București, pregătind o teză despre imaginarul cosmografic renascentist. Colaborator pentru cronică de cărți filosofice al Ziarului de Duminică - supliment cultural al Ziarului Financiar. Detine studii postuniversitare de management cultural - Catedra UNESCO, București si studii de filologie clasică la București.

   Acum este: Vin 3 Apr 2020 - 7:12