Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Festivalul International de Poezie "Nichita Stanescu", editia a XXI-a

  Distribuiţi
  avatar
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 608
  Data de inscriere : 04/02/2009
  Varsta : 70
  Localizare : Ashkelon, Israel

  Festivalul International de Poezie "Nichita Stanescu", editia a XXI-a

  Mesaj  Admin la data de Sam 4 Apr 2009 - 0:24

  Primaria municipiului Ploiesti, în colaborare cu Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Directia Judeteana de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Prahova, Institutia Prefectului Prahova, Consiliul Judetean Prahova si cu sprijinul Academiei Române, organizeaza Festivalul International de Poezie „Nichita Stanescu”, editia cu numarul XXI.

  Evenimentul se va desfasura în perioada 29 – 31 martie 2009.

  Duminica, 29.03.2009, la ora 11.00, la Muzeul „Paul Constantinescu” din Ploiesti, Casa de Cultura „I.L. Caragiale” Ploiesti organizeaza concursul de recitari „Sub aripa lui Nichita”, editia a II-a a. Cu începere de la ora 18.00, la Casa de Cultura din Plopeni vor avea loc manifestari culturale, respectiv: expozitia de pictura a artistei Inga Edu din Basarabia, prezentarea cartii „Vocile luminii” de Sorin Bocioaca, recital de versuri „În amintirea lui Grigore Vieru”, realizat de un grup de actori ai Teatrului „Mihai Eminescu din Chisinau si o serata literar – muzicala.

  Deschiderea oficiala a Festivalului va avea loc luni, 30.03.2009, la ora 10.00 , în Sala „Amfiteatru” a Colegiului National „I.L. Caragiale” Ploiesti, unde vor fi prezenti reprezentanti ai autoritatilor publice locale si judetene, ai Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Academiei Române si Uniunii Scriitorilor din România, precum si prieteni, colegi si iubitori ai operei marelui poet.

  Totodata, în cadrul deschiderii, va avea loc vernisajul expozitiei „25 de portrete ale lui Nichita”, autor Momcilo Golubovici Kani, urmat la ora 12.00 de festivitatea de premiere a Concursului national de eseuri „Nichita Stanescu – dreptul la timp”.

  Începând cu ora 12.00, se vor desfasura mai multe actiuni în diferite locatii, dupa cum urmeaza:

  - Muzeul Memorial „Nichita Stanescu ” – moment liric sustinut de actorul Marian Despina de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiesti si cvartetul „Classic” al Filarmonicii „Paul Constantinescu” (Lodrin Marin – vioara I, Stelian Nemtanu – vioara II, Georgiana Nae – viola, Sabin Verboschi – violoncel);

  - prezentarea celor trei volume de poezie ale lui Adam Puslojic, dedicate lui Nichita Stanescu;

  - prezentarea volumului de poezie „Singuratatea din umbra curmalului” de Mohammed Jaber al Nabhan;

  - vernisajul expozitiei „Fratii si surorile lui Nichita Stanescu” si lansarea volumului cu acelasi titlu ale artistului Ionel Dunea.

  - Liceul „Nichita Stanescu” Ploiesti – evocare si depuneri de flori la monumentul poetului din curtea liceului;

  - prezentarea volumului „Poeme de dragoste” de Nichita Stanescu din Colectia „Opere fundamentale”, nr.100 si a volumelor I si II din „Genurile biograficului”, sub îngrijirea Acad. Eugen Simion;

  - concurs cu premii, sub genericul „Nichita versus Nichita”; participa elevi din 5 licee ploiestene, respectiv C.N. „I.L. Caragiale”, C.N. „Mihai Viteazul”, Liceul Pedagogic „Jean Monnet”, „Al. I. Cuza” si „Nichita Stanescu”.

  - Biblioteca Judeteana „Nicolae Iorga” din Ploiesti” - prezentarea volumelor de poezie Nichita Stanescu, „Cartile lui Nichita” ‚ aparute sub egida Academiei Române.

  La ora 16.00, la Universitatea „Petrol si Gaze” Ploiesti, Sala Mica, va fi lansat volumul de comunicari stiintifice „Nichita Stanescu la 75 de ani de la nastere”, iar la aceeasi ora, la Centrul Judetean de Cultura Prahova, Sala Orion, va fi organizata o expozitie de arta fotografica inspirata din creatia poetica a lui Nichita Stanescu, precum si lansarea cartii „Poezia lui Nichita Stanescu sub aripa folclorului românesc”.

  Prima zi a festivalului se va încheia la ora 18.00, la Muzeul Judetean de Arta Prahova „Ion Ionescu Quintus”, cu vernisajul expozitiei de pictura a pictorului Iurie Matei, intitulat „Pentru Nichita” si un spectacol literar – muzical realizat de Teatrul „Mihai Eminescu” din Chisinau si Corala „Armonia” a Casei de Cultura Plopeni.

  Marti, 31.03.2009 , la ora 10.00, vor avea loc depuneri de flori la monumentul poetului, situat în Parcul Central „Nichita Stanescu” din Ploiesti, iar actorul Eusebiu Stefanescu va sustine un moment artistic.

  Gala Laureatilor si festivitatea de decernare a premiilor celei de-a XXI-a editii a Festivalului International de Poezie „Nichita Stanescu” vor avea loc la ora 11.00, la Teatrul „Toma Caragiu”. Invitati speciali la acest eveniment sunt Eusebiu Stefanescu si Maria Gheorghiu.

   Acum este: Lun 22 Oct 2018 - 2:04