Cultura pentru toti

Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


  Festivalul International de Muzica de Camera “Saptamana Tiberius”, Targu-Mures

  Maier
  Maier
  Admin

  Numarul mesajelor : 913
  Data de inscriere : 06/02/2009
  Varsta : 71
  Localizare : Ashkelon,Israel

  Festivalul International de Muzica de Camera “Saptamana Tiberius”, Targu-Mures Empty Festivalul International de Muzica de Camera “Saptamana Tiberius”, Targu-Mures

  Mesaj  Maier la data de Lun 9 Noi 2009 - 9:01

  Muzica de camera va monopiliza toata saptamana viitoare, cu ocazia celei de a IV-a editii a Festivalului International de Muzica de Camera “Saptamana Tiberius” desfasurat in perioada 9-15 noiembrie la Palatul Culturii. Despre acest eveniment, am discutat cu Tibor Molnar, violonist in cadrul Cvartetului Tiberius, membru al Asociatiei “Tiberius Q” organizator al evenimentului.

  Reporter: Care este istoria acestui festival?
  Tibor Molnar: Noi fiind un cvartet studentesc, inca din 1994, am incercat sa ne specializam in afara tarii, deoarece in Romania nu exista o scoala axata pe muzica de camera. Primul pas a fost catre Ungaria, unde exista o scoala renumita de muzica de camera si cvartet de coarde, unde am ajuns prin intermediul cvartetului “Bartok”, apoi mai departe in toate colturile lumii. Datorita faptului ca tot timpul trebuia sa mergem in alte tari, ne-am gandit sa aducem si noi, muzicieni profesionisti, aici la Targu-Mures, astfel ca studenttii de aici sa aiba posibilitati mult mai mari de studiu, sa nu mai fuga dupa burse. Am ajuns sa organizam acest festival, care imbina atat partea teoretica, cat si cea de concert.
  Rep.: Cum s-a dezvoltat acest festival?
  T.M.: La prima editie, au fost 7 zile si 7 concerte, unde cvartetul nostru monopoliza toate concertele, alaturi de invitatii de afara. In anii urmatori invitatii au fost tot mai numerosi, ajungandu-se ca la editia din acest an, a patra la numar, sa avem 43 de muzicieni din Romania, Anglia, SUA si Germania. Festivalul s-a dezvoltat in toti acesti ani, asta si cu ajutorul Filarmonicii din Targu-Mures.
  Rep.: Ce invitati aduce “Saptamana Tiberius” din acest an?
  T.M.: Invitatii de onoare ai festivalului sunt Sandor Devich, component al cvartetului Bartok si profesor la Academia de Muzica “Franz Liszt” din Budapesta si Charles Sewart, professor si musician in cadrul cvartetului “Chilingrian” din Anglia. De asemnea, vor fi prezenti violonistul Gilles Apap din Canada si pianistul Frank van de Larr din Olanda, muzicieni extremi de renumiti in peisajul muzical international.
  Rep.: Cat este de important aportul adus de acestia?
  T.M.: Faptul ca ei au acceptat sa vina la Targu-Mures este foarte important pentru noi. De obicei onorariile lor sunt foarte ridicate, dar pe baza relatiilor de prietenie, au acceptat sa fie aici prezenti, relatia fiind una de suflet intre ei si noi. De aceea, acest festival este unic in Romania, poate doar in Bucuresti sa mai fie, dar in restul tari nu sunt festivaluri dedicate exclusiv muzicii de camera, la un astfel de nivel. Pentru noi este si o mandrie, ca putem organiza aici la Targu-Mures, un astfel de festival, deja participantti sunt tot mai numerosi, atat ca numar cat si ca arie geografica.
  Rep.: Un gand pentru publicul meloman muresean?
  T.M.: Daca in anii trecuti, era o traditie a concertelor dedicate muzicii de camera, incercam sa reinviem aceasta traditie, prin acest festival. Vrem ca publicul sa se reintoaca la muzica de camera, si “saptamana Tiberius” este un bun prilej pentru totii iubitorii acestui gen muzical din Targu-Mures.

   Acum este: Mar 14 Iul 2020 - 19:31