Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    "Ştafeta timpului - caravana Arc seniorial peste timp"

    Maier
    Maier
    Admin


    Numarul mesajelor : 913
    Data de inscriere : 06/02/2009
    Varsta : 75
    Localizare : Ashkelon,Israel

    "Ştafeta timpului - caravana Arc seniorial peste timp" Empty "Ştafeta timpului - caravana Arc seniorial peste timp"

    Mesaj  Maier Joi 10 Dec 2009 - 10:19

    Se spune că cine nu are un bătrân să-l cumpere. Şi de la o zi la alta această zicală se dovedeşte a fi adevărată, pentru că întotdeauna sfatul unui bătrân a prins bine şi a rezolvat probleme cărora nu le găseai soluţie. Urmărind zicala, Primăria Sectorului 1 Bucureşti şi Asociaţia "Cetatea lui Bucur 7 Centre" au adunat "Sfatul bătrânilor" pentru a-i consulta în procesul de dezvoltare a comunităţii. Au fost mulţi cei care au acceptat să poarte un dialog cu tânăra generaţie, să o sfătuiască, să o îndrume. Personalităţi ale ştiinţei şi culturii româneşti (din Sectorul 1) nu s-au dat deoparte de la efortul purtării unui dialog şi al unui schimb de opinii deschis cu generaţia tânără. Ca o mulţumire adusă acestor oameni, Primăria Sectorului 1 Bucureşti şi Asociaţia "Cetatea lui Bucur 7 Centre" s-au gândit să le ofere in anul 2007 o caravană în zona Moldovei, unde experienţa lor să fie împărtăşită şi tinerilor acestor locuri. Judeţele Buzău, Iaşi, Suceava, Neamţ, au fost principalele ţinte ale caravanei. Arc seniorial peste timp - nume purtat şi de caravană - s-a constituit într-un îndrumător al începutului de drum tineresc. Din discuţiile purtate de tinerii din localităţile vizitate cu reprezentanţii vârstei a treia, tinerii au dedus importanţa pe care aceştia o acordă istoriei, religiei, culturii. S-a vizitat o mare parte din salba de mânăstiri, bijuterii ale Moldovei - Neamţ, Agapia, Văratec, Voroneţ, Humor, Putna, Trei Ierarhi, Mitropolia Moldovei (unde se găsesc moaştele Sfintei Paraschiva), biserica monument istoric Sf. Nicolae. Aceste vizite au oferit atât de multe subiecte de dezbatere, pe teme religioase şi istorice, încât timpul s-a dovedit a fi neîncăpător pentru masa de informaţii necesare tinerilor.

    Receptivi, aceştia au arătat interes atât pentru problemele istorice, cât şi pentru cele religioase. "Sfatul bătrânilor" a subliniat necesitatea cunoaşterii obiceiurilor şi datinilor populare, importanţa transmiterii lor de la o generaţie la alta. Vizitând Bojdeuca lui Creangă, Casa Pogor, Casa Dosoftei, Dealul Copoului, precum şi locurile pe unde au trecut sau chiar au stat Creangă, Sadoveanu, Alecsandri, Vlahuţă, Eminescu şi mulţi alţii, deja dialogul a trecut în sfera culturală. Mulţi dintre participanţii vârstei a treia au adus în discuţie uitarea monumentelor şi a operelor de arta autohtonă, dar şi lipsa de interes pentru cultura scrisă. Tinerii s-au arătat interesaţi de operele literare ale giganţilor culturii moldovene, amintindu-şi de numeroasele statui ale acestora, ridicate în zonă.

    Popasurile de la restaurantele "Hanul Ancuţei", "Conacul Domnesc", "Crâşmăriţa din Buzău" au dovedit că românii sunt unii dintre cei mai primitori oameni din lume. S-au adus în discuţie şi subiecte menite să atragă tinerii spre sectorul economic şi cel al agriculturii, nu doar spre cel artistic. Ceea ce au văzut ca amenajare în aceste localuri le-au dat idei noi, pe care nu s-au sfiit să le aducă în prim-plan. Nu trebuie uitat nici Hotelul Roman, locul în care a înnoptat "Sfatul bătrânilor". Aici s-a născut ideea unui nou proiect al Asociaţiei "Cetatea lui Bucur 7 Centre", înfiinţarea unei şcoli de arte şi meserii pentru tinerii din orfelinate, care, la vârsta de 18 ani, rămân, de cele mai multe ori, fără acoperiş şi sprijin, o şcoală în care să predea participanţii din caravană. Subliniind eroismul românilor şi dragostea de ţară transmisă din strămoşi, "Sfatul bătrânilor" s-a gândit să aducă şi un ultim omagiu eroilor căzuţi în luptele de reîntregire a neamului, de 6 august - ziua lor, la Mausoleul de la Mărăşeşti. Câteva momente de linişte şi steagul românesc fluturând au făcut ca soarele să mângâie cu blândeţea aducerii aminte caravana în faţa somptuosului monument. Un ultim loc de popas, în drumul de întoarcere, a fost la Vulcanii Noroioşi, pe minunata Vale a Buzăului, loc cu o înfăţişare selenară, dar cu o frumuseţe unică, în care peisajele au un farmec de neîntrecut. Şi pentru că exemplele bune trebuiau să fie aduse în imagini pe toate planurile, moralitatea, importanţa şi rolul familiei în societate nu au fost uitate. Ele au fost subliniate de organizarea unei petreceri surpriză pentru trei perechi care şi-au unit viaţa în căsătorie acum 50 de ani. Ultima seară a devenit "Seara mirilor de aur", la care şi-au adus contribuţia toţi cei prezenţi, inclusiv gazdele şi localnicii.

    Proiectul "Ştafeta timpului - caravana Arc seniorial peste timp", ediţia a doua, Argeş şi Vâlcea, 6 Decembrie 2007.

    Această ediţie a fost organizată de Asociaţia Cetatea lui Bucur 7 Centre în colaborare cu Primăria sectorului 3.
    Caravana a purtat pe cei 50 de vârstnici din sectorul 3 într-o vizită de neuitat la cele mai frumoase monumente şi obiective culturale din judeţele Argeş şi Vâlcea – Complexul Curtea de Argeş, Mânăstirea Cozia, Mânăstirea Govora, Mânăstirea Hurezi, Complexul balneo-climateric de la Căciulata.

      Data/ora curentă este: Lun 6 Mai 2024 - 19:08