Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    Casa Memoriala "Ion SIUGARIU" BAITA

    Casa de Cultura TAUTII M.
    Casa de Cultura TAUTII M.


    Numarul mesajelor : 12
    Data de inscriere : 25/02/2009
    Localizare : Maramures ROMANIA

    Casa Memoriala "Ion SIUGARIU" BAITA Empty Casa Memoriala "Ion SIUGARIU" BAITA

    Mesaj  Casa de Cultura TAUTII M. Dum 8 Mar 2009 - 0:39

    http://www.muzeumm.baiamare.rdsnet.ro/siugariu.htm

    Casa în care s-a nascut poetul Ion Siugariu, a fost deschisa publicului vizitator in anul 1983 si adaposteste manuscrise , fotografii, corespondenta de familie, piese de mobilier si obiecte specifice zonei miniere .
    Ion Siugariu a vazut lumina zilei la 6 iunie 1914, în Baita, sat situat în apropierea Baii Mari, fiind primul nascut între cei sase copii ai familiei Ion si Floarea Sugar. Primii ani de scoala îi urmeaza la Baita. Dupa terminarea clasei a IV-a, este admis ca elev la Scoala Normala din Oradea. În iunie 1932 trece în cursul superior al Liceului "Emanuil Gojdu" Oradea. Anii de liceu ai lui Ion Siugariu corespund cu acea efervescenta artistica începuta în Transilvania prin 1933, sustinuta de publicatii ale momentului cum ar fi revista Abecedar. Într-un asemenea mediu , calitatile exceptionale ale elevului Ion Siugariu nu întârzie sa se arate, remarcându-se prin puterea de receptare , analiza si întelegere a noului fenomen liric.
    În mai - iunie 1934 debuteaza în cadrul revistei "Observatorul", publicatie a liceului din Beius, cu poezia "Imn tineretii".
    Toamna anului 1936 îl gaseste pe Ion Siugariu la Scoala de Ofiteri de Rezerva din Ploiesti
    În septembrie 1937 Ion Siugariu se înscrie la Facultatea de Litere si Filozofie , specialitatea filologie moderna, urmând o perioada în care traieste numai pentru poezie si prin poezie. Colaboreaza la o seama de publicatii din Capitala si din provincie, legând numeroase cunostinte si prietenii literare mai ales cu scriitori din generatia tânara.
    În noiembrie 1941 este ales presedinte al Asociatiei Studentilor Refugiati , din toata tara, calitate în care desfasoara o rodnica activitate publicistica si organizatorica.
    Ianuarie 1943 este anul în care poetul este concentrat ca ofiter de rezerva la o scoala de instructie din Ploiesti, apoi repartizat la un Regiment de infanterie la Bacau.
    În iulie 1943 se casatoreste la Râmnicu - Vâlcea cu Lucia Stroescu, studenta la farmacie.
    Mai 1944 poetul e din nou concentrat si trece cu frontul la 30 km de Baita, si în continuare , prin Pusta ungara, pe pamântul Cehoslovaciei pâna în Tatra.
    Prin intermediul jurnalului pe care îl tine, ne înlesneste cunoasterea etapelor pe care le parcurge în razboi, starea de spirit a ostasului fiind mai mult un jurnal al starilor sufletesti decât al faptelor de razboi.
    Cel care credea cu toata convingerea în epoca de refaceri care va urma razboiului, visând sa contribuie cu spiritul sau tânar la înflorirea noii literaturi, avea sa se stinga la 1 februarie 1945, în batalia pentru orasul Brezno (Cehoslovacia), secerat de explozia unui proiectil inamic.

    ©️ 2004 Muzeul Judetean Maramures.
    Toate drepturile rezervate.
    Webmaster:Marcel Tura

      Data/ora curentă este: Joi 14 Noi 2024 - 8:55