Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    Bucuresti 1910-2010, Povestea unei geografii umane: Socializarea, un eveniment cu Adrian Majuru

    avatar
    Fundatia Calea Victoriei


    Numarul mesajelor : 5
    Data de inscriere : 06/01/2010

    Bucuresti 1910-2010, Povestea unei geografii umane: Socializarea, un eveniment cu Adrian Majuru Empty Bucuresti 1910-2010, Povestea unei geografii umane: Socializarea, un eveniment cu Adrian Majuru

    Mesaj  Fundatia Calea Victoriei Dum 10 Ian 2010 - 19:30

    Bucuresti 1910-2010, Povestea unei geografii umane: Socializarea, un eveniment cu Adrian Majuru

    Fundatia Calea Victoriei va invita in 14 ianuarie, de la 18:30, la o conferinta domnului Adrian Majuru in care se va povesti despre cum se socializau romanii in Bucuresti acum 100 de ani si cum s-au schimbat regulile, locurile de intilnire si oamenii pina in zilele noastre
    Orasul oriental a apartinut altor reguli si altor ritmuri de viata. Existau peisaje exclusiv masculine precum si modalitati de socializare a caror eticheta hranea o serie intreaga de mitologii si psihologii ale obedientei. Orasul timpului diluat avea o socializare incatusata rigorilor si cutumelor cum a fost obligativitatea insotirii fetelor si femeilor dincolo de granitele gineceului familial.
    Orasul modern destrama cu rapiditate atat abuzurile sociale cat si exigentele de casta dintre sexe. Modernitatea a insemnat si dobandirea spatiului public de catre femei. Ele devin stapane peste intreaga suita de accesorii care hranesc acest spatiu si dau si o alta directie socializarii, prin aparitia flirtului, curtoaziei, curtarii indelungate si finalizate cel mai ades prin obtinerea consimtamantului de logodna. Toate aceste confruntari, competitii, pande si vanatori continue, dintre el si ea, au parasit spatiul privat pentru a se derula in spatiul public. Si pentru ca toata aceasta poveste sa aibe cat mai multe capitole au fost create labirinturi, refugii, paranteze, forme si culori sociale, care s-au diversificat de la o generatie la alta.
    Aceste accesorii cotidiene care au dat un impuls fascinant socializarii in orasele noastre moderne desi au o istorie relativ recenta in povestea noastra urbana, de cca 250 de ani, si au purtat nume precum: teatrul (de vara, de varieteu), cabaretul, cafenele, restaurante si braserii, balul si dansul de societate de mai tarziu, parcuri de promenada dar si pentru echitatie, magazine de lux, agentii de vacanta, vilegiatura si excursiile de final de saptamana, tenisul de camp si sporturile de iarna, soirele si petreceri private, supeuri si lectii de pian etc.
    S-a schimbat si viata de acasa. Rigoarea intimitatii orientale a fost spulberata intr-o singura generatie, undeva intre 1830 si 1860, cind familiile incep a se vizita, inrudite sau mai putin. Apoi se petrec vizite si socializari in interiorul generatiilor mai tinere. Interiorul caselor se remodeleaza dupa aceste functii sociale, venite de afara iar interioarele se pun in slujba celor de afara.
    Intr-un final oamenii isi fac marturisiri. Daca la 1830 aproape singurul confesor era preotul prin spovedanie, dupa mijlocul secolului al XIX-lea, din filele jurnalului intim exista un plonjeu ireversibil catre marturisirea exclusiv laica, ajunganduse dupa 1920, la moda psihologului de familie sau de scoala.
    Socializarea este o poveste continua. Se schimba cu fiecare generatie si fiecare dintre noi poarta bagajul instrumentelor de socializare oferite de parintii nostrii sau alti adulti din preajma noastra precum si modificarile pe care le-am adus noi, in cele din urma, acestor instrumente.

    Data: 14 ianuarie, 18:30
    Taxa: 30 ron - adulti /25 ron - elevi, studenti
    Loc: Fundatie, Intrarea Pristolului nr 3

    inscriere la contact@victoriei.ro

      Data/ora curentă este: Vin 26 Apr 2024 - 14:41