Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    2010 Anul European de Combatere a SĂRĂCIEI şi a EXCLUDERII SOCIALE

    Admin
    Admin
    Admin


    Numarul mesajelor : 608
    Data de inscriere : 04/02/2009
    Varsta : 76
    Localizare : Ashkelon, Israel

    2010 Anul European de Combatere a SĂRĂCIEI şi a EXCLUDERII SOCIALE Empty 2010 Anul European de Combatere a SĂRĂCIEI şi a EXCLUDERII SOCIALE

    Mesaj  Admin Lun 9 Mar 2009 - 9:46

    Prima celebrare a Zilei Internaţionale a Dreptăţii Sociale


    Pe 20 februarie 2009, la Casa ONU din Bucureşti, Reprezentanţa Organizaţiei Naţiunilor Unite în România împreună cu Reţeaua Naţională Antisărăcie – Includere Socială (RENASIS) şi Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND), au marcat evenimentul de celebrare pentru prima dată în lume a Zilei Internaţionale a Dreptăţii Sociale printr-o dezbatere la care au participat 40 de persoane, reprezentând organizaţii internaţionale, autorităţi, societatea civilă.

    Aşa cum afirma în cuvântul său domnul Jan Sorensen, Reprezentant Rezident ONU la Bucrureşti, ONU doreşte să ofere oportunitatea ca reprezentanţi ai Agenţiilor ONU, ai Ministerelor, Agenţiilor Guvernamentale şi ONG-urilor din România să lucreze împreună pentru construirea de noi parteneriate în vederea promovării dreptăţii sociale.

    Dna. Cristina Loghin, Preşedinte RENASIS, a afirmat că Dreptatea Socială este o prismă prin care se poate percepe lumea dar şi o forţă de motivare prin care se poate transforma lumea. În discursul său, plecând de la date concrete ale nivelului de sărăcie mondială în care peste 1,3 bilioane de oameni trăiesc sub 2 USD/zi - din aceştia 3 milioane sunt în România, s-au menţionat bazele de abordare a guvernării mondiale: demnitate umană, libertate şi responsabilitate, integritatea creaţiei, având în vedere principiile care guvernează crearea, punerea în aplicare, urmarea şi evaluarea structurilor de guvernare mondiale: subsidiaritatea, participarea.
    Doamna Mariana Nedelcu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, afirma că angajamentele statului român asumate prin diferite pârghii economice, sociale, legislative, educaţionale trebuie să fie în favoarea promovării echităţii și egalităţii, principii fundamentale ale unei societăți moderne. România a făcut în acest sens eforturi susținute pentru a crea cadrul necesar promovării dreptății sociale la toate nivelurile. Simpla existență a sărăciei extreme constituie o injustiție. Cei ce trăiesc în sărăcie sunt lipsiți de o serie de drepturi fundamentale, iar creşterea inegalităţilor în distribuţia veniturilor între indivizi este o dificultate în aplicarea instrumentelor europene, a Cartei Sociale Europene revizuită; a Codului European privind Securitatea Socială; a Cartei drepturilor fundamentale ale omului; precum și a altor instrumente care demonstrează angajamentul României în respectarea drepturilor sociale, a drepturilor fundamentale ale omului.

    Reprezentantul Ministerului de Justiţie, dna. Anca Tamaş, a scos în evidenţă faptul că, în opinia ei, dacă nu există justiţie civilă nu putem vorbi de justiţie socială şi a făcut referire la cele patru coduri (Penal, de Procedură Penală, Civil şi de Procedură Civilă) care au fost modificate spre a veni în sprijinul cetăţeanului în facilitarea acestuia la accesul şi la participarea la procesul judiciar.

    Reprezentantul Ministerului Sănătăţii Publice, dl. Mihăiţă Lupu a atras atenţia asupra necesităţii informării cetăţenilor prin campanii (ex. Stil de viaţă sănătos, o campanie despre nutriţie care va debuta în aprilie a.c.) . Responsabilitatea civică şi implicarea activă a cetăţenilor în actul de dreptate socială a fost menţionată şi de domnii Ionuţ Sibian, Preşedinte FOND, şi de către Viorel Micescu, Director CENTRAS.

    Necesitatea prezentării pe site-urile autorităţilor a datelor statistice din diferite domenii de interes general şi întărirea dialogului civic cu sindicatele, patronatele şi reţele de ONG-uri sunt două aspecte pe care dl. Bogdan Hossu Sindicatul Cartel Alfa, le-a menţionat ca fiind importante în procesele legate de realizarea dreptăţii sociale în România.

    Problematica sărăciei copiilor în România şi aplicarea legislaţiei aferente a fost abordată atât de reprezentanţii ONG-urilor cât şi de către dna. Voica Pop, UNICEF, dorindu-se ca o evaluare a implementării acestei legislaţii să fie făcută cât mai repede pentru a se trece la o altă etapă de implementare adecvată noilor cerinţe.

    Ce ne dorim pentru viitor? Ce gen de societate ar putea să fie acceptată ca o guvernare mondială? Ce consecinţe sunt aşteptate de la schimbările structurale ale guvernării mondiale pentru societate în general? (dreptate, solidaritate mondială, pace).

    Pentru ca un nou dialog să poată fi posibil în societatea actuală, plecând de la aşteptările profunde pe care aceasta le are, trebuie să facem diferenţe între atitudini, şi să le eliminăm pe cele care se referă la comportamente ostile (din principiu sau din ignoranţă). Din acest punct de vedere Ziua Mondială pentru Dreptate Socială se adresează tuturor acelor care pot contribui să refacă un dialog adevărat cu societatea, şi anume:

    - Mass mediei care tinde uneori să ridiculizeze sau să minimizeze convingerile etice prezentându-le ca pe nişte antichităţi sau ca pe nişte morale învechite, să continue eforturile proprii de autoinformare şi de explicare corectă a acestor principii.
    - Responsabililor de întreprinderi şi patronilor de firme, să pună în practică respectul care este cerut prin aceste principii ale diversităţii, inclusiv cele religioase.
    - Autorităţilor publice şi marilor actori naţionali, pentru ca ei să ia în considerare ritmul necesar de fiecare persoană al propriei vieţi, de ex. repaosul duminical, timpul necesar pentru formarea personală şi familială.
    - Parlementarilor, pentru ca ei să poată construi până la capăt un serviciu public de educaţie pluralistă, inclusiv în plan universitar.
    - Autorităţilor publice naţionale, locale şi municipale, pentru ca ele să promoveze ca instanţele naţionale şi locale să promoveze dialoguri convingătoare.
    - Sistemul educaţional naţional să pună în practică progresiv şi eficient modurile de formare pedagogică astfel încât să fie definit locul acestui concept şi în societatea noastră.


    Date de contact RENASIS: str.Washington nr.38, s.1, Bucuresti 71241, tel/fax 0212304013/0212312900, ronapsin@gmail.com, office@renasis.org, www.renasis.org

      Data/ora curentă este: Joi 14 Noi 2024 - 20:01