Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    Un experiment cultural

    Maier
    Maier
    Admin


    Numarul mesajelor : 913
    Data de inscriere : 06/02/2009
    Varsta : 76
    Localizare : Ashkelon,Israel

    Un experiment cultural Empty Un experiment cultural

    Mesaj  Maier Joi 25 Noi 2010 - 12:53

    Pe la sfirsitul lui noiembrie trecut, cind tinerii mei colegi de la revista si fundatia „Timpul" mi-au propus sa reluam „Serile Timpul", dar nu in formatul lunar de acum citiva ani, ci intr-unul saptaminal, am facut ochii mari si mi-am exprimat deschis scepticismul. Si, totusi, nu eu, ci ei, adica Gabriel Cucuteanu, Adi Afteni si Nicoleta Dabija - coordonare generala - au avut dreptate! Vreme de aproape sapte luni, s-au perindat la intilnirile de joi, ora 20, sediul nou al Universitatii din fostul Romtelecom, etajul cinci, zeci de artisti ai Iasului sau veniti in vizita la Iasi si bucurosi sa participe la intrunirile noastre. Au recitat poezii Radu Andriescu, Constantin Acosmei, Lucian Vasiliu, Serban Axinte, Aura Christi, venita de la Bucuresti, mai tinarul autor Anton Lascu, ba chiar, cuprins asa de un fel de entuziasm, eu insumi. Cu proza, s-au produs Bogdan Suceava, sosit din America pentru un program de promovare a editiei a doua a romanului „Venea din timpul diez", aparut la Polirom, din care ne-a si delectat, Nick Sava, cu proza scurta plina de umor, si Dan Petru Cristea, cistigatorul concursului de debut in roman al editurii Cartea Romaneasca pe anul trecut. Regizorul Bogdan Ulmu a montat in cadru non-conventional, cu studentii de la Universitatea de Arte din Iasi, o piesa de Lucian Parfene, tiparita apoi, partial, in revista, Ana Chiricescu a asigurat mai multe vizionari de scurt-metraje romanesti si straine, dar a organizat si zilele lui Nae Caranfil la Iasi, iar actrita Luiza Cupceac a asigurat mai multe recitaluri - si personal, dar si cu elevii de la scoala privata de teatru pe care o conduce. Tot in zona artei dramatice, trebuie sa amintesc intilnirea, electrizanta, cu actorul si profesorul de teatru Emil Coseru.

    Si era sa uit tocmai muzica, deci arta care a fost permanent prezenta la serile noastre! Au cintat Dinu Olarasu, venit special cu o zi inainte pentru a participa la eveniment, desi avea un concert stabilit abia o zi mai tirziu, Paul Arva, care a avut bunavointa s-o faca de mai multe ori, tot de citeva ori a cintat si Serban Axinte, de doua ori impreuna cu Dan Vitcu, refacind cumva partial fosta formatie „Craii de Curtea Veche", dar au cintat si cam toti tinerii care inseamna ceva in folkul iesean: Andrei Bauer, Sebastian Albu, Alexandra Andrei, Cosmin Vaman, Andrei Savinescu, Jimmi Badiu, Ana Suruniuc, Tavi Lazar, Victor Corchez, Vlad Moraru. Si, iarasi, sa nu uit recitalul de nai al lui Vladimir Besliu si cele de pian ale lui Alex Marinescu.

    Surpriza mea nu a fost ca tinerii mei colegi au reusit sa atraga atit de multi invitati, atit de prestigiosi, apartinind aproape tuturor artelor. Este meritul lor, aproape exclusiv, eu mai degraba am domnit asupra evenimentelor ca un fel de imparat al Japoniei, dind eventual cite un sfat, ei au guvernat, ca sa spun asa. Surpriza a fost insa numarul incredibil de mare al spectatorilor! Nu cred sa fi fost vreo editie cu mai putin de 40 de participanti, cele mai multe avind in jur de 100. Indeosebi tineri, insa nu exclusiv, pentru ca profesorii Valeriu Gherghel si Stelian Dumistracel, scriitorii Lucian Vasiliu, Nick Sava, Dorin Spineanu, regizorul si scriitorul Bogdan Ulmu, si-au facut un obicei din „joi seara, la Timpul". Interesant este ca din nucleul de tineri, Adi Afteni, directorul „EuroArt", festivalul nostru anual de teatru, a selectat pe cei 25 de voluntari, care au facut, organizatoric vorbind, editia din mai, anul acesta, a festivalului, una aproape perfecta.

    Deci, pesimismul meu a fost complet dat peste cap. Nu reusesc sa-mi explic nici acum, cind scriu, asta. Poate ca mai sint urme de „capitala culturala" in urbea noastra? Poate ca nenorocita de criza pe care o parcurgem ne trimite spre cele ale sufletului si spiritului? Poate am nimerit peste o nisa inca neacoperita de altcineva? Poate ceva din toate acestea? Nu stiu. Important e ca a mers si ca avem motive ca, de la toamna, sa o luam de la capat!


    Liviu ANTONESEI, "Falacara Iasului", 1.7.2010

      Data/ora curentă este: Joi 14 Noi 2024 - 19:44