Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  An nou cultural in Prahova, cu un car de proiecte si cu speranta ca noul ministru sa nu complice lucrurile

  Distribuiţi
  avatar
  Maier
  Admin

  Numarul mesajelor : 913
  Data de inscriere : 06/02/2009
  Varsta : 70
  Localizare : Ashkelon,Israel

  An nou cultural in Prahova, cu un car de proiecte si cu speranta ca noul ministru sa nu complice lucrurile

  Mesaj  Maier la data de Mier 10 Feb 2010 - 15:01

  Pentru institutiile de cultura a inceput un nou an ce se anunta cel putin la fel de dificil ca si 2009, avand in vedere ca nu sunt mari sanse ca acest domeniu sa scape de criza financiara. In aceste conditii, ele fac eforturi sa mentina activitatea la nivelul de profesionalism cu care si-au obisnuit publicul. Recent, am incercat sa aflam care sunt proiectele cele mai importante pentru 2010 ale unor institutii de cultura ploiestene si ce asteptari au directorii acestora de la noul ministru de resort, Kelemen Hunor.

  Colectie de carti straine despre Romania

  Biblioteca Judeteana “Nicolae Iorga" va marca, anul acesta, o serie de evenimente, cu prilejul carora vor fi evocate personalitati a caror activitate s-a legat de Prahova: 100 de ani de la nasterea lui Radu Tudoran, 70 de ani de la moartea lui Nicolae Iorga, 60 de ani de la moartea lui Toma Socolescu etc. Conducerea institutiei mai intentioneaza sa infiinteze o filiala de carte romaneasca la Herta ( Ucraina ) si sa realizeze impreuna cu scriitorul Marius Daniel Popescu, din Elvetia – cel care a castigat cel mai mare premiu de literatura din aceasta tara - o colectie cu carti despre Romania. Mai exact, toate volumele care apar in Europa, despre tara noastra, intr-o limba de mare circulatie internationala vor fi traduse, iar cititorii le vor gasi, in limba romana, la Biblioteca Judeteana “Nicolae Iorga". Institutia mai este inclusa intr-un program ce presupune crearea unei retele informatice intre toate bibliotecile prahovene, iar reprezentantii sai spera ca, in 2010, ea sa fie inclusa in programul national “Biblionet" ce va imbogati dotarile institutiei cu calculatoare si softuri. Anul acesta va incepe si proiectul “Ludoteca" - un spatiu ce va fi creat la sectia de carte pentru copii, unde cei mici vor avea diverse activitati - se vor juca, vor asculta povesti etc. Proiectelor acestora li se adauga organizarea de simpozioane si expozitii de carti rare, continuarea transpunerii unor publicatii vechi in editii anastatice si altele.

  Se pregatesc noi spectacole, se asteapta mai multi bani

  Pentru directorul teatrului ploiestean, Lucian Sabados, o prioritate este “mentinerea unei stari de emulatie si de competitivitate pentru colegii mei, ceea ce se poate traduce in normalitate, in vremuri dificile". O alta tinta importanta pentru 2010 o reprezinta mentinerea unui buget care sa poata sustine performanta. In 2009, teatrul a beneficiat de 77 de miliarde de lei vechi, de la primarie. Anul acesta, pe langa suma respectiva, ar mai fi nevoie de circa 50.000 de euro, destinati achizitionarii unor gradene ( scaune special construite pentru vizionarea spectacolelor aproape de scena), avand in vedere ca 40% dintre spectacole se organizeaza in aceasta formula, intitulata “ studio". In ceea ce priveste repertoriul, se pregatesc mai multe spectacole noi precum: “Don Juan sau dragostea de geometrie", de Max Frisch ( premiera - pe 26 februarie), un spectacol regizat de Radu Afrim ( titlul nu se cunoaste inca ), ce va fi prezentat publicului in luna aprilie, “Othello" de William Shakespeare – ce va putea fi vazut in luna iunie, “Cu dragostea nu-i de glumit" – de Alfred de Musset – ce va avea premiera in octombrie. La Revista, va incepe lucrul la spectacolul “Cine l-a ucis pe Marx ?" de Horia Garbea, ce va fi prezentat in luna mai si la spectacolul pentru copii si tineret “SOS…extraterestrii" de Antoaneta Trifu – ce va fi vazut la toamna. Si Sectia “Papusi" va pregati noi spectacole, ale caror titluri nu au fost inca stabilite.

  Carti noi si colaborari cu parteneri straini

  Centrul Judetean de Cultura Prahova va continua activitatile din anii anteriori, cum ar fi indrumarea activitatii asezamintelor de cultura in organizarea de cursuri, in functie de specificul economic al zonei: in domeniul constructiilor, turismului, confectiilor etc si in organizarea manifestarilor culturale. “Am insistat ca activitatile artistice sa fie prezentate in cadrul unor targuri, ca sa dam posibilitatea oamenilor sa-si vanda produsele alimentare si artizanale din zonele respective si din celelalte localitati", ne-a precizat directorul centrului, Constantin Manolache. Printre proiectele din 2010 se numara publicarea unor documente importante despre localitatile prahovene, descoperite in arhivele detinute de statul roman si a unei lucrari care sa cuprinda referiri la toate cartile unde exista informatii despre localitatile judetului, schimburi culturale cu oameni de cultura si artisti din Polonia, Italia, Moldova si Slovacia.

  “Ministrul sa nu fie prins in jocuri politice, in detrimentul artei"

  In ceea ce priveste asteptarile de la noul Ministru al Culturii, Kelemen Hunor, directorii cu care am stat de vorba au pareri impartite. “De la noul ministru asteptam sa nu ne complice viata cu proiecte teoretice unul mai nerealist ca altul, precum cel prin care s-a incercat cuantificarea unei activitatii nenormate si subiective cum este arta ( este vorba despre legea salarizarii artistilor –n.n ). Ne mai dorim sa nu introduca chichite legislative care sa ne faca viata mai grea. Stiu ca ministrul este un om de cultura, un om al dialogului si al echilibrului, si astept sa nu fie prins in jocuri politice, in detrimentul artei", ne-a precizat directorul teatrului ploiestean, Lucian Sabados. Directorul Centrului Judetean de Cultura, Constantin Manolache asteapta ca ministrul sa vina cu reglementari echilibrate, de bun simt, astfel incat zona culturala sa se poata dezvolta mai mult, in conditiile in care este tot mai multa nevoie de un nivel ridicat de cultura si de educatie al oamenilor. O alta dorinta a acestuia este ca in acest domeniu prioritara sa fie competenta si sa fie luate mai multe masuri pentru protejarea valorilor culturale romanesti. In schimb, Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii Judetene “Nicolae Iorga" ne-a declarat ca… nu asteapta nimic de la noul ministru. Apoi s-a grabit sa adauge ca, “dincolo de aceasta gluma amara" , situatia de penurie financiara mai trebuie sa si oblige institutiile sa gaseasca resurse financiare pe care nu mereu cei de la minister le pot oferi.

  Ana-Maria MAXIM, "Prahova", 10 ianuarie 2010

   Acum este: Vin 18 Ian 2019 - 14:02