Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Clubul Copiilor Sabaoani, judNeamt

  Admin
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 608
  Data de inscriere : 04/02/2009
  Varsta : 71
  Localizare : Ashkelon, Israel

  Clubul Copiilor Sabaoani, judNeamt Empty Clubul Copiilor Sabaoani, judNeamt

  Mesaj  Admin la data de Dum 24 Ian 2010 - 9:00

  În primăvara lui 1973 s-a ţinut la Săbăoani o instruire - schimb de experienţă - de două zile cu participarea a 70 de directori educativi din judeş. Unele cercuri din scoală au fost solicitate să desfăşoare activităţi model şi au organizat şi expoziţii (cercurile de cusături şi broderie, etnografie, electrotehnică). Datorită rezultatelor foarte bune, s-a făcut propunerea înfiinţării acestei institutii pentru valorificarea talentelor locale. Organele judeţene au făcut demersurile necesare la nivel central, astfel că la 15 octombrie 1973 şi-a început activitatea această instituţie de învăţământ - Casa pionierilor şi elevilor - denumită azi Clubul Copiilor.
  Deoarece nu fusese cuprins în sistemul de finanţare pe 1973, clubul va funcţiona în anul scolar 1973-1974 cu materiale primite de la celelalte cluburi din judeţ. Activitatea cadrelor a fost şi ea, timp de un an, de voluntariat şi iniţial s-au deschis următoarele cercuri: etnografie - conducător Alexandru Minuţ care avea şi funcţia de director; electrotehnică, condus de profesorul Dumitru Vartoloş; desen - profesor Romeo Andronic, carturi - maistru Iosif Minuţ, artă populară - profesor Margareta Chirea şi "Micii naturalişti" - profesor Adrian Cobzaru.

  În anul şcolar următor, o dată cu finanţarea, a crescut atât numărul cercurilor, cât şi al grupelor. De asemenea, s-au alocat fonduri pentru reparaţii capitale ale clădirii. Va primi şi cele două săli ale grădiniţei care s-a mutat în localul nou. Anii care au urmat au permis înzestrarea bazei tehnice, diversificarea tot mai mult a activităţilor şi creşterea numărului elevilor.

  La ora actuală există opt catedre şi sunt înscrişi 1175 de copii. În cei 30 de ani de activitate sute de elevi şi-au făacut pasiuni în urma frecventării unor cercuri, muţi şi-au ales chiar profesia. Rezultatele foarte bune ale unor elevi au depăşit de mult graniţele judeţului. Iată câteva din cele mai semnificative: în 1998 membrii cercului "Micii pompieri" au ocupat locul I pe ţară şi-au câştigat astfel dreptul de a participa la întrecerea internaţională care a avut loc în 1999 în Franţa, unde s-au clasat pe locul 14 din 39 de ţări participante; în anul 2001 clasarea pe locul I la faza naţionaă a concursului "Meşteşuguri artistice tradiţionale"; clasificarea tot în 2001 pe locul II pe ţară a echipei de baseball; sute de diplome acordate la faze naţionale, judeţene sau zonale unor formaţii artistice.

   Acum este: Vin 3 Apr 2020 - 6:59