Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    Portalul EVOLUNTAR.RO

    Admin
    Admin
    Admin


    Numarul mesajelor : 608
    Data de inscriere : 04/02/2009
    Varsta : 75
    Localizare : Ashkelon, Israel

    Portalul EVOLUNTAR.RO Empty Portalul EVOLUNTAR.RO

    Mesaj  Admin Mar 24 Feb 2009 - 16:50

    Bucureşti, 24 februarie 2009

    Se lansează EVOLUNTAR.RO, punct de întâlnire on-line între organizaţii şi tineri voluntari.

    Salvaţi Copiii lansează oficial portalul EVOLUNTAR.RO, parte a proiectului “Participarea Civică a Tinerilor”, finanţat de CEE Trust (Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe) şi derulat în România în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi Parlamentul României.

    EVOLUNTAR.RO este un serviciu gratuit de recrutare a voluntarilor care pot acţiona în toată ţara în proiectele derulate de organizaţii şi promovează dreptul de participare al tinerilor prin informarea acestora cu privire la oportunităţile de voluntariat existente.

    Necesitatea creării acestui portal a fost relevată în urma studiilor asupra Stării Tineretului din România realizate de Autoritatea Naţională pentru Tineret la nivel naţional (2007 şi 2008) pe un eşantion de peste 3,000 de tineri (14-35 de ani, mediu urban şi rural). Deşi o treime dintre cei intervievaţi îşi doresc să lucreze ca voluntari, mai puţin de 7% desfăşoară astfel de activităţi. Majoritatea motivează că slaba implicare socială este rezultatul lipsei de informare şi de oportunităţi de a activa ca voluntar la nivel local. În acelaşi timp, notorietatea organizaţiilor neguvernamentale cu activitate locală este extrem de redusă în rândul tinerilor, doar 7% dintre ei afirmând că au cunoştinţă de existenţa vreunei astfel de organizaţii.

    În scurtul răstimp de la creare (ianuarie 2009), pe site s-au înregistrat deja peste 15 organizaţii care activează în 29 de judeţe şi peste 60 de tineri voluntari, estimându-se că în urma lansării oficiale şi implementării proiectului aproximativ 500 de tineri vor fi atraşi în activităţi de voluntariat şi direcţionaţi către organizaţii specializate care desfăşoară activităţi conforme cu interesele lor (probleme sociale, de mediu, drepturile copiilor şi tinerilor etc.).

    Portalul cuprinde secţiuni speciale unde se pot înregistra atât tinerii care doresc să se implice în activităţi de voluntariat, cât şi organizaţiile sau instituţiile care caută voluntari pe un anumit domeniu, într-un anumită zonă a ţării, dorindu-se o platformă de facilitare a fluxului de informaţii între aceste două categorii.

    Portalul prezintă conceptul de voluntariat, drepturile şi obligaţiile unui voluntar, dar şi avantajele pe care calitatea de voluntar le aduce în viaţa unui tânăr şi a comunităţii din care face parte. Pe site sunt postate şi testimoniale ale tinerilor deja angajaţi în activităţi de voluntariat, care îşi împărtăşesc experienţele în domeniu.

    Pe lângă lansarea portalului, proiectul “Participarea Civică a Tinerilor” cuprinde activităţi complementare pe tema voluntariatului, precum: sesiuni de informare de la egal la egal în şcoli pentru promovarea dreptului la participare, sesiuni adresate profesorilor pe tema dreptului la participare şi motivarea elevilor în acest sens, diseminarea de materiale informative pentru promovarea voluntariatului, precum şi facilitarea dialogului între copii şi tineri, pe de o parte, şi autorităţi, pe de altă parte.

    “Am format deja în cadrul acestui proiect o reţea naţională de 60 tineri voluntari care acţionează la nivelul comunităţilor lor pentru respectarea dreptului la participare garantat de Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului. Aceştia organizează în prezent evenimente de informare pentru alţi 3000 de tineri. Tot ei sunt cei care au contribuit la realizarea portalului.www.evoluntar.ro.

    Totodată, 300 de profesori sunt implicaţi la nivel naţional pentru a acţiona ca promotori ai ideii de responsabilitate civică activă în instituţiile de învăţământ.

    Portalul este un instrument de care pot beneficia toate organizatiile şi instituţiile care acţionează cu suportul voluntarilor” a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Salvaţi Copiii România.

    Portalul www.evoluntar.ro, alături de toate acţiunile întreprinse în cadrul proiectului, contribuie la crearea unui mediu social în care tinerii pot juca un rol activ în procesul decizional. La nivel general, se aşteaptă ca la finalul proiectului procentul tinerilor români interesaţi de a participa activ la viaţa comunităţii va creşte simţitor, întreaga societate devenind, astfel, beneficiar.

    Pentru informaţii suplimentare contactaţi:
    Cristina Adam, Coordonator Proiect, tel : 021 316 61 76, cristina_adam@ salvaticopiii. ro


    Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care promovează de 18 ani drepturile copilului, în acord cu Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 ţări. Salvaţi Copiii România este implicată în diferite proiecte de educaţie, protecţie socială şi advocacy pentru copiii din familii sărace, copiii victimă a violenţei, copiii victime ale exploatării prin munca, copiii străzii, copiii refugiaţi, copiii din comunităţile dezavantajate, copiii cu dizabilităţi etc., lucrând cu copiii si familiile acestora pentru îmbunătăţirea vieţii lor de zi cu zi şi crearea unor planuri de viitor. În programele derulate în anul 2007 au fost implicaţi peste 30.000 de copii. Salvaţi Copiii îşi utilizează experienţa globală pentru a obţine din partea organismelor guvernamentale decizii şi iniţiative de pe urma cărora să beneficieze toţi copiii.

    Pentru mai multe informaţii despre programele Salvati Copiii România vizitaţi www.salvaticopiii. ro

      Data/ora curentă este: Joi 2 Mai 2024 - 6:25