Cultura pentru toti

Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Ţara Oaşului, între tradiţie şi inovaţie

  Maier
  Maier
  Admin

  Numarul mesajelor : 913
  Data de inscriere : 06/02/2009
  Varsta : 71
  Localizare : Ashkelon,Israel

  Ţara Oaşului, între tradiţie şi inovaţie Empty Ţara Oaşului, între tradiţie şi inovaţie

  Mesaj  Maier la data de Mar 28 Dec 2010 - 11:55

  În cadrul unui seminar organizat in 3 noiembrie a.c. la Primăria Negreşti Oaş au avut loc lansări de carte şi de film, respectiv vernisajul unei expoziţii de pictură dedicate culturii oşeneşti

  Sala de festivităţi a Primăriei Negreşti Oaş a găzduit ieri, de la ora 14.00, o manifestare culturală intitulată sugestiv “Ţara Oaşului, între tradiţie şi inovaţie”. În cadrul evenimentului a avut loc o dublă lansare de carte semnată de Ioan Cionca Todinca şi Vasile Bele, prezentarea filmului etnografic “Spectacolul nunţii în Ţara Oaşului”, respectiv vernisajul expoziţiei de pictură a certezeanului Vasile Marina.

  Ţara Oaşului – lait motiv
  La eveniment au fost prezenţi conferenţiar dr. univ. în cadrul Universităţii de Nord Baia Mare – Delia Suiogan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) – Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean – Liviu Marta, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură – Natalia Lazăr şi directorul Şcolii de Arte Satu Mare, Mircea Deac. În prima parte a evenimentului a avut loc o dublă lansare de carte. Astfel, Ioan Cionca Todinca, aflat la cea de-a IV-a apariţie editorială, şi-a lansat volumul “Leagăn de gânduri şi dor”, o carte de poezii inspirată din tradiţia Ţării Oaşului. Băimăreanul Vasile Bele şi-a lansat cartea “Nunta ca întemeiere”, un volum care înglobează cele mai sugestive “oraţii de colăcărie în poezia nunţii din Ţara Oaşului”, după cum a precizat tocmai autorul. În continuarea manifestărilor a fost prezentat un film etnografic intitulat “Spectacolul nunţii în Ţara Oaşului”. Filmul cuprinde un spectacol oferit de Ansamblul folcloric Oaşul al Casei de Cultură Negreşti Oaş la Muzeul Ţăranului Român “Dimitrie Gusti” din Bucureşti, ocazie cu care artiştii negreşteni le-au prezentat publicului spectator ritualul de nuntă oşenesc. În finalul evenimentului a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură semnată de Vasile Marina, un tânăr de 17 ani, elev al Şcolii de Arte Satu Mare. Artistul se află deja la a XVI-a expoziţie personală, tema principală a lucrărilor sale o reprezintă viaţa de zi cu zi, dar şi tradiţia Ţării Oaşului. În final, membrii Ansamblului folcloric Oaşul le-au oferit celor prezenţi un dans oşenesc spectaculos, în timp ce organizatorii i-au servit pe participanţi cu celebra pită de mălai, dar şi cu sarmale.

  Aprecieri unanime
  Atât cele două cărţi lansate cât şi picturile expuse ieri la Negreşti s-au bucurat de aprecierea celor prezenţi. Directorul CJCPCT, Felician Pop, a precizat că cele două apariţii editoriale sunt insolite şi cu atât mai importante cu cât ele aparţin unor autori populari. “Atât cele două cărţi cât şi expoziţia de pictură sunt cu atât mai valoroase cu cât este vorba despre regăsirea valorilor tradiţionale româneşti. Prin astfel de manifestări putem să ne păstrăm patrimoniul imaterial, reuşind astfel să ne păstrăm propria identitate ca popor”, a precizat conf. dr. univ. Delia Suiogan. Directorul Casei Orăşeneşti de Cultură Negreşti Oaş – Natalia Lazăr – şi-a exprimat speranţa ca astfel de manifestări să cunoască o dezvoltare în următoarea perioadă, reuşind astfel conservarea, dar mai ales promovarea tradiţiilor populare afectate de modernism.
  Ciprian Bâtea

   Acum este: Mar 14 Iul 2020 - 19:17