Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  26,9 milioane dolari pentru cresterea capacitatii bibliotecilor publice de a raspunde nevoilor cetatenilor

  Admin
  Admin
  Admin

  Numarul mesajelor : 608
  Data de inscriere : 04/02/2009
  Varsta : 71
  Localizare : Ashkelon, Israel

  26,9 milioane dolari pentru cresterea capacitatii bibliotecilor publice de a raspunde nevoilor cetatenilor Empty 26,9 milioane dolari pentru cresterea capacitatii bibliotecilor publice de a raspunde nevoilor cetatenilor

  Mesaj  Admin la data de Sam 25 Apr 2009 - 7:45

  Bibliotecile publice din Romania vor primi o finantare de 26,9 milioane dolari pentru a creste capacitatea de a raspunde nevoilor cetatenilor. Finantarea va fi asigurata pe o perioada de 5 ani prin Programul Biblionet dezvoltat de Fundatia Bill & Melinda Gates .

  Fundatia Bill & Melinda Gates asigura o finantare de 26,9 milioane dolari pentru programul Biblionet, care va creste capacitatea bibliotecilor publice de a raspunde nevoilor cetatenilor. Lansarea oficiala a programului va avea loc joi 23 aprilie 2009, intre orele 10:30 si 12:30, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), Corp Fundatie, Calea Victoriei, nr. 88, sector 1.

  International Research & Exchanges Board (IREX) lanseaza joi 23 aprilie programul Biblionet – lumea in biblioteca mea. Acest program cu durata de 5 ani, in valoare de 26,9 de milioane de dolari, care are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice in Romania, este un parteneriat intre IREX, Fundatia EOS (Educating for an Open Society) ca furnizor de formare in domeniul IT, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si bibliotecile publice romanesti. Microsoft Corp., care este partener al programului Global Libraries la nivel mondial, va dona software in valoare de aproximativ 15 milioane de dolari catre biblioteci pentru facilitarea accesului public la Internet, in cadrul initiativei globale de a aduce beneficiile tehnologiei la nivelul comunitatilor.

  „Suntem foarte incantati ca Fundatia Bill & Melinda Gates a ales sa implementeze si in Romania programul Global Libraries, care va fi cunoscut sub numele de Biblionet – lumea in biblioteca mea. Milioane de romani vor beneficia de acces gratuit la calculatoare si Internet in bibliotecile publice din comunitatile lor si vor fi ajutati de bibliotecari profesionisti si bine instruiti. Impreuna cu partenerii nostri de la Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului National, ANBPR si furnizorul de formare EOS vom continua sa construim o serie de servicii moderne si relevante de bibilioteca, de care va beneficia intreaga comunitate”, a precizat Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet.

  Prin acest program:

  • Mai mult de 1.500 de biblioteci publice vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet printr-un proces de selectie competitiva;

  • Peste 2.500 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potentialul noilor resurse tehnologice in beneficiul comunitatii;

  • ANBPR va extinde aria serviciilor pe care le va furniza bibliotecarilor; si

  • Administratia centrala si locala va acorda mai mult sprijin bibliotecilor.

  ”Prin asigurarea accesului la Internet si a cursurilor de formare pentru utilizatori, bibliotecile publice deschid calea catre noi cunostinte si oportunitati,” a explicat Deborah Jacobs, directoarea programului Global Libraries al Fundatiei Bill & Melinda Gates. „Credem”, a continuat doamna Jacobs, „ca acest parteneriat cu IREX, administratia centrala si locala, mediul de afaceri si bibliotecarii din Romania va duce la crearea unei retele de biblioteci care se autosustin si care asigura legatura dintre oameni, informatie si servicii ce le pot imbunatati viata.”


  In Romania, 80% din populatie, mai ales din zonele rurale, nu are acces permanent la Internet. Din aceasta cauza, pentru multi dintre cetatenii tarii nu sunt disponibile beneficiile economice si sociale ale accesului la Internet, cum ar fi serviciile de e-administratie, gasirea unui loc de munca, informatii din domeniul sanatatii, servicii bancare si de administrare online a afacerilor sau comunicarea cu rudele din strainatate.
  Maier
  Maier
  Admin

  Numarul mesajelor : 913
  Data de inscriere : 06/02/2009
  Varsta : 71
  Localizare : Ashkelon,Israel

  26,9 milioane dolari pentru cresterea capacitatii bibliotecilor publice de a raspunde nevoilor cetatenilor Empty Bibliotecile publice intră în reţea

  Mesaj  Maier la data de Joi 26 Noi 2009 - 13:09

  Începând de ieri, 40 dintre bibliotecile publice din judeţele Bacău, Bihor, Brăila, Constanţa, Galaţi, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sălaj, Suceava
  şi Vâlcea au fost dotate cu calculatoare conectate la internet, de pe care se pot accesa toate bibliotecile virtuale din lume şi alte pagini web
  care prezintă cărţi în varianta on-line.

  Este vorba despre programul
  „Biblionet - lumea în biblioteca mea (www.biblionet.ro)”, finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates cu 26,9 milioane de dolari, cu scopul de a asigura accesul gratuit la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

  Potrivit lui Paul-Andre Baran, directorul programului „Biblionet”, pentru moment e vorba de 40 de biblioteci, iar până la finele anului vor fi dotate toate cele 235 din aceste judeţe. Acestea au fost selectate dintr-un număr de 31 de biblioteci judeţene şi 714 biblioteci locale care au completat aplicaţii on-line.

  Ultimul loc la accesarea internetului

  „64% dintre români nu au folosit niciodată serviciile de internet în 2008, iar România este pe ultimul loc în UE la acest capitol, conform unui raport publicat în august. E esenţial ca românii să aibă acces la internet şi calculatoare, pentru a reduce decalajul digital. Din această cauză, nu sunt disponibile beneficiile economice şi sociale ale accesului la internet pentru mulţi dintre cetăţenii ţării”, a declarat Paul-Andre Baran.

  Programul „Biblionet - lumea în biblioteca mea” a fost lansat în aprilie, de Ziua Mondială a Cărţii, şi se întinde pe cinci ani, timp în care peste 1.600 de biblioteci publice din România, adică mai mult de jumătate din ţară, vor primi calculatoare pentru accesul publicului la internet, iar peste 3.000 de bibliotecari vor participa la cursuri de instruire în acest sens.

  La sfârşitul anului 2009, bibliotecile înscrise în program vor avea instalate 994 de calculatoare cu aplicaţii Microsoft, iar cele 12 biblioteci judeţene selectate au primit deja 132 de laptopuri, ceea ce ridică numărul total de calculatoare la 1.126.

   Acum este: Lun 30 Mar 2020 - 9:55