Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Luncavia, satul unde se colinda o luna-intreaga

  Maier
  Maier
  Admin

  Numarul mesajelor : 913
  Data de inscriere : 06/02/2009
  Varsta : 71
  Localizare : Ashkelon,Israel

  Luncavia, satul unde se colinda o luna-intreaga Empty Luncavia, satul unde se colinda o luna-intreaga

  Mesaj  Maier la data de Mier 15 Dec 2010 - 21:24

  Anul acesta, ca în fiecare an, colindătorii din Luncaviţa şi-au scos costumele din cufere, le-au aranjat şi au început să umble pe uliţele satului vestind Sărbătoarea Crăciunului.

  Colindatul începe, spre deosebire de celelalte zone din judeţ sau din ţară, în seara de Moş Nicolae, 6 decembrie, şi se încheie în ziua de Bobotează, adica 6 ianuarie.

  Moşoaiele, aşa cum se numesc colindătorii de aici, sunt jumătate oameni, jumătate fiinţe supranatu­rale, ele renasc de Ajun pentru a netezi calea Naşterii Domnului, alungă răul din casele oamenilor, sunt purtătoare de noroc şi sănătate, sunt mana sau belşugul noului an. Costumul moşoiului reprezintă, pe lângă o veritabilă operă de artă tradiţională pur românească, un scut al colindătorilor, sau ostaşul cetelor care înfruntă frigul şi duhurile necurate pentru a vesti tuturor gospodarilor ca Iisus s-a născut, sau pentru a aprinde lumina creştină în casele oamenilor.

  “Moşoaiele reprezintă una din bogăţiile cele mai importante pe care le are comuna Luncaviţa, sunt marca noastră înregistrată. Ele sunt capabile, atât timp cât vor fi apreciate, păstrate şi promovate, să aducă o parte din belşugul sau dezvoltarea comunei noastre. Pentru că o asemenea tradiţie unicat poate fi una din rampele de progres ale comunităţii noastre. Şi credeţi-mă că acum toată Dobrogea şi foarte multă lume din România ştie de existenţa moşoaielor, de existenţa Sărbătorii Teilor, foarte multe invitaţii au primit ansambul de colindatori ai comunei, partici­pând an de an la cele mai importante spectacole şi festiva­luri de folclor, la cele mai renumite televiziuni, colindând inclusiv Con­siliul Uniunii Europene de la Strasbourg”, spune primarul comunei, Ştefan Ilie.

  Se spune că moşoiul „curăţă” sufletul de rău, apără şi sfinţeşte casa gospodarului, o pregăteşte atât pentru Naşterea Domnului dar şi pentru noul an care începe.

  Pregătirea măştilor

  Aceştia îşi încep pregătirile pentru sărbătoarea Crăciunului încă de la Sfântul Nicolae iar măştile sunt confecţionate din timp de bătrânii satului.

  „La noi, la Luncaviţa, nu sunt «capre» sau «urşi» dar aici au ră­mas din moşi strămoşi «moşoa­iele» care însoţesc colindătorii în ajunul Crăciunului. Cum sunt căluşarii în alte zone ale ţării, la noi sunt moşoii, care sunt nişte colindători mascaţi cu măşti unice în ţară, confecţionate din tărtă­cuţe, gătite cu ghirlande şi cu clopote mari. Ei se pregătesc încă de la Sfântul Nicolae şi în fiecare seară până la Crăciun trec pe străzile comunei şi bat clopotele, însă nemascaţi. Se maschează numai în seara de Crăciun”, a povestit primarul comunei, Ştefan Ilie.

  Anul acesta, în afară de uliţele satului, moşoaiele vor avea nume­roase spectacole pe scenele din Bucureşti, Braşov, Tulcea şi Slobozia şi vor participa la emisiuni de televiziune.

   Acum este: Dum 7 Iun 2020 - 4:07