Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    Concursul de participare comunitara - Exemple de buna practica

    Maier
    Maier
    Admin


    Numarul mesajelor : 913
    Data de inscriere : 06/02/2009
    Varsta : 75
    Localizare : Ashkelon,Israel

    Concursul de participare comunitara - Exemple de buna practica Empty Concursul de participare comunitara - Exemple de buna practica

    Mesaj  Maier Vin 3 Sept 2010 - 5:02

    Lansat in noiembrie 2007, Concursul de Participare Comunitara a extins participarea la programul Global Libraries - Romania dincolo de cele 13 centre pilot, incurajand implicarea comunitatiilor in utilizarea noilor tehnologii si generand idei noi de promovare a dezvoltarii locale prin intermediul bibliotecilor.

    De-a lungul celor 12 editiei ale concursului desfasurate in anul ce a trecut 114 propuneri de proiecte au intrat in competitie, propuneri ce au venit de la toate tipurile de biblioteca din toata tara. Majoritatea propunerilor au venit insa de la bibliotecile publice de diferite dimensiuni: 89 de proiecte (reprezentand 78% din totalul de 114 propuneri), comparativ cu 18 proiecte venite de la biblioteci scolare (16% din total).

    IREX a selectat 14 proiecte, si a acordat finantari insumand 73,123 RON (30,358 $), majoritatea solicitand achizitii de echipament IT. In prezent 10 dintre cele 14 proiecte au incheiat etapa de implementare, celelalte 4 fiind in diferite faze de desfasurare (2 sunt aproape de finalizare, 2 sunt faza incipienta a implementarii). In timpul celor 12 editii anterioare ale concursului, bibliotecarii au venit cu multe idei creative pentru servicii si produse noi in biblioteca, in acord cu nevoile comunitatilor pe care le servesc. Desi doar 14 proiecte au fost declarate castigaroare, multe dintre cele 114 propuneri primate de IREX contin idei bune care pot fi puse in practica, idei ce sunt stocate in sectiunea E-library a website-ului www.biblioteca.ro, si pot fi descarcate si vizualizate de catre membrii inregistrati ai forumului.

    Dat fiind ca scopul general al Concursului de Participare Comunitara este sa incurajeze bibliotecarii sa iasa in intampinarea comunitatilor lor, sa gaseasca cele mai bune modalitati si sa actioneze pentru a servi mai bine utilizatorii, nu a fost deloc surprinzator sa aflam ca imaginea bibliotecilor s-a imbunatatit considerabil dupa implementarea acestor proiecte.

    Asa ca, la aproape un an si jumatate de la lansarea oficiala a concursului, IREX poate deja sa prezinte o varietate de proiecte ce pot fi utilizate ca modele pentru implementarea de servicii noi bazate pe noi tehnologii in diferite tipuri de comunitati. Proiectele pot fi grupate in categorii, date fiind activitatile desfasurate si rezultatele obtinute: proiecte pentru sau cu comunitati de minoritati; proiecte care au rezultat in creare de continut web; proiecte pentru educarea si informarea comunitatii pe diferite probleme specifice; proiecte pentru divertisment; proiecte pentru dezvoltare locala sau proiecte legate de piata muncii. Majoritatea proiectelor imbina elemente din toate tipologiile enumerate.

    Asa cum am afirmat, unele proiecte sunt croite pentru comunitati specifice. Este si cazul proiectului EDUCERO - Program de EDUcatie destinat Cetatenilor de Etnie Roma.
    Biblioteca Municipala Sacele, judetul Brasov, al carui scop principal este sa reduca marginarea sociala a romilor din Sacele prin cresterea nivelului de informare si intelegere a drepturilor si responsabilitatilor civice. Claudia Popescu unul dintre membrii echipei EDUCERO spune: “EDUCERO reprezinta nu numai o oportunitate de a schimba in bine viata cetatenilor de etnie roma din Sacele, dar este si o modalitate de a imbunatatii serviciile oferite de institutiile publice”.

    Alte proiecte si-au concentrat activitatile pe educarea si informarea comunitatii cu privire la probleme relevante la nivel local. Biblioteca Publica din Sandominic a creat o Revista Electronica Locala pentru comuna Sandominic, ca forum pentru informare si dezbateri pe probleme locale. Publicatia este disponibila la http://www.domokosikitekinto.ro. “In ianuarie 2009 Sândominic a inceput implementarea unui proiect pentru dezvoltare comunitara prin participare activa, proiect care este gazduit de biblioteca publica, ca si cel finantat prin IREX. In acest nou proiect derulat, Revista online joaca un rol cheie, deoarece este unul dintre canalele principale pentru comunicare si dialog.” afirma Csilla Lazar, vountar in proiect.

    Majoritatea proiectelor au avut ca rezultat continut web, asa cum s-a intamplat cu CLIO - Centru de promovare a culturii şi tradiţiilor locale. Biblioteca Comunala Jurilovca, judetul Tulcea, a creat un site web (http://www.bibliotecajurilovca.ro) si o arhiva digitala cu contributia comunitatii locale de lipoveni pentru a proteja si promova bogata mostenire cultural a comunitatii. Drept la Poveste!, proiectul Bibliotecii Casei Corpului Didactic din judetul Neamt foloseste tehnici de munca in echipa si de gandire creativa pentru a creste nivelul de informare si intelegere a copiilor cu privire la drepturile lor fundamentale. Web-site-ul creat este o colectie selectiva de povesti clasice, rescrise si ilustrate de echipe de copii pentru a exemplifica situatii de respectare sau nerespectare a drepturilor copilului. Acest material este disponibil online la http://dreptlapoveste.ccdneamt.ro/, si este foarte potrivit ca resursa de informare sau predare a drepturilor copilului.

    Unele proiecte au avut in vedere dezvoltarea locala, cum a facut “Povesti saschizene” (www.povestisaschizene.ro) prin crearea unei baze de date si prin organizarea de sesiuni de informare cu privire la finantarile disponibile din partea Guvernului Romaniei sau a Uniunii Europene si programe pentru dezvoltarea rurala, agricola, si a întreprinderilor mici si mijlocii. Florentina Calugar, bibliotecarul din comuna Saschiz este foarte mandra sa anunte schimbarile pe care implementarea acestui mic proiect le-a adus in comunitate: “Deja avem trei intreprinzatori locali care au propus proiecte pentru finantare din fonduri nationale, si, in anul acesta, dupa aproape 20 de ani, primaria ne-a promis ca va cuprinde in buget un capitol pentru achizitii de carti noi.”

    Proiectul Biblioteca, Centru de informare, consiliere educationala si profesionala – Porti deschise spre viitor! s-a apropiat de piata muncii cu succes. Biblioteca publica din comuna Tepu a mers mai departe decat telurile initiale ale proiectului, acela de a crea un centru-resursa pentru consilierea educationala si profesionala, si a organizat un curs de calificare pentru meseria de brutar. Bibliotecarul i-a ajutat pe cei 19 candidati cu toate formalitatile pentru constituirea dosarului de inscriere la curs, si a gazduit in sala de lectura partea teoretica a cursului, actionand in acelasi timp ca facilitator pentru desfasurarea partii practice a cursului in cele trei brutarii din localitate. Ca rezultat al acestor actiuni, 16 dintre participanti au beneficiat de curs gratuit, iar 8 dintre cei 19 cursanti, care lucrau in domeniu fara forme legale, au reusit sa-si convinga angajatorii sa oficializeze relatia lor de munca. “Echipamentul nou adus in biblioteca prin finantarea primita de la IREX s-a dovedit a fi util in toate activitatile din proiect si chiar mai mult decat atat. Prin crearea acestui centru de consiliere educationala si profesionala si prin deschiderea unui punct de acces la internet cu doua calculatoare biblioteca din Tepu a iesit din izolare, a reusit sa se implice in rezolvarea de probleme reale ale comunitatii, sum este cea a calificarii sau recalificarii, devenind astfel o biblioteca a portilor deschise catre oameni!”. Gina Obreja, bibliotecar, comuna Tepu Commune, judetul Galati.

    In unele cazuri, prin proiectele propuse s-au infiintat mici centre de acces public la Internet. Biblioteca pentru toti a ajutat Biblioteca Judeteana din Salaj sa deschida o mica filiala in cadrul spitalului judetean si sa ofere astfel acces la resurse tiparite, electronice si online pentru pacientii si personalul spitalului si pentru locuitorii din vecinatatea spitalului. Biblioteca a achizitionat doua computere, si a transferat o colectie de 1000 de volume tiparite. In prezent biblioteca are deja 140 de utilizatori nou inregistrati in filial deschisa in spital, cu o medie de 32 de solicitari pe zi, fie imprumut de carte, fie utilizarea calculatoarelor. “Cele doua calculatoare din biblioteca sunt foarte solicitate, iar cele 8 ore in care biblioteca este deschisa s-au dovedit insuficiente pentru nevoile utilizatorilor nostri. Cautam in prezent solutii ca sa marim numarul de ore de lucru cu publicul si sa crestem numarul de calculatoare pentru public.” Florica Pop, director al Bibliotecii Judetene din Salaj

    Unele dintre proiectele finantate prin CPC au avut o orientare catre divertisment. BibliotecaRadio www.bibliotecaradio.ro, proiectul Bibliotecii Judetene Cluj, a rezultat in infiintarea unui post de radio online, cu accent pe încurajarea revitalizarii culturale si informarea comunitatii. Lansat in iunie 2008, pe biblioteca.ro au putut fi urmarite 109 emisiuni pana acum, si a primit feedback pozitiv de la ascultatori. Un alt exemplu de proiect care a gasit o metoda foarte atractiva de a aduce utilizatori noi in biblioteca este efotografi@mea: Sectia de Copii si Tineret a Bibliotecii Judetene Vrancea a creat un model de interactiune intre copii de etnii diferite prin infiintarea unui club de fotografie in biblioteca. Printr-un parteneriat cu voluntari locali, biblioteca ofera cursuri de fotografie si editare de imagini si organizeaza concursuri si expozitii. Toate fotografiile realizate de membrii clubului sunt postate pe http://efotografiamea.winfast.ro. Proiectul este foarte apreciat de utilizatorii bibliotecii, iar website-ul interactiv creat a captat interesul publicului, care isi exprima opiniile comentand fotografiile postate. “Prima data cand am venit la club eram putin ingrijorata deoarece avusesem cateva incidente neplacute cu copii romi. Insa aceasta experienta negative a fost un motiv in plus pentru mine ca sa ma implic mai mult in activitati, si sa vorbesc mai mult cu cei 6 copii romi de la club. Mie imi este foarte clar acum ca ei au mare nevoie sa fie expusi la lucrurile pozitive, la partea frumoasa a vietii. Arta fotografica nu este decat un alt mod de a te exprima. Ce este important este sa simti si sa ai “ochiul” pentru fotografie, si atunci lucrurile frumoase vor iesi din aparatul de folografiat.” Maricica Carbunaru, 17 ani, castigatoarea primului concurs de fotografie organizat la clubul efotografi@mea

    De fiecare data bibliotecarii au fost foarte entuziasti, si dornici sa faca tot posibilul, in ciuda lipsei de experienta in managementul de proiecte. Desi s-au confruntat cateodata cu birocratia si cu inertia autoritatilor publice, desi au petrecut mult ore peste program in activitati cu totul noi pentru ei, bibliotecarii si-au asumat in fiecare caz responsabilitatea totala, si au continuat activitatile din proiecte, netinand cont de obstacolele intalnite.

    “La început a fost ideea: necesitatea culegerii si conservării tezaurului cultural local si posibilitatea valorificarii acestuia. ... si oamenii: profesori, bibliotecara, oameni ai bisericii, membrii comunitătii – interesati de aceasta idee, constienti ca aceasta este o modalitate de ridicare a comunitătii, de consolidare a spiritului comunitar prin traditie. Oportunitatea a fost Concursul de Participare Comunitara – un catalizator care a structurat ideea si a crescut interesul comunitătii fata de traditii. Desi perioada de implementare s-a încheiat, CLIO continuă in fapt: ne redescoperim traditiile, ni se ofera pentru digitizare diferite materiale, documente istorice de interes, care trebuie conservate si valorificate. Acum CLIO face parte din viata noastra!” Paul Condrat, coordonator CLIO - Centru de promovare a culturii si traditiilor locale

      Data/ora curentă este: Joi 2 Mai 2024 - 0:06