Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  DOI ANI DE LA INFIINTAREA CENTRULUI CULTURAL ROMAN DE LA VIDIN

  Maier
  Maier
  Admin

  Numarul mesajelor : 913
  Data de inscriere : 06/02/2009
  Varsta : 71
  Localizare : Ashkelon,Israel

  DOI ANI DE LA INFIINTAREA CENTRULUI CULTURAL ROMAN DE LA VIDIN Empty DOI ANI DE LA INFIINTAREA CENTRULUI CULTURAL ROMAN DE LA VIDIN

  Mesaj  Maier la data de Vin 11 Dec 2009 - 22:23

  Pe 27 ianuarie 2009, în prezenţa reprezentanţilor comunităţii locale, au avut loc, la Vidin, un vernisaj şi o lansare de carte, desfăşurate cu ocazia aniversării a doi ani de la înfiinţarea Centrului Cultural Român din Vidin. Sediul CCR, situat în clădirea primăriei oraşului Vidin, s-a dovedit a fi neîncăpător pentru cei prezenţi.

  Evenimentul a fost deschis de primarul oraşului Vidin, ing. Rumen Vidov. Au participat numeroase personalităţi din România şi din Bulgaria. Amintim pe: Ivo Filipov Gheorghiev – preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria (AVE), Ivan Juvetov - presedintele CCR, Milan Anghelov - redactorul-şef al revistei “Timpul” (revista Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria), preotul Valentin Ţvetanov. Din România, a fost prezentă la acest eveniment o delegaţie numeroasă, aici amintind doar pe câţiva dintre participanţi: Excelenţa Sa, Petre Gigea-Gorun, fost ministru de finanţe, fost ambasador al României la Paris şi actualul vicepreşedinte al Fundaţiei “Scrisul Românesc”, prof. dr. Tudor Nedelcea-preşedintele fundaţiei amintite, Vintilă Nicu – prof. univ. dr. la Universitatea “Spiru Haret”- filiala Craiova, Daniel Gârtoi – reprezentantul primăriei oraşului Calafat, Sandu Pârvan – directorul Muzeului de Artă din oraşul Calafat, Emilian Popescu, Dan Vană, Ion Creţeanu. Au fost prezenţi numeroşi ziarişti din Vidin şi o echipă a TVR Craiova. Trebuie să amintim faptul că au participat şi studenţii de etnie română din regiunea Vidin care studiază la Universitatea “Spiru Haret”din Craiova. Vernisajul a cuprins opere ale artistului plastic Emilian Popescu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici-filiala Craiova. Au fost prezentate cărţi ale poetei Snejina Nicolova (“România aşa cum o cunosc”, “Poduri spirituale”, “Caragiale pentru totdeauna”).

  Evenimentul a continuat la Casa de Cultură “Ţviat” cu lansarea volumului de poezii “Monolog continuu”, aparţinând poetului Vintilă Nicu, editat sub egida Centrului Cultural Român din Vidin şi a Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria. Volumul de poezii a fost prezentat de Excelenţa Sa, Petre Gigea-Gorun. Poeziile cuprinse în volumul bilingv român-bulgar,“Monolog continuu”, au fost traduse în limba bulgară de Ivan Juvetov, iar aranjamentul poetic a fost realizat de Anuşka Todorova. Opera dovedeşte un lirism aparte caracterizat de nuanţe filosofice. Vintilă Nicu este un scriitor prolific cu numeroase cărţi în domeniul juridic şi volume de poezii traduse în limbile engleză, franceză şi bulgară (“Mélancolies tardives”, “Dualitatea Eului”, “Taine”). A fost prezentat şi compact-discul “Cântece şi balade din Timoc”, ediţia a doua, apărut sub îngrijirea lui Cornel Rusu, de la Radio “Oltenia” Craiova, în colaborare cu AVE. Au fost donate cărţi de literatură română asociaţiei şi centrului din partea Fundaţiei “Scrisul Românesc”. În nume personal, au mai oferit cărţi Petre Gigea-Gorun şi Vintilă Nicu.

  S-a dovedit încă o dată că între românii de la sudul şi nordul Dunării există o strânsă legătură, evenimentul reflectând, în acelaşi timp, buna cooperare a instituţiilor culturale din România şi Bulgaria.

  Vasile Bocai

   Acum este: Vin 3 Apr 2020 - 6:53