Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Palatul Copiilor din Slobozia, Ialomita – o noua haina sub o noua conducere

  Maier
  Maier
  Admin

  Numarul mesajelor : 913
  Data de inscriere : 06/02/2009
  Varsta : 71
  Localizare : Ashkelon,Israel

  Palatul Copiilor din Slobozia, Ialomita – o noua haina sub o noua conducere Empty Palatul Copiilor din Slobozia, Ialomita – o noua haina sub o noua conducere

  Mesaj  Maier la data de Sam 27 Feb 2010 - 18:05

  In tumultul politic al zilelor noastre, asaltati de candidati ori de criza, uitam cel mai adesea de bunul comunitar cel mai de pret, copiii nostri. Multi dintre ei, foarte talentati, daruiti cu har de natura, fac cinste orasului nostru prin dezinvoltura cu care imaginatia lor isi face loc in cotidian. Un spatiu in care inventivitatea si talentul copiilor se manifesta fizic, este Palatul Copiilor din Slobozia. Marginalizat de media locala in favoarea luptelor electorale si a problemelor de zi cu zi, acest lacas de cultura juvenila merita un loc mai bun in ierarhia preocuparilor presei. Este vorba de copiii nostri pana la urma.

  Intr-o lume bantuita de crize, e timpul sa ne amintim de copiii nostri

  Ne-am obisnuit sa citim febril stiri palpitante despre omoruri, sinucideri sau furturi, despre coruptie, spaga si lipsuri, uitand cu totul ca mladitele neamului viseaza si creeaza deja un viitor pe masura intelegerii si priceperii lor. Stim ca acest palat a cam fost lasat la voia intamplarii in utimii ani. Cam asa cum sunt lasate mai toate in tara noastra. Paragina si delasarea sunt la ordinea zilei in ceea ce priveste arta, cultura, patrimoniul urban.
  Cum de la 1 septembrie 2009, la conducerea Palatului Copiilor din Slobozia a fost numita profesoara Banica Ilaria Cristina, venita de la catedra de sport a Liceului de Arta “Ionel Perlea’, am vrut sa vedem si noi daca apare ceva nou la Palatul Copiilor din Slobozia.. Chiar de la intrare, te intampina aerul schimbarii. Un hol primitor, cu afise orientative frumos realizate, indruma vizitatorul sau elevul catre cercurile palatului. Un aer cald, primitor, un zambet pe fata noii directoare imi dau speranta de vesti bune. “Prima impresie, sincer, a fost ca aici nu s-a mai lucrat de mult. Ca nu am auzit de acest Palat in oras. Pe o scara de la 1 la 10, starea in care am gasit Palatul era undeva intre 6 si 7, cu indulgenta. Cu bani foarte putini, am facut aceste cateva schimbari la intrare pentru un ambient mai primitor’ , declara cu mandrie domnisoara directoare.

  Cercuri vechi si cercuri noi

  Referitor la schimbari pe plan organizatoric, “potrivit organigramei, nu se poate face nimic pentru ca totul este reglementat de la Inspectoratul Scolar, dar, pentru ca profesoara de la cercul foto s-a pensionat, s-a creat posibilitatea unei catedre noi si astfel am infiintat cercul de gimnastica si dansuri’, unde Cristina Banica preda unui numar foarte mare de elevi. “Practic stau afara, in vestiar, asteptand sa se termine ora, ca sa intre seria urmatoare. Am fost surprinsa de avalansa de solicitari pentru aceasta activitate’, spune directoarea despre singurul cerc nou aparut in organigrama.

  Toate activitatile sunt gratuite

  La ora actuala, fiind vorba doar de activitati gratuite, Palatul Copiilor este organizat pe 11 cercuri, raspandite generos pe o suprafata de 1.140 de metri patrati. Copiii vin in program extrascolar, numai din pasiune. Peste 1.100 de elevi sunt impartiti intre informatica, agrobiologie, arte plastice, chimie experimentala, navomodele, atelierul fanteziei, automodele, karting, gimnastica-dans si electronica. Prichindeii de la gradinita, alaturi de copiii din clasele mari, isi impart cele 11 laboratoare din care se remarca cel de informatica, dotat cu 10 calculatoare performante.
  “Probleme mai sunt cu dotarile. Mobilierul are un aer invechit, si chiar am luat mese de la casare ca sa dotez unele laboratoare. In rest, vreau sa arat ca si pe criza, chiar cu bani putini, pot face ceva pentru copiii din Slobozia’, spune directoarea, plina de speranta. Cele 11 cadre didactice, din care 5 cu gradul didactic I, 4 cu definitivat si 4 maistri instructori, urmaresc ca la fiecare ciclu de activitati elevii sa-si poata afirma personalitatea in orice competitie viitoare.

  Performantele micutilor pasionati

  palatul-copiilor3Unitatea a obtinut performante deosebite de-a lungul anilor. Palmaresul este uimitor, numeroase premii I la concursuri judetene si interjudetene, premii si distinctii, medalii si cupe la diverse concursuri. Marturie stau peretii tapetati cu diplome si vitrinele intesate de medalii si cupe. Cele mai multe solicitari sunt spre cercul de dans, spre artistic, cum ar fi cercul de fantezie, unde copiii invata sa faca din diverse materiale naturale sau sintetice, lucruri minunate. Din manutele lor delicate ies adevarate opere de arta. Spiritul competitiv se manifesta in randul elevilor si, sub indrumarea profesorilor, acestia realizeaza performante deosebite. Multe au fost realizate la cercul de pictura, dar nu pot fi uitate activitatile de navo si auto modelism. In aceasta perioada, copiii pregatesc spectacole si activitati creative si artistice cu ocazia sarbatorilor de iarna. Simtul artistic si spiritul tehnic se imbina armonios in aceasta oaza de creativitate, unde tumultul cotidian ramane la usa. “Profesorii se implica mult in activitate. Vin cu idei noi si incurajeaza copiii talentati. Nu pot nominaliza pentru ca toate cadrele sunt daruite activitatii. Trebuie sa tinem cont ca acesti copii vin la cercuri din pasiune. Nu sunt obligati de nimeni si fac din placere ceea ce fac’, mai spune directoarea.

  La inceput de drum

  Speram ca proaspat numita directoare, sa poata trece cu succes peste dificultatile inerente unui moment de criza mondiala si sa ofere copiilor din Slobozia conditii cat mai bune pentru ca spiritul lor creator sa se manifeste performant, iar numele si realizarile acestora sa se faca auzite la nivel cat mai inalt. Fireste ca este de preferat ca si autoritatile locale, primaria, Consiliul Judetean, sa dea dovada de intelepciune si sa se implice mai mult in sustinerea activitatilor clubului. Sunt multi afaceristi care prospera si care pot sa se implice in sustinerea unor activitati la Palatul Copiilor din Slobozia, pentru ca in fond si la urma urmei, investitia in copii este cea mai rentabila, iar de politic ne-am cam saturat.

  Panait ARIN

  (preluat din ziarul "Stirea")

   Acum este: Lun 25 Mai 2020 - 1:14