alinutza Mar 17 Feb 2009 - 9:14
Vizitând oraşul montan Gura Humorului şi Suceava, paşii m-au purtat prin unicul şi minunatul Muzeu al Obiceiurilor Populare din Bucovina( Gura Humorului).În dorinţa de a cunoaşte rădăcinile românului vizitasem multe muzee de cultură şi artă populară. Aici însă am gasit ceea ce nu mai găsisem niciunde: ţăranca cu fusul în mână, în portul tradiţional, aşteptând la masa scundă, în odaia împodobită cu rodul muncii sale, torcând din caier firul de lână atât de preţios. Am petrecut aici Noaptea Sfântului Andrei( 29 spre 30 noiembrie) păzind usturoiul, noaptea Anului Nou- colindaţi de ceata din Udeşti,pregatirea anului agrar- februarie,pe 17 martie Alexiile- reorganizarea stupinelor, Paştele- participând la sfinţirea bucatelor, Nedeia de Sf. Ilie( mijlocul verii pastorale)şi multe alte evenimente importanta, insoţiţi fiind de ghidul muzeului, om cu har şi mândru că este român şi că poate ajuta la regăsire. Vatra parcă transmitea căldură chemând pe cei ai casei să se adune la ceas de cină şi de poveste, în curte aşteptau colindători. Am primit astfel feciorii cu Ursul, Cu Capra. Bărdaca cu licori rubinii, colacul, mere, nuci, plăcinte le-au fost răsplata. Timpul a trecut încet şi întregul sat s-a strâns la zi de sărbătoare: într-o sală, cu mic cu mare, participau, alături de cruce, în faţa frumos meşteşugitelor porţi de lemn, la viaţa satului. Horă cea mărunt, mărunt învârtită de tinerii, în minunatul port tradiţional, făcea ca din opinci să sară scânteie, iar pe chipuri să răsară bucurie şi voie bună... Dar cuvintele nu pot cuprinde ceea ce ochiul şi sufletul ar pătrunde altfel. Vă invit,dar, în Bucovina!