Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    "Datini si obiceiuri stramosesti"

    Maier
    Maier
    Admin


    Numarul mesajelor : 913
    Data de inscriere : 06/02/2009
    Varsta : 75
    Localizare : Ashkelon,Israel

    "Datini si obiceiuri stramosesti" Empty "Datini si obiceiuri stramosesti"

    Mesaj  Maier Mar 23 Feb 2010 - 20:23

    De “Dragolentin” te invitam sa vii in perioada 14-24 februarie la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti

    Miercuri 24 februarie 2010, ora 19:00

    Datini si obiceiuri romanesti

    spectacol folcloric cu Ansamblurile Folclorice “Doina” si “Doinita” de la Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti.

    Fiu al Babei Dochia, Dragobetele era sărbătorit pe 24 februarie.
    Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine's Day, sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii. Probabil că 24 februarie însemna pentru omul arhaic
    începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, ursul iese din bârlog, păsările îşi caută cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii.

    Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic.
    Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii au transfigurat Dragobetele în protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările "se logodesc" în această zi.

    În această zi satele româneşti răsunau de veselia tinerilor şi de zicala : Dragobetele sărută fetele. Sunt multe credinţele populare cu referire la Dragobete. Astfel se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că
    Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. Îmbrăcaţi de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute in păduri şi lunci, flori de primăvară. În sudul României (Mehedinţi), fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior şi o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru
    un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunţi se mai pregătesc pentru toamnă. (preluare de pe www.wikipedia.com)

    Despre Ansamblul folcloric „Doina”: De la fondarea ansamblului in 1963, multe generatii de tineri talentati si-au dezvoltat aici calitatile artistice si au fost mesagerii traditiilor romanesti in lumea intreaga. In prezent majoritatea membrilor sunt studenti cu varste cuprinse intre 19 si 30 de ani, instructorul- coregraf al ansamblului folcloric DOINA este Mihai Dobre si dirijorul orchestrei populare este Gheorghe Leasa. Activitatea curenta este coordonata de Gheorghe Leasa si Iuliana Dobre.

    Pentru anii ‘60 organizarea primului Ansamblu de Artisti Amatori din tara a fost un eveniment deosebit. Apoi, in celebre festivaluri nationale si internationale, studentii cucereau premii dupa
    premii.

    Marea varietate a programului artistic este dublata de costume: pentru fiecare dans exista un costum specific regiunii respective.

    Profesionalismul si calitatile umane ale membrilor ansamblului au fost de fiecare data la un inalt nivel, fapt reflectat de numeroasele aprecieri ale organizatorilor straini si de prestigioasele premii obtinute in cei peste 47 de ani de activitate.

    Ansamblul folcloric”Doinita” este pepiniera ansambluilui folcloric “Doina” fiind alcatuit din tineri cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani.

    Loc: sala amfiteatru(etaj II) din incinta CCS Bucuresti

    Intrarea este libera

    Urmareste site-ul www.ccs.ro si pagina noastra de facebook si petrece “Dragolentin” la CCS Bucuresti!

    Parteneri media: www.radiobucuresti.ro, www.24fun.ro, www.port.ro


    Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti (CCS Bucuresti)

    Calea Plevnei 61

    cultural@ccs.ro

    T: 021 315 40 55; 021 315 25 42

    www.ccs.ro

      Data/ora curentă este: Vin 19 Apr 2024 - 14:48