Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    "Noaptea Institutelor Culturale" (I)

    Admin
    Admin
    Admin


    Numarul mesajelor : 608
    Data de inscriere : 04/02/2009
    Varsta : 76
    Localizare : Ashkelon, Israel

    "Noaptea Institutelor Culturale" (I) Empty "Noaptea Institutelor Culturale" (I)

    Mesaj  Admin Mier 4 Mar 2009 - 22:55

    A doua ediţie a Nopţii Institutelor Culturale, organizată de ICR în partneriat cu British Council, Institutul Goethe, Institutul Italian de Cultura, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Ungar, Institutul Polonez, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Centrul Ceh şi Institutul Francez, va avea loc pe 27 iunie (2008).

    INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN “EUROPENII ÎI PRIVESC PE EUROPENI“
    ora 18.00 / benzi desenate

    DELEGAŢIA VALONIA-BRUXELLES, în colaborare cu Institutul Cultural Român, prezintă expoziţia de benzi desenate „Europenii îi privesc pe europeni“. Banda desenată devine în această expoziţie o oglindă a societăţilor noastre, înfăţişându-ne un portret original şi plin de umor al europenilor. Concepţia şi textele expoziţiei aparţin lui Jean Auquier, iar scenografia lui Didier Geirnaert. La vernisaj vor vorbi Lidia Badea (responsabil activităţi bilaterale, Delegaţia Valonia-Bruxelles), Dodo Niţă (Preşedintele Asociaţiei Bedefililor din România) şi Alexandru Ciubotariu (desenator). Expoziţia va fi găzduită de Institutul Cultural Român în perioada 27 iunie – 8 iulie 2008.

    ULTIMII RAPSOZI
    “Pe uspăţ” cu sătenii din Vinerea, judeţul Alba
    ora 19.00 Vom fi gazda şi în acelaşi timp musafirii comunităţii din satul Vinerea, judeţul Alba. Un grup de 25 de săteni vor veni la ICR pentru a lua în primire spaţiul (atât sala mare, cât şi curtea) şi pentru a desfăşura activităţi tipice locului lor de baştină. Ne vor îmbia să servim bucate pregătite de ei, să-i cunoaştem pe oamenii importanţi din sat – potcovarul, dulgherul, vătaful de la căluşeri, ciobanul satului, vornicul, socăciţa –, vor sta de vorbă cu Grigore Leşe şi cu toţi cei prezenţi, vor povesti amintiri vechi şi istorii cu haz, vor cânta şi vor dansa căluşerul ardelenesc, ne vor arăta poze cu familiile şi strămoşii lor.


    DOCUMENTARE
    ora 22.30

    Obiceiuri din Bucovina / 15 minute Documentar realizat în anul 1937 de Fundaţia Culturală Regală Principele Carol, cu colaborarea „Societăţii Compozitorilor Români“ şi a Oficiului Naţional de Turism. Din păcate, în perioada celui de al doilea război mondial, s-a pierdut coloana sonoră a filmului.

    Obiceiuri folclorice de iarnă din România / 10 minute Documentar realizat de studioul de film „Alexandru Sahia“ la sfârşitul anilor ‘60, cu un comentariu în limba franceză. Prezintă în special obiceiuri de iarnă (colindatul, pluguşorul, precum şi dansurile de măşti) preponderent din Moldova şi Maramureş.

    Serie de scurtmetraje despre fondul etnografic bucovinean În anii 1973-1974, regizorul de filme documentare Ion Filip realizează o serie scurtmetraje, de 8 minute fiecare, cu rapsozi populari de pe Valea Superioară a Moldovei. Primul este o întâlnire între Harry Brauner (discipol al sociologului Dimitrie Gusti şi fratele pictorului Victor Brauner) şi rapsodul popular Isidor Andronicescu. Al doilea film este îi dedicat lui Isidor Andronicescu care povesteste participarea, în anul 1937, la un festival de folclor la Londra. Al treilea film este realizat în comuna Fundu Moldovei, în 1974, şi cuprinde cântece şi jocuri de nuntă.

    CENTRUL CEH

    FREAKA NIGHT III, ORA 23:00
    Choking Hazard
    locul desfăşurării: Centrul Ceh, strada Ion Ghica nr. 11
    principalul organizator: Centrul Ceh

    Motelul Halali este locul ideal.
    În pădure, în mijlocul sălbăticiei. Nici o creatură, în afară de angajaţii motelului nu se aventurează atât de departe. Este scenariul perfect pentru cursul de 3 zile ţinut de profesorul Reinis – Sensul Vieţii. Poate nu e cel mai bun lucru pentru toţi cei înscrişi la curs, însă un lucru e sigur – cursanţii vor învăţa câte ceva despre viaţă... şi supravieţuire. Din pădurea întunecată, mirosind a decadenţă şi sânge, apar zombie, care cu ochii lor însângeraţi, îi vânează pe cei slabi. Eroii poveştii noastre trebuie sa-i înfrunte singuri, fără nici un ajutor, tocmai pentru ca sunt prinşi în mijlocul pustietăţii.
    Nici o creatură, în afară de angajaţii motelului nu se aventurează atât de departe. În pădure, în mijlocul sălbăticiei.
    Motelul Halali este locul ideal.
    Rep. Cehă | 2004 | 81min | regie: Marek Dobeš
    VO cehă | subtitrări în engleză
    -------------
    ORA 1:00
    o serie de scurt-metraje româneşti de horror
    -------------
    ORA 3:00
    o surpriză pentru supravieţuitori
    DETALII


    INSTITUTUL CULTURAL FRANCEZ
    Să cântăm în noapte !

    Cinema – Sala Elvire Popescu
    19:00 « Când eram cântăreţ » un film de Xavier Giannoli, cu Gérard Depardieu, Cécile de France, 2006
    21:00 Concertul Barbarei Carlotti
    23:30 « Azi eram frumoasă, Jună » un film de Alexandra Gulea ; 2008
    01:00 « Cântecele de dragoste » un film de Christophe Honoré, cu Louis Garrel, Ludivine Sagnier, Chiara Mastroianni, 2007
    3:00 « Nu pe gură » un film de Alain Resnais, cu Sabine Azéma, Isabelle Nanty, 2003

    18.00-23.30 : Mediateca Maraton de lectură : lectură fragmentelor literare pe tema cântecului francez (texte scrise de cântăreţi, texte care se citesc sau se cântă…)

    18.00-00.00 : Holul Institutului
    « Cutia cu muzică » : selecţie liberă de publicul a titlurilor franceze într-un repertoriu muzical, uriaş şi divers. Imagini şi sunete din Sonovideoteca Institutului

    18.00-5.00 : Curtea Interioara
    Bistro : Degustare şi vânzare de specialităţi franţuzeşti
    Performanţe de dans de stradă (hip hop, breakdance, streetdance)

    18.00-23.00 : Spaţiul limbilor
    Activităţi ludice în fiecare sală, o scenă muzicală deschisă, cabaret literar, karaoke

    00:00 Bal în holul institutului
    DETALII

    CENTRUL CULTURAL AL REPUBLICII UNGARE ŞI INSTITUTUL POLONEZ

    Programele se vor desfăşura la sediul Centrului Cultural al Republicii Ungare
    Bucureşti, str. Batiştei nr. 39.

    WARSAW – BUDAPEST: NIGHT EXPRESS

    ora 18.00 – Concert de pian susţinut de Valeria Vetrici, premiată la a patra ediţie a Festivalului Muzicii Maghiare, pentru cea mai bună interpretare a Suitei op. 14 de Bartók Béla (CCU)

    ora 19.00 – Vernisajul expoziţiei „Motive româneşti în afişul polonez” (IP)
    Nume sonore ale Şcolii Poloneze a Afişului, reunite într-o expoziţie menită să prezinte creaţii dedicate filmelor româneşti care au rulat pe marile ecrane din Polonia, pelicule celebre regizate de Liviu Ciulei, Dan Piţa, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu ş.a.

    ora 19.30 – ESC – escapare – evadare: producţie de mişcare (M Studio din Sfântu Gheorghe) (CCU)
    Producţia intitulată ESC este un spectacol fără cuvinte/ text, montat pe elemente teatrale şi filmice. Principala sa tematică o reprezintă prizonieratul, experienţa claustrofobică a închiderii, care astfel devine şi leitmotivul diverselor situaţii.

    ora 20.30 – Zakariás Attila: Vernisajul expoziţiei Arhitectura ţărănească din Secuime (CCU)
    „Un tânăr arhitect n-ar trebui să se atingă de creion înainte de a fi cunoscut temeinic tradiţiile constructive ale poporului său.” (Kós Karoly, arhitect specialist in arhitectura tradiţională ţărănească din Transilvania)

    ora 21.00 – Antologia Animaţiei Poloneze, partea I (IP)
    ”Perle” ale animaţiei poloneze de la începuturi (anii ’50) până în prezent, o carte de vizită remarcabilă a culturii poloneze.

    ora 22.00 – Muzică renascentistă de la curtea regelui Ungariei, Mathias Rex, interpretată de Lyceum Consort (CCU)

    ora 23.00 – Spectacol-lectură / teatru contemporan polonez: Piesa “Copilul” de Maria Spiss, în lectura actorilor Florina Gleznea şi Florin Lăzărescu, regia: Mariana Cămărăşan şi Alexandra Penciuc
    Un cuplu de tineri de succes, moderni, bogaţi, deosebit de activi profesional, care însă nu mai reuşesc deloc să comunice, să relaţioneze autentic în viaţa intimă. Lumea lor se năruie treptat, sunt incapabili să acţioneze, să destrame inerţia.

    ora 23.45 – Anunţarea câştigătorilor concursurilor-anchetă lansate de Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Institutul Polonez

    ora 24.00 – Miez de noapte cu bigos (IP)
    Vă invităm la savurarea unui fel de mâncare tradiţional polonez - bigos, foooaaaarte complicat de preparat şi foooaaaarte plăcut la degustat!

    ora 1.00 – Dans modern interactiv cu Zsigmond Emőke şi Cseresznyék Dávid (CCU)
    Dansează şi ne învaţă să dansăm o tânără pereche care a câştigat mai multe Premii I la Campionatul de Dans Sportiv pentru Tineret din Ungaria.

    ora 2.00 – Concert A.G. Weinberger (CCU)
    În România nu se poate vorbi despre Blues fără acest muzician de excepţie cu reputaţie internaţională, care este A.G. Weinberger. Eforturile sale de a promova cu zel misionar şi de a introduce acest gen pe piaţă, dar şi atitudinea cît şi gîndirea despre viaţă, despre ceea ce se numeste Blues, îi conferă statutul de "punct de pornire" al acestei mişcări muzicale în România.
    foto: wienberger

    ora 4.00 – Antologia Animaţiei Poloneze, partea a II-a (IP)
    ”Perle” ale animaţiei poloneze de la începuturi (anii ’50) până în prezent, o carte de vizită remarcabilă a culturii poloneze.

    ora 4.00 – Casa dansului popular cu Ansamblul Bercsényi (CCU)

    De la începutul „nopţii” până la ora 23.45, vizitatorii sunt invitaţi să participe la concursurile lansate de Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Institutul Polonez, sub forma unei anchete cu întrebări „culturale”. Înainte de miezul nopţii se vor juriza răspunsurile, iar câştigătorii îşi vor primi binemeritatele premii.

    DETALII
    legenda:
    IP : Institutul Polonez
    CCU : Centrul Cultural al Republicii Ungare

      Data/ora curentă este: Vin 15 Noi 2024 - 10:21