Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    Lansarea proiectului SCENART

    Maier
    Maier
    Admin


    Numarul mesajelor : 913
    Data de inscriere : 06/02/2009
    Varsta : 75
    Localizare : Ashkelon,Israel

    Lansarea proiectului SCENART Empty Lansarea proiectului SCENART

    Mesaj  Maier Mier 18 Noi 2009 - 12:04

    Teatrul National de Opereta „Ion Dacian“ va implementa, in perioada octombrie 2009 – octombrie 2012, proiectul Sprijin pentru competente in artele spectacolului din Romania - SCENART, proiect cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeste in oameni!“ Finantarea aprobata pentru o durata de trei ani a proiectului mai sus mentionat se ridica la 15.633.845,92 lei (echivalentul a 3.643.318.94 EUR).

    Proiectul Sprijin pentru competente in artele spectacolului din Romania - SCENART este realizat in parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano si are in vedere dezvoltarea pietei muncii si a resurselor umane in artele spectacolului din Romania in domeniile artistic, tehnic si administrativ.

    Teatrul National de Opereta „Ion Dacian“ doreste astfel sa contribuie la dezvoltarea pietei muncii artelor spectacolului, ale carei meserii specifice (light designer, sound designer, management cultural, marketing, printre altele) sunt slab sau deloc reprezentate in programa educationala a studiilor de specialitate. Avand in vedere problemele ce rezulta din lipsa ofertei educationale si de formare pentru meserii specifice artelor spectacolului, in decembrie 2008, Teatrul de Opereta a realizat un parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano si a depus acest proiect.

    Proiectul presupune o prima faza de analiza institutionala si a pietei muncii artelor spectacolului din Romania pe un esantion format din Teatrul National de Opereta „Ion Dacian“, Teatrul Metropolis (Bucuresti), Teatrul National din Targu-Mures, Opera din Brasov si Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski“ din Constanta. Analiza se va realiza cu metodologia si expertiza specialistilor de la Accademia Scala. Aceasta etapa va avea drept rezultat un prim raport despre starea acestui sector al pietei muncii, competente si abilitati, probleme si solutii pentru dezvoltarea resurselor umane. Concluziile acestui studiu vor fi punctul de plecare pentru realizarea etapei de formare.

    A doua etapa va consta in formarea interna a angajatilor institutiei pe departamente: cor, solisti, balet, orchestra, lumini, sunet, management, PR, s.a. Aceasta etapa va fi realizata cu sprijinul si experienta unor importanti profesionisti ai Scala din Milano. In urma acestor formari, o serie de sefi de departamente din cadrul institutiei vor continua cu un stagiu de formare la Scala din Milano. Acestia, la randul lor, vor forma in etapa a treia, departamentele din alte patru teatre din tara: Teatrul Metropolis (Bucuresti), Teatrul National din Targu-Mures, Opera din Brasov si Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski“ din Constanta.

    Finantarea obtinuta de catre Teatrul National de Opereta „Ion Dacian“ este o premiera pentru o institutie de cultura fiind cea mai mare finantare nerambursabila obtinuta de un teatru din Romania din partea unui organism european. Totodata, proiectul propus de Teatrul National de Opereta „Ion Dacian“ este primul si unicul proiect strategic, pe o perioada de trei ani dedicat meseriilor artelor spectacolului din Romania. In acest demers, institutia are drept partener transnational Accademia Teatro alla Scala din Milano, o prestigioasa institutie ce ofera formare in artele spectacolului, recunoscuta la nivel international drept marca, garantie a valorii si profesionalismului in domeniu. 

Prin intermediul acestui proiect Teatrul National de Opereta „Ion Dacian“ isi implineste un alt obiectiv strategic si anume contributia la dezvoltarea sectorului artelor spectacolului din Romania, la formarea si informarea asupra meseriilor specifice artelor spectacolului, avand in vedere importanta gradului de profesionalism si formare al celor care activeaza in acest domeniu.

      Data/ora curentă este: Dum 28 Apr 2024 - 15:31