Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    Targuri de carte

    Admin
    Admin
    Admin


    Numarul mesajelor : 608
    Data de inscriere : 04/02/2009
    Varsta : 75
    Localizare : Ashkelon, Israel

    Targuri de carte Empty Targuri de carte

    Mesaj  Admin Mar 17 Mar 2009 - 10:13

    Targurile de carte, noi destinatii turistice


    Judecand dupa numarul targurilor de carte programate pentru acest an, 2009 se anunta a sta sub zodia lecturii. Romanii au de unde alege. Nu numai Capitala, dar si orase ca Iasi, Brasov, Timisoara, Cluj-Napoca sau Constanta isi deschid portile pentru iubitorii de carte.


    Inceputul de primavara a adus in Sala Pasilor Pierduti din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan CUza" din Iasi primul Targ National de Carte, Muzica si Film, sau, pe scurt, CAMUFI. Vor urma alte 5 locatii: Targu-Mures (4-7 iunie), Brasov (10-13 septembrie), Sibiu (24-27 septembrie), Timisoara (8-11 octombrie) si Cluj-Napoca (5-8 noiembrie). Creat din dorinta de a sustine lectura, CAMUFI isi doreste sa devine o traditie, un eveniment national de amploare.

    Sub motto-ul "Ridicati-va prin carte, inaltati-va prin muzica", Brasovul gazduieste cea de-a sasea editie a Targului International de Carte si Muzica Libris. In perioada 19-22 martie, in Aula Magna a Universitatii Transilvania se vor reuni cartile, muzica, pictura si arta fotografica.

    Duios, Caravana trecea

    Programului LECTURA, initiat si derulat de Societatea Romana de Radiofuziune, este un program complex de sustinere, prin evenimente, a pietei educationale romanesti. Principalele componente ale programului sunt Targul International GAUDEAMUS Carte de invatatura - ajuns anul acesta la cea de-a XVI-a editie (25-29 noiembrie), Caravana GAUDEAMUS, inaugurata in anul 2000 si Targul GAUDEAMUS Carte Scolara - initiat in toamna anului 2003.

    Incepand cu acest an, Caravana cuprinde patru targuri organizate in principalele centre universitare din tara. Traseul Caravanei a inceput la Teatrul National din Craiova (25 februarie - 1 martie) si va continua cu Piata Unirii din Cluj-Napoca (1-5 aprilie), apoi Piata Unirii din Timisoara (13-17 mai). Punctul terminus il va constitui statiunea Mamaia din Constanta (19-23 august).

    Si ar mai fi...

    In Cluj-Napoca, primavara si toamna apartin cartilor. Astfel, in perioada 14-16 mai, in Piata Unirii, va avea loc "Primavara Cartilor", iar intre 15 si 17 octombrie, in acelasi loc, se va desfasura "Toamna Cartilor". Ambele manifestari sunt organizate de Centrul Cultural Francez. Tot in Cluj, in luna noiembrie, la Casa Municipala de Cultura, un alt eveniment cultural isi va astepta vizitatorii: Targul de carte veche.

    Revenind in Bucuresti, zilele trecute s-a incheiat AMPLUS, Salonul de Carte si Presa, care desi nu este la fel de renumit ca Bookfest sau Gaudeamus, si-a avut totusi vizitatorii sai. Si ca tot am mentionat de Bookfest, editia din acest an va avea loc intre 17 si 21 iunie.

    Alternativa internationala

    Pentru cei pe care criza nu i-a afectat inca, exista varianta targurilor de carte din strainatate. Astfel, startul se da la Paris, unde intre 13 si 18 martie are loc "Salon du Livre de Paris". Urmeaza London Book Fair intre 20 si 22 aprilie. Apoi, cartile trec oceanul si ajung lao BookExpo America in perioada 28-31 mai si la BookExpo Canada, in Toronto, intre 19 si 22 iunie. Periplul literar se incheie in octombrie, la Frankfurter Buchmesse.

    Asadar, oferta este foarte variata. Exista turism cultural, turism religios, turism balneoclimateric, de ce nu ar exista si un turism literar, care sa urmareasca harta, din ce in ce mai extinsa de altfel, a targurilor de carte?

    Cu toate acestea, desi targurile de gen nu duc lipsa de vizitatori, o intrebare se naste: cati dintre acestia chiar cumpara o carte? Si, mai important, cati dintre cei care cumpara chiar citesc ceva? Andrei Ruse, un scriitor din generatia tanara, crede ca targurile de carte din Romania sunt privite nu neaparat ca evenimente culturale, cat mai ales ca un "hypermarket sufocant". "Targurile de carte din Europa sau din alte tari civilizate inseamna intalniri cu scriitorii, colocvii, dezbateri publice, s.a.m.d., pe cand la noi este ca o piata. La targuri, cartile sunt mult mai ieftine, nu? Cred ca va dura ceva, poate chiar un schimb de generatii, pana cand un astfel de eveniment la noi nu va mai fi privit astfel", conchide Andrei Ruse.

    In concluzie, targurile de carte starnesc interesul. Unde altundeva mai poti gasi la un loc atatea edituri si titluri, asezonate frumos cu promotii si concursuri? Acum, fiecare decide daca ramane la stadiul de simplu vizitator sau daca trece la nivelul urmator, cel de cumparator si, de preferat, cel de cititor.

    Oana Radu, redactor BizCampus, 16 martie 2009

      Data/ora curentă este: Mier 8 Mai 2024 - 16:57