Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  CNCSIS / Programe de finanţare a proiectelor de cercetare-dezvoltare

  Maier
  Maier
  Admin

  Numarul mesajelor : 913
  Data de inscriere : 06/02/2009
  Varsta : 71
  Localizare : Ashkelon,Israel

  CNCSIS / Programe de finanţare a proiectelor de cercetare-dezvoltare Empty CNCSIS / Programe de finanţare a proiectelor de cercetare-dezvoltare

  Mesaj  Maier la data de Mar 23 Feb 2010 - 15:48

  Unul dintre fondurile disponibile, dar puţin cunoscute operatorilor culturali, este cel administrat de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS). Nu vă lăsaţi înselaţi, aceste fonduri nu sunt doar pentru instituţiile de învăţământ superior, ci pentru orice instituţie publică sau privată care are ca obiectiv de activitate cercetarea şi dezvoltarea, cu condiţia să fie acreditată corespunzător (voi reveni asupra acestui aspect mai jos).

  Programe de finanţare care v-ar putea interesa:

  Programul ”Resurse Umane”

  SCOP: Cresterea numarului de cercetatori din Romania si a performantelor profesionale ale acestora.

  Ce se finanţează: proiecte de cercetare pentru tineri cercetători şi doctoranzi, proiecte de mobilitate, premierea rezultatelor cercetării, premierea inovării tehnico-ştiinţifice şi a creativităţii artistice, burse de cercetare „Ştefan Odobleja”.

  Programul ”IDEI”

  SCOP: Obtinerea unor rezultate stiintifice si tehnologice de varf, compatibile cu cele de nivel european reflectate prin cresterea vizibilitatii si recunoasterea internationala a cercetarii romanesti.

  Ce se finanţează:

  Proiecte de cercetare exploratorie (Prin acest tip de proiect se urmareste dezvoltarea cunoasterii atat prin cercetare fundamentala cat si prin cercetari avansate pentru rezolvarea unor probleme complexe, de frontiera, care presupun abordare interdisciplinara.). 7 comisii, dintre catre Comisia 7:Arte si Arhitectura – Lioara Dobroiu

  Telefon: 021-3071930 Fax: 021-3071919 lioara.dobroiu@uefiscsu.ro

  Proiecte complexe de cercetare exploratorie

  Workshopuri exploratorii

  Ce e esenţial este că pentru a accesa aceste fonduri extreme de generoase (o medie a celor acordate în 2008 în domeniul arte-arhitectură-muzică ne duce undeva pe la 800.000 RON) este că organizaţia care înscrie propunerea de cercetare trebuie să fie înscrisă în sistemul naţional de cercetare-dezvoltare. Pentru aceasta, ea trebuie să urmeze o procedură de acreditare, coordonată de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţitică (ANCS). Procedura este descrisă în HG 551/6 iunie 2007, inclusiv criteriile de evaluare şi comisiile care fac această evaluare. Dacă doriţi să cunoaşteţi baza legală pentru organizarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare, inclusiv faptul ca ONG-urile pot obţine această acreditare, Ordonanţa nr. 57 din 16 august 2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică cu completările ulterioare este documentul pe care îl căutaţi. Există 2 seturi de criterii: pentru auto-evaluare şi pentru evaluare. Cele mai importante sunt:

  1. Lucrări ştiinţifice/tehnice publicate în reviste de specialitate cotate ISI

  2. Brevete de invenţie

  3. Produse şi tehnologii rezultate din activităţi de cercetare, bazate pe brevete, omologări sau inovaţii proprii. Studii prospective şi tehnologice şi servicii rezultate din activitatea de cercetare-dezvoltare, comandate de beneficiar

  Mai sunt evaluate reursele umane de care dispune instituţia, lucrările ştiinţifice prezentate la conferinţe cu comitet de program etc.

  Dosarul pare greoi pentru volumul de toleranţă birocratică a majorităţii dintre ONGuri, evaluarea este făcută de Academia Română şi în general pare că acesta nu este un program de finanţare permisiv pentru ONGurile din domeniul culturii, orientate către cercetare-dezvoltare. Pe de altă parte este interesant de urmărit care este calitatea şi cine obţine totuşi aceste finanţări şi cât de potrivite sunt criteriile mai sus pentru domeniul „arte şi arhitectură”, cum este el stablit de către CNCSIS. În acelaşi timp, este cel puţin discutabil, din punctul meu de vedere, faptul că acreditarea pentru intrarea în sistemul naţional de cercetare-dezvoltare este făcută exclusiv de către Academia Română în ce priveşte arta şi arhitectura şi dacă nu ar fi potrivită imaginarea unor scenarii alternative, în care viziunea piramidală, în care Academia Română, „simbol al spiritualităţii, forum al consacrării, spaţiu al cercetării fundamentale” (cum se auto-intitulează) este etalonul în materie, să fie completată de alte repere.

  Cum ar putea arăta un astfel de scenariu alternativ?

  Linkuri utile:
  CNCSIS: www.cncsis.ro
  ANCS: http://www.mct.ro/index.php?action=noaction (la Legislatie gasiti cele doua acte normative: HG 551/6 iunie 2007 şi Ordonanţa nr 57 / 16 august 2002)

  Sursa: http://banipentruarte.wordpress.com/2010/02/23/cncsis-programe-de-finantare-a-proiectelor-de-cercetare-dezvoltare/

   Acum este: Joi 27 Feb 2020 - 13:43