Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    "Majoritatea directorilor de cămine culturale nu sunt de specialitate"

    Admin
    Admin
    Admin


    Numarul mesajelor : 608
    Data de inscriere : 04/02/2009
    Varsta : 76
    Localizare : Ashkelon, Israel

    "Majoritatea directorilor de cămine culturale nu sunt de specialitate" Empty "Majoritatea directorilor de cămine culturale nu sunt de specialitate"

    Mesaj  Admin Lun 23 Feb 2009 - 20:52

    Mare parte din căminele culturale botoşănene nu au un personal angajat abilitat, astfel încât activitatea să fie revigorată. Fără a mai vorbi şi de pregătirea profesională extrem de deficitară, de multe ori aceştia fiind angajaţi pe alte criterii.
    „Ar trebui o amendare a legislaţiei prin care să se impună nişte condiţii foarte stricte de angajare a managerilor de cămine culturale. În care să se precizeze foarte clar că nu poate ocupa această funcţie decât cineva cu studii superioare. Salariile fiind foarte mici, Marea majoritate nu au studii de specialitate. Îndeplinesc şi rolul de bibliotecar şi director de cămin cultural”, a precizat şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Botoşani, Dănuţ Huţu, specificând că atribuţiunile instituţiei faţă de căminele culturale sunt foarte vagi, singurul lor fiind doar de avizare a înfiinţării, desfiinţării sau reorganizării aşezămintelor culturale.
    „Am trimis de două ori adrese primarilor şi i-am rugat să găsească resursele de finanţare pentru aşezămintele culturale şi angajarea de personal de specialitate. Cei mai mulţi au spus că nu pot pentru că nu au prevăzut în buget, alţii că nu au fonduri pentru aşa ceva. Cert e că ar trebui gândit rostul căminului cultural şi adaptat la ceea ce ar trebui el să fie pentru comunitate”, a subliniat Dănuţ Huţu. Din punctul său de vedere, căminul cultural ar trebui să fie o instituţie care să furnizeze activităţi culturale, programe artistice, concerte, spectacole de teatru. În acest sens se pot încheia parteneriate între instituţiile de cultură şi de spectacol din municipiu, respectiv Teatrul „Mihai Eminescu”, Teatrul pentru Copiii şi Tineret „Vasilache”, Orchestra „Rapsozii Botoşanilor”, Ansamblul „Balada” sau instituţii din alte judeţe cu căminele culturale.
    „Ar trebui organizate formaţii artistice pentru revigorarea tradiţiilor folclorice, cum fac cei de la Vârfu Câmpului, Vorona , Tudora. Să se ocupe de educaţia permanentă a populaţiei. S-ar putea organiza în cadrul căminelor culturale puncte de informare. Trei-patru computere conectate la Internet de unde oamenii să se poată informa. Apoi să se organizeze o serie de evenimente dincolo de nunţi, care din nefericire e principala lor activitate”, a mai adăugat directorul DJJCPC Botoşani. (Eliza Sofian)

    (Preluat din "Jurnalul de Botosani si Dorohoi", 23 februarie 2009)

      Data/ora curentă este: Vin 15 Noi 2024 - 0:46