Cultura pentru toti

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cultura pentru toti

Pentru toti cei interesati de nivelul de cultura al romanilor


    Proiectul “Sate de-sine-statatoare” valorifica patrimoniul cultural si peisajul istoric

    Maier
    Maier
    Admin


    Numarul mesajelor : 913
    Data de inscriere : 06/02/2009
    Varsta : 76
    Localizare : Ashkelon,Israel

    Proiectul “Sate de-sine-statatoare” valorifica patrimoniul cultural si peisajul istoric Empty Proiectul “Sate de-sine-statatoare” valorifica patrimoniul cultural si peisajul istoric

    Mesaj  Maier Mar 29 Iun 2010 - 13:34

    Pe 26 mai, la Ateneul Roman a avut loc festivitatea de premiere a celei de-a VIII-a editii a Galei Societatii Civile. Castigatorii au fost desemnati dintr-un total de 192 de proiecte inscrise de 136 de ONG-uri, grupuri de initiativa sau persoane fizice.

    Marele Premiu al editiei, cat si Premiul I – Sectiunea Arta si Cultura, a fost acordat Fundatiei Mihai Eminescu Trust, din Sighisoara, pentru proiectul Satul de-sine-statator (Whole Village Project).

    Fundatia Mihai Eminescu” a fost infiintata ca organizatie de caritate in anul 1986 si isi desfasoara activitatea in Romania, din anul 1999, cu precadere in zona Transilvaniei si in Maramures, fiind patronata de insusi Printul Charles al Marii Britanii.

    In timpul dictaturii ceausiste, Fundatia Mihai Eminescu le-a oferit dizidentilor romani o legatura cu lumea civilizata. Atragand atentia Occidentului asupra planurilor lui Ceausescu de a distruge arhitectura rurala a Romaniei, fundatia a salvat sute de orase si sate de la disparitie. De atunci, fundatia a jucat un rol important in renasterea academica si culturala a tarii. In perioada post-comunista, o mare parte din viata rurala a Romaniei este din nou amenintata, de data aceasta din cauza prabusirii sistemului agricol, a parasirii caselor si a lipsei constiintei valorii acestui patrimoniu aflat in pericol.

    Proiectul Satul de-sine-statator s-a nascut din nevoia de a creste capacitatea comunitatilor locale de a-si ingriji si valorifica durabil patrimoniul. Acesta s-a desfasurat intre 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2009 si a avut ca scop regenerarea si dezvoltarea durabila a comunitatilor rurale din Transilvania prin conservarea si valorificarea patrimoniului cultural si a peisajului istoric. Juriul a fost impresionat de rezultatele notabile si cuantificabile care au dus la indeplinirea obiectivelor proiectului precum salvarea si restaurarea cladirilor istorice, pregatirea profesionala a comunitatilor locale, sprijinirea micilor intreprinzatori locali si promovarea zonei ca destinatie turistica in Europa.

    Pe langa impactul economic asupra zonei, proiectul va contribui la conservarea patrimoniului cultural al comunitatilor. Cu ajutorul fortei de munca autohtone, “Fundatia Mihai Eminescu” preda tehnici de constructie de mult uitate, iar vechii mestesugari sunt incurajati sa-si continue activitatea. De asemenea, peisajul traditional al satelor va fi protejat, prin continuarea meseriilor necesare lucrarilor de restaurare a cladirilor, a practicilor agricole traditionale si prin dezvoltarea turismului durabil.

    Principalii beneficiari sunt cei peste 5000 de locuitori ai satelor unde s-a desfasurat proiectul Satul de-sine-statator: Viscri, Crit, Drauseni, Mesendorf, Bunesti, Malancrav, Floresti, Mosna, Alma Vii, Hosman, o parte din patrimoniul cultural si construit al Transilvaniei, care altfel ar fi fost in pericol sa dispara. In toate proiectele sunt folosite doar forta de munca, materiale si resurse locale, ceea ce aduce beneficii directe si indirecte economiei locale.

    Astfel de reusite influenteaza politicile regionale de conservare si servesc ca model pentru alte comunitati amenintate, unde este nevoie de instruire, sensibilizare, resurse materiale si financiare si un nou spirit de comunitate.

    Pentru mai multe detalii, accesati site-ul Fundatiei Mihai Eminescu Trust www.mihaieminescutrust.org/content/nd_standard.asp?n=82.


      Data/ora curentă este: Vin 15 Noi 2024 - 16:56