Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    "Berlin Modernism" si "Neu Bau Land I"

    Admin
    Admin
    Admin


    Numarul mesajelor : 608
    Data de inscriere : 04/02/2009
    Varsta : 75
    Localizare : Ashkelon, Israel

    "Berlin Modernism" si "Neu Bau Land I" Empty "Berlin Modernism" si "Neu Bau Land I"

    Mesaj  Admin Sam 31 Oct 2009 - 8:16

    In cadrul Zilelor Culturii Germane care se desfasoara in perioada 1-9 noiembrie, Ambasada Republicii Federale Germane va invita la vernisajul expozitiilor de fotografie „Berlin Modernism” si „Neu Bau Land”, marti, 2 noiembrie, orele 17:00, la Galeria Dalles.

    Expozitia “Berlin Modernism”, al carei autor este fotograful Alfred Englert, reprezinta un adevarat tur fotografic al istoriei arhitecturii europene din ultimii 100 de ani. Expozitia prezinta un numar impresionant de edificii ale arhitecturii moderne, accentuand perspectiva estetica si inovatia tehnica.

    Pornind de la ideea ca arhitectura determina imaginea de ansamblu a unui oras, mai ales atunci cand natura nu a fost foarte darnica iar peisajul nu este impresionant, arhitectii germani au gasit la Berlin terenul propice pentru a inova si experimenta. Si asta cu atat mai mult cu cat orasul nu pastreaza prea mult din vestigiile sale istorice, aproape nimic din vechea cetate medievala, doar cateva relicve din perioada Renascentista si alte citeva tipice Clasicismului.

    Totusi, ultimele decenii au adus o schimbare majora, Berlinul dobandind statutul unui oras reprezentativ pentru peisajul arhitectural contemporan, atat la nivel european, cat si la nivel international. Chiar daca publicul larg este familiarizat in primul rand cu edificii precum celebra Poarta Brandenburg sau Castelul Charlottenburg, cladirile apartinand noului val merita pe deplin aceeasi recunoastere. Tocmai de aceea, expozitia “Berlin Modernism” isi propune sa aduca in prim-plan o parte din cladirile noi, futuriste, spectaculoase, dar si unele comune, adesea etichetate pe nedrept de publicul nespecializat ca fiind “urate”.

    Niciun alt oras european nu a imbratisat Modernismul cu atata consecventa ca Berlinul, poate si pentru ca, in ultimii 100 de ani, orasul a trecut printr-un amplu proces de reconstructie. Modernismul german este caracterizat de forme simple, rationalitate si functionalitate, iar in cadrul expozitiei veti putea admira operele unor arhitecti consacrati, de la Walter Gropius si Mies van der Rohe, la Norman Foster si Zaha Hadid.

    Aceasta expozitie prezinta un spectru larg de proiecte, de la perioada Bauhaus si pana la perioada contemporana, oferind o perspectiva fotografica unica asupra unui secol de istorie a arhitecturii europene.

    Cea de a doua expozitie, “Neu Bau Land”, are ca tema centrala arhitectura si procesul de restructurare urbana din fosta Germanie Democrata. Asa cum era de asteptat, dupa reunificarea celor doua tari odata cu disparitia Zidului Berlinului, in Germania de Est domeniul constructiilor a cunoscut un adevarat boom. Iar expozitia de la Galeria Dalles isi propune sa prezinte o perspectiva comprehensiva a peisajului urbanistic din fosta tara comunista, un adevarat succes din punct de vedere arhitectural.

    Proiectele au vizat atat cladiri din zona privata, cat si din spatiul public iar exemplele alese reprezinta materializarea unora dintre cele mai progresiste idei din arhitectura contemporana. Aceasta viziune avangardista este caracteristica nu doar cladirilor realizate de mari firme de arhitectura sau celor create de “staruri” internationale ale arhitecturii, ci si celor care au fost realizate de tineri arhitecti, castigatori prin concurs ai proiectelor respective.

    Curatorii expozitiei au ales o selectie de 145 de cladiri, 25 dintre acestea fiind descrise in detaliu, urmand ordinea cronologica a construirii lor. In acest fel, veti putea avea acces direct la intelegerea aprofundata a procesului amplu de reconstructie al Germaniei de Est.

    Din aceasta expozitie lipseste, in mod deliberat, orasul Berlin, dat fiind ca se afla intr-un permanent proces de transformare, de o amploare fara precedent, meritand o prezentare individuala care sa nu concureze alte orase din noul stat federal.

    Procesul de dez-industrializare a unor orase sau chiar zone intregi a lovit fosta Germanie Democrata cu o forta de nebanuit, luand prin surprindere atat pe arhitecti, cat si pe autoritati. Prin urmare, Programul de Restructurare Urbana a Germaniei de Est este de cativa ani o prioritate atat la nivelul Guvernului central, cat si la nivel descentralizat.

    Micsorarea zonelor urbane, redimensionarea lor, poate insemna mai mult decat o simpla pierdere de spatiu. Noi forme ale discursului urban contribuie la identificarea unor strategii hoilistice de planificare al caror scop este de a transforma un proces adesea inevitabil, intr-o strategie bine gandita de design si imbunatatire a calitatii vietii. Acest obiectiv este atins prin restructurarea si restaurarea centrelor istorice ale oraselor, prin revitalizarea cartierelor care dateaza de la inceputul secolului 20, prin remodelarea si modernizarea unor zone exclusiv rezidentiale si relocarea si re-interpretarea unor elemente din fostele campusuri militare. O zona de interes aparte este cea a remodelarii peisajului urban in orase din zonele miniere dezafectate, care necesita un tratament special nu doar din punct de vedere arhitectural.

    Acest fenomen al micsorarii oraselor nu se limiteaza doar la Germania de Est. Unele orase si districte rurale din Germania de Vest se confrunta cu aceasta problema cauzata de modificari de ordin economic si demografic. Prin urmare, pe fondul unor asemenea provocari, orasele si zonele Germaniei reunificate reprezinta un teren propice pentru testarea si implementarea unor solutii noi de remodelare urbanistica si aici intervine rolul Neu Bau Land, rol ce produce un impact deosebit nu doar pentru Germania ca intreg, ci chiar si pentru alte tari care trec printr-o situatie similara.

    Accesul este liber, in limita locurilor disponibile.

      Data/ora curentă este: Sam 27 Apr 2024 - 0:37