Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    Dezbaterea nevoilor emergente ale copiilor din Romania

    Admin
    Admin
    Admin


    Numarul mesajelor : 608
    Data de inscriere : 04/02/2009
    Varsta : 76
    Localizare : Ashkelon, Israel

    Dezbaterea nevoilor emergente ale copiilor din Romania Empty Dezbaterea nevoilor emergente ale copiilor din Romania

    Mesaj  Admin Sam 4 Apr 2009 - 8:55

    Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile – FDSC – a organizat pe data de 31 martie seminarul „Nevoi emergente ale copiilor din Romania“, intalnire ce a urmarit familiarizarea specialistilor din Romania (profesori, psihologi, asistenti sociali, lucratori de tineret etc.) cu modalitatile de identificare a nevoilor emergente actuale (nevoi pe cale de aparitie datorate evolutiei economice, culturale sau politice) ale copiilor precum si cu modalitatile prin care specialistii si statul pot raspune acestor nevoi. La seminar au participat 44 de persoane, reprezentand organizatii neguvernamentale care lucreaza cu copiii, institutii publice abilitate, profesori, educatori, specialisti.

    Punctul central al intalnirii a fost marcat de prezentarea doamnei Rekha Wazir, expert international si Senior Associate al organizatiei International Child Development Initiatives (ICDI) din Olanda, organizatie cu care FDSC colaboreaza de peste 3 ani pe proiecte destinate copiilor si tinerilor.

    Rekha Wazir a prezentat nevoile emergente actuale ale copiilor in diferite societati, reiesite din studiul derulat de ICDI in diverse tari si cuprins in cartea „Newly Emerging Needs. An exploration”. Au fost prezentate diverse preocupari ale copiilor, tendinte noi sau implicarea minorilor in diverse activitati care nu se regasesc in latura de normalitate a vietii unui copil. La nivel global exista o multitudine de nevoi emergente care difera in functie de contextul local in care apar. Trendul hikikomori este unul din aceste exemple - adolescentii din Japonia se inchid in dormitor pentru perioade lungi, pana la 2-3 ani de zile, pentru ca nu sunt capabili sa vorbeasca cu parintii lor sau sa faca fata presiunii de la scoala. Alte exemple sunt baietii din Palestina care se arunca in aer din patriotism, rata ridicata a suicidului in randul fetelor adolescente hinduse din Haga deoarece nu pot se pot adapta societatii olandeze; retetele cu pilule contraceptive pentru fete de 10 ani din Marea Britanie ca o precautie in cazul in care sunt violate si pot deveni insarcinate; sau cresterea rapida a bandelor de strada ale copiilor, ca o alternativa la familie, in El Salvador, sunt doar cateva evenimente care pot avea semnificatie la nivel global numai in contextul singular in care au aparut.

    In afara de aceste tendinte si exemple care pot parea „extreme” au fost discutate si tendintele create de noile contexte, de exemplu mixul dintre real si virtual, dintre comunicarea reala si cea din mediul virtual si cum influenteaza acestea comportamentul si viata copiilor. Rekha a prezentat apoi modul in care aceste nevoi emergente pot fi observate in Romania si cum se poate actiona ulterior pentru a oferi solutii pentru aceste nevoi.

    In cadrul seminarului a avut loc apoi o scurta dezbatere a noilor trenduri si probleme cu care se confrunta copiii romani in ziua de azi, participantii enumerand cateva dintre probleme: imaginea de sine disproportionata, modelele generationale, scaderea interesului pentru jocurile de echipa in mediul real, maturizarea timpurie cauzata de interesul fata de stiri, moda, lipsa banilor etc.

    Seminarul a reprezentat evenimentul de lansare a proiectului „Abordari inovatoare in profesionalizarea lucrului cu copiii”, FDSC urmand sa aplice o serie de focus-grupuri, interviuri, chestionare care corelate cu monitorizarea presei vor constitui bazele studiului de tara „Nevoi emergente actuale ale copiilor din Romania” care va fi lansat in luna septembrie.

    Studiul de tara va fi urmat de crearea unei metodologii de interventie, a unei platforme on-line si de formarea a 110 specialisti care sa identifice si sa actioneze proactiv si eficace in depistarea nevoilor emergente si gasirea solutiilor de adresare a acestor nevoi.


    Pentru mai multe amanunte legate de acest proiect puteti scrie la adriana.popescu@fdsc.ro


    Proiect realizat in parteneriat cu Children of Slovakia Foundation (Slovacia) si International Child Development Initiatives (Olanda) finantat de ANPCDEFP prin programul Leonardo da Vinci – Transfer de Inovatie

      Data/ora curentă este: Vin 15 Noi 2024 - 0:46