Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    De ce nu citesc tinerii din ziua de azi

    Admin
    Admin
    Admin


    Numarul mesajelor : 608
    Data de inscriere : 04/02/2009
    Varsta : 76
    Localizare : Ashkelon, Israel

    De ce nu citesc tinerii din ziua de azi Empty De ce nu citesc tinerii din ziua de azi

    Mesaj  Admin Mar 17 Mar 2009 - 21:20

    De ce, domnule, nu citesc tinerii in ziua de azi?!

    De ce nu citesc tinerii in ziua de azi? Aceasta intrebare-cliseu, nefireasca din multe puncte de vedere, mi se pune aproape in fiecare interviu sau chiar discutie particulara si are un ton grav, aproape de cel cu care se anunta o drama nationala.


    In primul rand nu inteleg intrebarea... Imi si imaginez cum vede cineva o lume plina de cititori inraiti: batraneii care, in loc de sacose de rafie pline de legume si alte bunatati, se bat pe locuri in tramvaie, galagiosi, pentru a savura un Kafka; oamenii tot mai posomorati pe care ii vedem pe strada, cu ochii goi, straini, ratati undeva intre comunism si capitalism, incercand sa-si salveze inutilitatea vietii lor, mereu in tranzitie, de fapt mediteaza profund la Eminescu si la cum a descris in poezie teoria relativitatii inainte ca Einstein s-o fi inventat; paznicii (sau bodiguarzii, o noua sub-specie a poporului roman), in loc sa urmareasca Otv plictisiti pe scaun, gandindu-se la ce sa faca maret pentru a ajunge si ei la Diaconescu, sa invete de fapt limbi straine cu vechime, sau chiar moarte, pentru a privi limba romana din afara si a analiza evolutia ei... Dupa ce aceste cazuri si alte cateva zeci sau sute de acest gen vor deveni ceva comun pentru societatea noastra, atunci chiar imi voi pune problema: de ce tinerii nu citesc? Iata, o natie de ganditori, de filosofi, de poeti si tinerii, nemernicii, sunt niste depravati...

    De ce tinerii nu citesc? De ce punem problema asa, iar in inconstient o rezolvam, aratand cu degetul doar spre o categorie: tinerii?. De ce pur si simplu nu se citeste?

    De parca acesti tineri ar proveni toti din niste familii de scriitori celebri... Au Internet, Wikipedia, blogging, microblogging, jocuri cu efecte mai tari decat epitetele, site-uri de socializare mai ceva ca un cenaclu unde tot ce poti sa faci este sa casti, manuale care prezinta valorile ca pe niste batranei care la un moment dat au existat si au facut niste tampenii pe care ei trebuie sa le invete din carti de comentarii, ca sa ia 10 si parintii lor sa le dea bani de-o bere si-un pupic multumitor pe obraz.

    In rest, toate lucrurile sunt ok. Suntem o tara culta, dezvoltata, turismul e in floare, politia isi face treaba, coruptia aproape a disparut. Dar tinerii!

    Tinerilor li se spune de la bun inceput ca daca vor sa faca ceva trebuie sa termine o scoala, intr-un sistem unde valoarea se stabileste in functie de note sau calificative. Nu li se permite sa-si puna intrebari, in schimb pot alege religia ca o materie optionala ce le va mari media anuala. Sau... brusc tinerii sunt mari crestini? Sau mari muzicanti? Sau mari orice altceva ce le poate aduce beneficii.

    Dar nici macar despre asta nu e vorba. Ma refeream la natura nefireasca a intrebarii.

    Ma uit in mijloacele de transport, si cei care au carti, si nu ziare de doi lei despre staruri porno, sunt tinerii. Intru in librarii si nu dau peste batranei, ci peste tineri. Putini, dar tineri... tineri care cauta ceva, naiba stie daca asta chiar fac, iar daca o fac, daca vor si gasi raspunsuri. Cui ii pasa? In loc sa ne uitam la ei si sa tipam in gura mare "Tinerii citeeeesc!!!", ii lasam acolo si ne uitam la manelistii care dau drumul la maxim de pe telefon la Adrian Minune. Cine stabileste cine sunt tinerii?

    Si ce inseamna tanar? 15 ani? 20 de ani? 25? 30? Pana in 35? Atunci de unde intrebarea aceasta? Care este procentul celor ce citesc, cu varste intre 40 si 70? Sunt curios... Intr-o tara care a crescut zeci de ani mesteri, electricieni si ingineri...

    Culmea, cei care pun aceste intrebari sunt cei care nu au mai deschis o carte de cativa ani. In schimb, vad apocalipsa in venele urmasilor lor...

    "De ce nu citesc tinerii in ziua de azi?" nu este o intrebare, pentru ca nu se citeste in general. In niciun caz tinerii nu sunt problema. Atunci care e problema?

    A, da! Sa ne uitam putin la diferenta dintre salariul mediu pe economie si pretul unei carti, care, se prea poate sa fie prost redactata sau prost tradusa. Apoi sa ne uitam la diferenta dintre salariul mediu pe economie din Franta si pretul unei carti intr-o librarie de-acolo. Apoi in alte tari Europene, apoi in America...

    Andrei Ruse, scriitor
    27 februarie 2009
    (preluat din Biz Campus)

      Data/ora curentă este: Vin 15 Noi 2024 - 8:49